A legjobb 10 úticél 2011-ben

Albánia és Bulgária a legjobb öt között szerepel, Olaszország is tartja magát, a Közel-Keletet csak Szíria képviseli. Hova utazzunk idén? Íme a leginkább ajánlott úticélok 2011-ben a Lonely Planet összeállítása szerint.

A Lonely Planet utazási szakértői összeállították egy tízes listát, melyben a legjobb úticélokat ajánlják 2011-re személyes tapasztalataik alapján. Az értékeléshez figyelembe vették az évi aktuális eseményeket, hogy mennyire izgalmas a hely, illetve természetesen az ár-érték arányt. És persze azt a bizonyos pluszt...

1. Albánia

A Balkán ma már nem csak a bátor, kalandokra vágyó utazókat várja. Albánia tengerpartja, bájos családi éttermei az elmúlt tíz évben szépen lassan, suttogó propagandával váltak népszerűvé. Azoknak, akik unják a mindenki által ismert, csodaszép, kulturális örökséggel is rendelkező mediterrán országokat, és szeretik kerülni a klasszikus turistacsapdákat, esetleg menősködni akarnak ismerőseik előtt (Albániában? Hű, ez aztán egzotikus!), a Lonely Planet első helyen ajánlja Albániát.

Blog albániai utazásokról

2. Brazília

Bár Brazília mindig is kedvelt célpont volt, 2011-ben még több okunk lesz ellátogatni a dél-amerikai országba. 2014-ben foci vb, 2016-ban az olimpia házigazdája lesz, így elképesztő iramban fejlesztik az infrastruktúrát, új épületek emelkednek ki a földből, és komoly erőfeszítéseket tesznek a jobb közbiztonságért is. Még egy új, modern vasútvonal építését is fontolgatják, mely Riót köti majd össze Sao Paolóval. Ez hosszú távon is jót tehet az ország turizmusból befolyó bevételeinek. A világeseményeknek köszönhetően újabb és újabb szállodákat építenek, ennek várható következménye, hogy nagyobb verseny alakul ki, olcsóbban vehetünk igénybe új és nagyszerű szállásokat, és ez 2014-ig egyre csak jobb lesz.

Brazil tájakon - fotós beszámolók

3. Zöld-foki-szigetek

Valahogy a világ szeme átsiklott eddig a karibi és az afrikai hangulatot egyaránt árasztó szigetvilág fölött. Pedig ideális téli úticél főleg a melegre vágyó európai utazók számára. A Szenegál partjaitól 500 km-re fekvő Zöld-foki-szigetek idén már a magyarok között is egyre népszerűbb volt, ez a tendencia várhatóan növekedni fog. Az a fajta általános pozitív szemlélet, mely a legtöbb szigetlakóra jellemző, itt is jelen van, és csakúgy, mint a szintén kevésbé kiépített Zanzibáron, itt sem dózerolták még le a természetet, hogy díszletet építsenek a luxusbungalókhoz. A hazai utazási irodák bb. 150 000 forintért már kínálnak egyhetes, félpanziós csomagokat.

Utazási beszámolók a Zöld-foki-szigetekről

4. Panama

Dzsungeltúrák, helyi, kis fesztiválok, elképesztően szép természeti csodák, lakatlan szigetek és fejlődő városok várják itt az utazót. A legjobb, hogy nagyon kis távolságokat kell csak megtenni ahhoz, hogy más világba csöppenjünk, alhatunk a homokra épített kunyhóban, majd másnap egy modern szállodában a városban. A Panamához tartozó, több mint 300 apró szigetből álló San Blas szigetcsoport maga a paradicsom, itt olyan állatfajokkal találkozhatunk, melyekkel akár már jövőre talán sehol, napozhatunk, hajózhatunk, búvárkodhatunk és kirándulhatunk is.

Coiba-szigeti útibeszámoló

5. Bulgária

A még mindig elképesztően olcsó, gyönyörű ország teljesen jogosan került fel a listára. Minden adott egy tökéletes nyaraláshoz: csodaszép tengerpart, szuper, új szállodák, kirándulási lehetőség és barátságos, érdekes emberek várják az utazókat. Idén nyáron részletesen beszámoltunk arról, mire lehet számítani Bulgáriában, írtunk a tengerparti szórakozás lehetőségeiről, ahogy arról is, hogy akár minden este degeszre ehetjük magunkat bolgár finomságokkal - akár 1500 forintból. Azok számára, akiknek az ár-érték arány a legfontosabb, ideális választás, nagycsaládosok végre itt is nyugodtan mehetnek esténként étterembe. Mivel nagy a verseny a szállásadók között, érdemes már akár most foglalni, biztosan hihetetlenül nagy kedvezményt kapunk.

6. Vanuatu (régi neve: Új-Hebridák)

Az új kedvenc nem feltétlenül európai utazókra számíthat, elsősorban Ausztráliából, Új-Zélandról érkeznek ide azok a turisták, akiknek fontosabb a természet, mint az éjszakai élet, és aki szívesebben száll meg egy helyiek által igazgatott kis vendégházban, mint egy tengerparti, 10 emeletes luxusszállóban. A 12 nagyobb és több mint 60 kisebb szigetből álló szigetcsoport 1500 km-re van Ausztráliától, 500 km-re Új-Kaledóniától, így érthető, hogy európai turisták jellemzően nem elsődleges úticélként keresik fel. Idén több földrengés is megrázta, legutóbb decemberben, de nagy károkat nem okozott.

Képek a Flickr-en

7. Olaszország

Fura lenne, ha a minden földi jót kínáló Itália lemaradna a listáról. Az európai utazók többsége legalább egyszer felkeresi utazásai során, a tengerentúlról azonban még mindig nagy kalandnak számít egy Rómától Szicíliáig szervezett túra. Különösebben nem szorul rá, hogy ajánlgassuk, persze, hogy jó, közel is van, finom a kaja, mi akár többször is felfedezhetjük, irány Olaszország!

Goldenblog-díjas blog az olaszországi mindennapokról

8. Tanzánia

Aki az egyik legklasszabb - és legkevésbé veszélyes - afrikai országba egyszer ellátogat, először is rájön, hogy két hét kevés, aztán arra, hogy négy is, de az is biztos, hogy örökre visszavágyik. Nem csak a szafarik és a Kilimanjaro miatt, de például az egészen elképesztően vegyes kulturális keveredést (és annak pozitív hatásait) mutató közeli sziget, Zanzibár hihetetlenül kedves, mégis sajátos modorú lakosai miatt.

Útibeszámolók Tanzániáról

9. Szíria

Végre oszlani látszik az ördög kutyája imidzs a Közel-Kelet egyik legszebb országa körül. Szíria remek választás az arab kultúra iránt érdeklődők számára, akik szeretnek óriási, biztonságos palotákban megszállni, ahol mindenből árad az elmúlt évszázadok története és hangulata, ugyanakkor szívesen teázgatnak a birkapásztorokkal sátraikban. Ahogy a legtöbb arab országban, Szíriában is kedvesek és készségesek az emberek, és a közbiztonság is jó. Nők számára azért is paradicsomi, mert olyan textileket vásárolhatnak, amilyeneket eddig csak mesekönyvekben láttak.

Részletes beszámoló egy szíriai utazásról

10. Japán

Nem igazán magyar pénztárcához szabták a világ egyik legdrágább, ugyanakkor legvonzóbb országát. Ellentétben számos messzi úticéllal, itt nem térül meg a drága repülőjegy ára tartózkodásunk idején. Aki viszont megengedheti magának, válassza inkább Japánt a harmadik thaiföldi nyaralás helyett, mert bármelyik évszakban is utazik, gyönyörű országba érkezik. Érdemes vonatjegyet váltani, mert akár csak egy heti utazgatás Japánban annyi élményt ad, amit sosem felejtünk el.

Egy Japánban élő lány blogja

Oszd meg másokkal is!
Mustra