TREND

Skandináv: hosszú éjszaka, világos tónusok

2009. június 11., csütörtök 11:58

trendkalauz_skandinavA fjordok, a finn vodka, a Nobel-díj, a fókazsír és fél év éjszaka lazacos bagettel. Hosszú sötétség és világos tónusok, natúrfa, formatervezettség. És a megszállottaknak egy kis rénszarvasmotívum. A skandináv dizájn alkalmazása minden bizonnyal jót tesz a közép-európai káosznak.

Talán a vodkától indulunk, de hamar Európa egyik legsikeresebb áruházláncához jutunk, amely egész jól hozza a skandináv dizájn „egyszerűségben a szépség” elvét és a környezetvédelmi vonalat – persze ez utóbbit sajnos inkább csak a marketingben, mint minden multi.

tk_jacobsen_szekAz érintetlen természet érzését viszonylag nehéz becsempészni egy hazai enteriőrbe, de azért nyomokban lehetséges. A lényeg – ezt nyilván a túl hosszú éjszakák miatt kedvelik északi testvéreink annyira – a világos tónusok: színekben, felületekben és anyagokban egyaránt. Tehát bátran halmozhatjuk a fehéret – sokféle árnyalatban. Falfestékből minden gyártó színskáláján megdöbbentően sok különböző fehéret találunk. Ezek közül csak a banánzöldeset és a citromsárgásat kerüljük, amennyiben nem szeretnénk, hogy lakásunk egy általános iskola tanárijához hasonlítson az 1987-es felújítás után. A szürkés, kékes, ekrüs fehérek a befutók.

tk_paimio_szekEzenkívül minden olyan szín jöhet kiegészítőkben, kisebb felületeken, amely a friss természetet idézi. Ilyenek a friss zöldek (nem összekeverendő az UV-zölddel!), a világosbarnák és -kékek. A tenger színeit is kopizhatjuk, de ne az azúrkék Adriára gondoljunk, az északi vidékeken ez egész más paletta. Egy kis lazacrózsaszín semmiképp ne maradjon ki.

A falakat kivéve gyakorlatilag minden készülhet fából, minél natúrabb,  minél plywoodabb (hajlított rétegeltlemez-technika), annál jobb. Elsősorban a nyír, a juhar és a fenyő közül válasszunk. Egy kis csiszolás, és jöhet a lakk. Bár aki igazi északi hangulatot akar, kezelheti bálnaolajjal is a padlót, legalább nem kell barátaink állandó zaklatására számítanunk – garantáltan nem jönnek hozzánk vendégek többé, vagy csak orrcsipesszel, náthásan. Kivéve persze lappföldi ismerőseinket…

tk_vernerpanton_szekEz az a stílus, ahol inkább a bútorok formatervezettsége adja a hangsúlyt, nem pedig a színek. Ilyet nem nehéz találnunk, mert ez a régió (Finnország, Svédország, Norvégia és Dánia) sok, igen meghatározó tervezőt adott a világnak. Étkezőbe például remek a dán Arne Jacobsen Hangya-széke, a nappaliba választhatunk a híres, finn Alvar Alto vagy a svéd Bruno Mathsson pihenőszékeiből, vagy ezek utánérzéseiből, amelyeket a mai napig több olcsóbb bútorgyártónál is megtalálhatunk.

Textilekből a nem annyira karakteres, kevésbé nehézkes és inkább természetes anyagokat használjuk. Igazi megszállottaknak a rénszarvasmotívum megengedett. Egyébként meg a tuti tipp a nyírfakéreg- és bármely faminta minden mennyiségben. Ezt a tapétagyártók is felismerték, keresgéljünk bátran.

Aki picit bátrabb, feldobhatja a sokak által igazságtalanul uncsinak titulált északi trendet a legmerészebb dán, Verner Panton cuccaival. Összességében a skandináv hangulat letisztultsága, nyugodtsága és kiszámíthatósága jót tesz a közép-európai káosznak.

 

trendkalauz_fejlec

 

A legtöbben csak egyvalamit felejtenek el betervezni a lakásba: saját magukat. Elvesznek a trendek és egyenenteriőrök ingoványában. Kilenc éve a szakmában kommandózó enteriőrtervezőnk sorozatában nem csak eligazodni segít, a kérdésekre is válaszol. Kattints az alábbi linkre!

Kérdések és válaszok

A sorozat korábbi cikkei:

Klasszikusok: ne legyen belőle múzeum!

Provence, Provence, Provence…

Minimál: az elrejtés művészete

A félreértett mediterrán

Trendek a Díványon

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta