TREND

Tavaszi kertrendezés: a gyep

2009. május 1., péntek 01:23

gyepTavasszal minden kert ráncfelvarrásra szorul. A Dívány ebben az összeállításban a fűre koncentrál. Mielőtt először kényelmesen hátradőlhetnél nyugágyadban, gondolj alaposan az olyan fogalmakra, mint gyepszellőztetés, trágyázás, gyomtalanítás.


1. Gyepszellőztetés

Bár rendkívül tudományosan hangzik, valójában csak arról van szó, hogy a gyepet kíméletesen, de alaposan gereblyézd át – lehetőleg keresztben és hosszában egyaránt. El kell ugyanis távolítani a levél- és egyéb törmeléket, mohát, hogy a fű rendesen lélegezhessen, szellőzhessen. Az ápolatlan, szerves törmelékkel teli gyep nehezebben jut vízhez, tápanyagokhoz.

2. Tápanyag-utánpótlás, trágyázás

Ezt is célszerű tavasszal elvégezni, majd az év során néhány havonta megismételni. Műtrágyából nitrogéntartalmúra lesz szükséged. Ha biokertet üzemeltetsz – nagyon helyesen –, akkor használj növényevő patásoktól (szamár, ló) származó trágyát…

3. Fűnyírás, öntözés

Nyírd is meg gyepedet! Ügyelj arra, hogy egy alkalommal ne vágj le többet, mint a levelek harmadát. Ha túl hosszú a gyep, vágd több lépésben. Erre azért van szükség, mert a növény a fűszálakban tárol tápanyagokat, és egy alapos kopasztás miatt sokat veszíthet.

4. Gyomtalanítás

Meditatív tevékenység: térden állva, kézzel végezd, soha ne siess vele, eszedbe se jusson, mennyit csináltál meg, és mennyi van még hátra… Légy alapos, mert a megnövő gyom szétcincálja a szép gyepet.

5. Gyepszélvágás

A többi után ez már gyerekjáték – ha van motoros szélvágód. Ha nincs, tekints rá hasonlóan, mint a gyomlálásra….

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta