TREND

Nők a legextrémebb kelet-európai tervezők

2010. május 27., csütörtök 04:55

lviv_mA nemrég véget ért ukrán Lviv Fashion Weeken javarészt fiatal tervezőnők mutatták be a legérdekesebb munkákat. Az ukrán gésákat és grunge menyasszonyokat látva úgy éreztük, épp ideje, hogy beszámoljunk a tervezőkről.

Amíg a nemzetközi divatsajtó a New York-London tengelyen keresi a legtöbb újdonságot, és néhány hozzáértő azon vitatkozik, vajon Isztambul mikor érdemli meg, hogy divatnagyvárosnak nevezze magát, addig a kelet-európai divat nem túl nagy figyelem közepette, látványosan fejlődik. Már a márciusi Kiev Fashion Weeken is kreatív kollekciókat mutattak be, Elena Burenina divattervező például úgy képzelte a menő télikabátokat, hogy azokban a kierjedésük miatt két ember is elfér, plusz néhány műanyag próbababa keze és lába is belevarrható, ha a meglevőkhöz képest több végtagot szeretnénk.

A tervezőknél örök tavasz van

Májusban, a tavaszi bemutatók utószezonjában rendezték meg a szintén ukrajnai Lviv Fashion Weeket, amelyet naponta körülbelül 3000 ember látogatott meg. Itt az elkövetkezendő őszi-téli szezon ruháit mutatták be, de a show-kon készült fotók alapján az ukrán tervezők nem számítanak kemény téli időszakra, ruháikat örök tavaszra tervezték. Megihlette őket a barokk kor, a távol-keleti kultúra és a grunge esküvői ruhák igen szűk piacát is igyekeztek lefedni. Az itt bemutatkozó divattervezők egy része már a nemzetközi divatszakmában is ismert többé-kevésbé, nem kizárt, hogy divat szempontjából elzártabb helyeken is hallanak majd róluk az elkövetkezendő években.

Zinaida Likhacheva, a Nashe Fashion divattervezője az egyik újító, akinek a munkáit érdemes figyelemmel kísérni. Divattervezőkről nem könnyű írni, ezzel mindig szembesülünk, ha tervezői életrajzok és munkák bemutatásához érünk. Az általános életrajz sablon szerint az illető kreatív szakember, aki jól ötvözi a hagyományos stíluselemeket a napjaink irányzataival, munkái egy részét a népviseleti elemek ihletik, amelyeket a mai emberek ízlésének és igényeinek megfelelően használ. Fontosnak tartja, hogy ruhái a mindennapokban viselhetők legyenek, ugyanakkor alkalmas legyen arra, hogy a viselő kifejezze vele a személyiségét. Nos, ez igaz Zinaida Likhachevára is, de még azzal színesítette a CV-jét, hogy közgazdaságtant és építészetet is tanult (a 2007-ben elhunyt Gianfranco Ferre óta tudjuk, az építészetben és a ruhatervezésben van közös halmaz).

Olesya Telizhenko szintén említésre méltó divattervező, aki csupán három éve van jelen a divatiparban, 2007-ben diplomázott, majd debütált az ukrán divathéten az úgynevezett New Names Programban, és részt vett az ukrán designerek Ethno-Renaissance projektjében. A mentornának képzőművész édesapját tekinti, a férje pedig történész, akinek szintén az ukrán népi kultúra a szívügye. Az általános divattervezői életrajz egyes elemei illenek Telizhenkóra, például: „kreatív szakember, aki jól ötvözi a hagyományos stíluselemeket a napjaink irányzataival, munkái egy részét a népviseleti elemek ihletik, amelyeket a mai emberek ízlésének és igényeinek megfelelően használ."

Alicja Zarniecka nem ukrán, hanem lengyel származású, a az ukrán divateseményen ugyanis több nemzet tervezői szerepeltek, észtek, litvánok, lengyelek, és csehek is. A 25 éves tervező négy évvel ezelőtt döntött úgy, hogy az Egyesült Államokban szerez gyakorlatot, és a Bates Designt választotta, amelynek ismert ügyfelei közé tartozik a First Lady Michelle Obama, Oprah Winfrey, Mary J. Blige, és Will Smith is. A saját márkáját egyelőre Chicagóban forgalmazzák Lengyelországon kívül, tevei szerint hamarosan megjelenik az amerikai piacon.

A legutóbbi, hazai divathéten, a Budapest Fashion Weeken - bár azt a színvonala alapján nagyon nehéz beemelni az európai kánonba - szintén azt tapasztaltuk, hogy a legextrémebb összeállítást női divattervezők készítették.

Fotó: Nazarij Boblyk

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta