TREND

Szoftpornó a szemüvegszáron

2009. október 3., szombat 09:10

tipton-fokuszEgy péntek este a Király utcában, ahol kiderül, mi köze az ötvenes évek szoftpornójának a szemüvegdivathoz, és az, hogy Elton John is magyar Tipton keretet hord....

cikk-tipus-riport

 

Ötven-hatvanan csevegnek a kis optika üzlet előtt illetve bent a helyiségben, mindenki szemüvegeket kapkod le a polcokról, a Király utca gyalogosforgalma vagy két órára teljesen megbénul. A Kuplung mellett járunk, a Tipton optika új kollekciójának bemutatóján. A hangulat szinte családias, bent egy dj húzza, nehogy valakinek is eszébe jusson túlkomolykodni az eseményt.

tipton-zackElkapom pár percre Zack-et, vagyis Tipton Zakariást, a kereteket készítő művészt, és a nagy tülekedésben megpróbálok belőle kihúzni pár értelmes gondolatot. Közben néha elsodor az áramló tömeg, vagy Zack-et rángatja el egy-egy, a rendezvényre frissen megérkező arc.

Mi a trúváj egy Zack féle szemüvegben? - kérdezem tőle. A dizájner a kezdetekhez kanyarodik: több mint 10 éve készítette az első darabját, akkor jött az ötlet, hogy a megtervezett keretbe régi filmekből vág ki kockákat. Bevásárolt bolhapiacokon néhány kópiát az ötvenes évek szoftpornó tekercseiből, peep show-k erotikus filmjeiből. Így jutott hozzá többek között a 82-es Emanuelle a Sohóban, vagy az 1950-es Bettie Jean című fekete fehér szexmovie-hoz.

Azóta a vállalkozás kifutotta magát, Zack évi 2-3 ezer keretet ad el. Aki egyszer vett, az általában vissza is jön a következő darabért. Sokszor pont ugyanolyat szeretne, ami nem mindig kivitelezhető. A tervező vékony titánium-ötvözettel és műanyagokkal is dolgozik, a keretekbe természetesen beépíthetőek a szokásos dioptriás lencsék, vagy sötétített, napszemüveglencsék is.

 

tipton-kozeli

 

A biznisz 2004-ben indult be igazán, amikor Zack végig Inter-railezte Európát a kollekciójával, hogy megtalálja azokat az optikákat, amelyek nyitottak az általa kitalált vonalra. Azóta 70 üzlet forgalmazza őket világszerte, és olyan hírességek is vásároltak Tiptont, mint Mick Jagger vagy Elton John.

 

tipton-modell-1

 

Kérdeztem Zack-et, mi a legnagyobb gondja a modellekkel. A pici csavar, ami a szárat tartja: mindig kicsavarodik, ez a szemüvegesek örök problémája - mondja. Most találtam egy spec, gumibetétes csavart, ami igen drága, de megoldja a leeső szárak problémáját, így végül beletesszük a modellekbe.

 

tipton-modell-2

 

Aztán Zack elnézést kér, de mennie kell - és már ott sincs, csak azt látom, hogy feltűnik a tömegben erre-arra, vált néhány kedves szót mindenkivel, állandóan hoz egy italt valamelyik vendégnek (barátjának/barátnőjének?), vagy a szemüvegekről magyaráz az érdeklődőknek. Én meg fölkapok egy könnyű fröccsöt, és elkezdem a keteteket nézegetni.

 

tipton-plakat

 

Van néhány átkozottul jó darab, ugyan nem olcsó, de nem is igazán magasak az árak: egy átlagos Tipton 25-40 ezerbe kerül. A filmbetéteseket szeretem leginkább. Most már azt is tudom, hogy Zack darabonként válogatja őket bele a szemüvegekbe, és a jelenetek színkompozíciója a legfontosabb szempont.

Tipton optika
1061 Budapest, Király u. 38.

 

cikk-tipus-linkek

Más vagy, unikális, zabolátlan, és ezt az öltözködésedben is mutatod... | Extrém vagy, extrém a ruhád

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.10.03 11:42:45BRAAJEN

    Jó pofa ötlet! :-) És hogy a keretek alapanyaga régi vinil LP-k! Tiszta müvészet az egész!
    Valóban csak ennyi az ára? Én csak 90 körül találtam a neten! :O
    Mostmár amerikából jönnek haza az ötletek, nem innen mennek ki? Valóban lendülünk föl gazdaságilag, igaz csak felső szinten....
    A cikk milyen friss, tegnap 18:00-kor volt a bemutatóóóó.....

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta