TREND

Vámpírlányok és plasztik disznóvágás Budán

2010. június 2., szerda 09:16

vizkomm_mÁlomszerű divatfotókat, a budai kertben levágott plasztik disznót és vámpírlányokat láttunk a MOME vizkom végzőseinek a diplomamunkái közt. Íme a fiatalok, akik szeretnek szokatlanok lenni.

Az új iparművész generáció másképp látja és láttatja a világot, nem félnek a megszokottól eltérő képi megoldásoktól. Vámpírlányokat, disznóvágást, idegen létformákat mutatnak be. A MOME vizuális kommunikációs végzőseinek diplomamunkáit láttuk.

 

Csiklandozni a levágott disznót

Szürreális és izgalmas képi világba csöppentem kedd este a budai Ponton Galériába lépve. Az élmény már a kertben kezdődött, hisz egy igen színes, plasztik disznóvágással találtam magam szemben. Belvárosiként számomra ez a nagy múltú hagyomány egyetlen elfogadható verziója már csak azért is, mert Gáspár Anita falusi lét ihlette művében úgy tűnt, a húsipari szakemberek  csupán kedvesen csiklandozzák a hanyatt fekvő állatot.

A MOME (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) vizuális kommunikációs tanszék végzőseinek diplomamunkáit néztük meg a Várnegyedben található kiállítóteremben, ahol a nyitott gondolkodás és az innovatív kreativitás példái voltak jelen. A megtekinthetõ munkák számos területet jelenítettek meg a fotográfiától a grafikáig, a csomagolásoktól a videós projektekig, szinte mindent egy a megszokottól eltérő megfogalmazásban.

Jánosi Annát az óriásplakátra!

Eklatáns példája ennek Tóth Barnabás műve, ami a divatfotózást egy teljesen újszerű, gyakorlatilag teljesen álomszerű interpretációban mutatta be. Most nem a megszokott, már-már unalmasnak tűnő és tökéletesen beállított világot láttuk, hanem egy mind témában, mind látványát tekintve borzasztóan erős felvételsorozatot, fehér nyuszival és vámpírlánnyal kiegészítve.

Egy másik diplomamunka a 30-as évek kedvelt figurája, Betty Boop emlékét idézte fel bennem. Jánosi Anna szellemes grafikáit - őszintén megmondom - szívesebben látnám akár óriásplakátokon, akár csomagolásokon, s tudom, hogy az ifjú művész pillanatok alatt képes lenne egy jelentős reformot végrehajtani a jelenlegi reklámipari vizuális világban.

Ám aki a munkákat megítélő zsűri szerint is a legnagyobb kihívással találta szemben magát, az minden jelenlévő egybehangzó véleménye szerint az a fiatalember volt, aki egy rektori díjat is érdemlő komplett vizuális arculatot mutatott be.

Egy kommunikációs szakember számára nem létezik jelentősebb feladat, mint kidolgozni egy idegen civilizáció részére is érthető infokommunikációs rendszert, s egyben grafikai arculatot, amely lehetővé tenné a kapcsolatteremtést. Ismerősnek tűnik, ugye? Az említett fiatalember az a Fogarasy Tamás, aki pár hete egy pilisvörösvári iskolában egy csapat ötödikessel megrajzoltatta az emberiség névjegyét egy lehetséges földönkívüli létforma számára a Faces from Earth projekt keretében, ahogy erről korábbi cikkünkben beszámoltunk.

Sok szép és érdekes munkát láttunk a csomagolástervektől a laptop táskákig, s hosszasan lehetne ecsetelni a kiállítás érdemeit, ám tudjuk, hogy egy kép felér ezer szóval, s ebben a kontextusban ez fokozottan érvényes. Érdemes személyesen is elfáradni a Ponton Galériába, ahol a több mint 30 diplomamunka szombatig megtekinthető.

www.pontongaleria.hu

Fotó: Kováts Dániel

cikk-tipus-linkek

Üzenetek E.T-nek

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta