TREND

Párizsi Divathét 2. - Pilóták és romlott szüzek

2009. október 11., vasárnap 15:43

Marc Jacobs-ot a Like a Virgin című Madonna sláger is megihlette, Alexander McQueen csak lélegzetelállítóan kreatív, míg Stella McCartney újabb miniruhákat készített, amelyekért Gwyneth Paltrow rajong – a Párizsi Divathét sztárjait a valóság érdekli a legkevésbé, inkább álmukban terveznek.

cikk-tipus-oltozo-left

 

Párizsban jó néhány tervező fittyet hány a valóságra, és inkább elkápráztatja  a közönséget. Ennek az egyik legnagyobb mestere Rei Kawakubo. Nem véletlen, hogy a Comme des Garcons az egyik legnagyobb várakozást kiváltó kollekció az egész divathéten. A japán tervező alkotásai mindig meglepőek, ruhái a hordhatóság és a művészet határán mozognak, kollekciói, amelyben kultúrák és stílusok keverednek, mindig előremozdítják a divatot. Most ősszel könnyű, a tüllből készült összeállításokat szürke férficipők kísérik, szürke zoknival. Púderszínű tüllöket használ a tervező minden mennyiségben, még kabátok és zakók is ebből készülnek, mintha egy mai mesébe írt hercegnők jelennének meg a kifutón. Aztán ezek a hercegnők különleges katonai ruhákba bújnak, deennek ellenére megőrzik finomságukat.

 

paris-alexanderMiniruhák, amelyekért Gwyneth Paltrow rajong 

Alexander McQueen zseniális, az a fajta, aki a pesszimizmusából művészetet csinál. Túlzásokkal és drámaisággal él  a kifutón.  A gótikust, a sötétet szereti, a meséket. A Haute Couture-t sokkal inkább kedveli, mint a Pret-a-portert. Szürrealista, túlzó, sokszor már abszurd módon felráz minket, kiráncigál saját világunkból és átszállít a sajátjába. A kreativitás túladagolása zajlik a kifutón, annyira, hogy már alig lehet levegőt kapni tőle. A kérdés, csak az, hogy vajon a túlzott smink, a színpadias pózok, a lehetetlen esernyőkalapok között észrevesszük-e a mesteri szabásvonalakat. Állanddó védjegyei, a sasok, amelyeket imád, a minták, rombuszok, kockák, csíkok, a tyúklábminta, ebben a kollekcióban is megjelennek.

Stella McCartney-ról sokan azt mondják, hogy csak híres apukája miatt képes fennmaradni a divatvilág felszínén. Hiába kritizálják, mégis van benne valami egyedi, ami megfogja az embert. Nem a mesteri szabásvonalak és megoldások a fő profilja, sokkal inkább a látásmódja egyedi. Most ismét a laza és a szexi között ingázik, szürke, fekete, smaragdzöld, zafírkék és cseresznye árnyalatokkal. Az XXL-es blézerek még mindig a kedvencei, ő maga is ezt hordja minden nap. Idei ajánlata a tyúklábminta.  Miniruháit barátnője, Gwyneth Palthrow biztosan kitörő lelkesedéssel fogadja. Estére rövid és hosszú változatban készült, kombinészerű ruhákba bújtatja a nőket.
 

paris-hermesSzobrok és csipkés, romlott szüzek

Hermesnek tervezett kollekciójában Jean Paul Gaultier pilótaként ábrázolja a nőt. Ennek fő eleme természetesen a pilótadzseki. Rövid és  alul szűk, de felül bővebb változatban  láthatunk a legtöbbet. Egyszerre elegáns és klasszikus, mint  maga a márka, vagyis Gaultier tökéletes összehangba hozza a szárnyaló fantáziáját a márka stílusával.  Láthatunk rövid, kötött pulóverruhákat magas csizmákkal,  és nadrágkosztümöket oxford cipőkkel, nyakkendővel, majd egy szexi félvállas ruhát, bőrnadrágot és szoknyát. A férfias és nőies jól megfér egymás mellett a kollekcióban, amelyik  minden tekintetben kifogástalan munka.

A Viktor & Rolf ház mindig különleges kollekciót hoz létre, mindig kicsit mást, mint a többiek. A mostaniban a modellek fehérre meszelt arccal, szoborszerűen jelentek meg.  A görög és római oszlopokra jellemző díszítések a ruhákon valóban egyedivé tették a bemutatót. A ruhák is kőszínűek, nyersek: feketék, törtfehérek, szürkék. Annak ellenére, hogy minden drapéria, minden hajtogatott és húzott rajtuk, mégsem növelik meg a volument. A vonalak szűkítettek, a negyvenes évek hangulatára emlékeztetnek.

A Louis Vuitton kollekcióval Marc Jacobs az optimisták táborához csatlakozott, és ahelyett, hogy a valóságot tükrözné a bemutatója, fejest ugrik az elképzelések világába. A képregények hősnőit hozza elénk: barokkos és naiv mintákat, gömbölyű vonalakat, szuperhős csizmákat, fodrokat, gyűrt hatású anyagokat, nyuszifüleket. Visszatértek a nyolcvanas évek, de valahogy egészen másképp, mint a többieknél. Igaz, hogy feltűnik Madonna és a Like a Virgin hangulata, a csipke és az átlátszó anyagok, a hatalmas vállak, a bő vonalak, no és a szűkítettek is, de mindez egyedi módon. Van kék és fekete, rezes szürke, smaragd, korall és mohazöld is, valamint piros, cseresznye, eper, pezsgő, márvány, lila, és púder. A színek párosítása látványos, ugyancsak az a kiegészítők használata.

 

cikk-tipus-linkek

Párizs idén is bemutatta, hogy álmodozásban ők a legerősebbek – Balmain tovább nyújtotta a hosszú női lábakat csőnadrágjaival, John Galliano pedig a negyvenes években járt, éjszaka. | Párizsi Divathét 1. - Extra hosszú lábakat terveztek

Anna Sui ruhái kislányosak és szexisek, Diane Von Furstenberg viszont a vad, bőrharisnyás nőkben látja a szezon divatikonjait. A BCBG a gátlások nélküli nőt öltözteti, amíg a Carolina Herrera a viktoriánus korba vágyó nőket. Bemutatjuk, hogy New York-ban milyen színes az ősz. | Bőrharisnyás nők a New York-i kifutókon

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta