TREND

Kövesd Naomi Campbellt!

2009. augusztus 23., vasárnap 10:41

modellA bájos, elálló fülű lány keresettebb lehet, mint a tökéletes Barbie-utánzat – Sütő Enikő egykori sztármodell a viszontagságokról, az útravalóról és arról, hogy az amerikai piacon ma már a tizenkét éves lány a felnőtt nő.


Városszéli, parányi stúdiólakás – két-három idegen lánnyal a világ különböző részéről. Reggeltől estig casting. Folyamatos várakozás a jó hírt közlő telefonra.

Enni alig mersz, nehogy a kigömbölyödött feneked miatt ússzon el egy munka. Ráadásul az egyik lakótársad még a hitelkártyádat is ellopja, és lehúzza a szüleidtől kölcsönkapott pénzt. Fáradt vagy és magányos… – a legtöbb modell így él. Mégis tömve vannak a hazai modelliskolák. Miért vágyik az összes kislány a kifutóra? A Díványon az egykori sztármanökennel, dr. Sütő Enikővel beszélgettünk.

 

suto-enikoTényleg, Enikő, miért vágyik az összes kislány a kifutóra?

Mert szeretne valamit magából megmutatni, de nem elég szépnek és modellalkatúnak lennie annak a fiatalnak, aki a kifutóra vágyik. A személyisége, kisugárzása legalább ilyen fontos. A nemzetközi ügynökségek a legtöbb esetben karaktereket keresnek. Volt egy idő, amikor a modellek egyenfrizurában úgy mozogtak a kifutón, mint a biorobotok, de ez csak egy rövid divatirányzatnak mutatkozott. Azt veszem észre, hogy egy bájos, elálló fülű, szeplős kislány sokkal keresettebb, mint Barbie kicsinyített mása. De ugyanez igaz a nagylányoknál is. Sokszor mondták már az általunk favorizált lányokra, hogy túl szépek, túl szabályosak, és inkább egy görögös orrút választottak.

Mi történik az után, hogy egy nemzetközi ügynökség szerződést köt egy lánnyal?

Bérelnek neki az adott városban egy lakást. Itt ne gondolj luxuskörülményekre. Általában 3–5 lány lakik együtt, akik akkor találkoznak először, és egymás konkurenciái. Sőt, az egyik tanítványomnak még a hitelkártyáját is ellopta a szobatársnője. Szóval ilyen körülmények között kell talpon maradniuk, és a maximumot kihozni magukból a válogatások során. Szerencsére a magyar lányok jól megállják külföldön a helyüket.

Jól lehet ezzel keresni?

A modelleket is, akár a filmsztárokat, kategorizálják. Hiába megy egy kezdő modell a kifutón Naomi Campbell után, a töredékét sem kapja az ő gázsijának. Egyébként a divatbemutatók egy-egy multinacionális cég reklámszerződéseihez képest alig fizetnek. A kifutó inkább már csak presztízs, ahogy a médiából élő színészek számára a színpad.

Ha a nemzetközi sztármodellekre gondolunk, akkor a drog- és alkoholmámorban történő botrányok jutnak eszünkbe. Szerinted ezek a gyönyörű nők miért választják az önpusztítást?

Én ezt kortünetnek nevezném. Egyfajta relaxációs eszköz. Ha valaki nem elég intelligens, nincs biztonságot nyújtó családja, vagy az ügynöksége nem elég korrekt és gondoskodó, akkor a hirtelen jött sikert vagy sikertelenséget nem tudja elviselni egyedül. Mindenkinek szüksége van arra, hogy oldja a benne felgyülemlő feszültséget, feldolgozza a történéseket. Ez egy nagyon nagy önfegyelmet igénylő szakma. Komoly előkészületekkel jár egy fotózás vagy bemutató. Nem mindegy, mit eszel, hogy nézel ki, mennyit alszol. Mindenre oda kell figyelned. Ha pedig nem tudsz lazítani, nem tudsz feltöltődni, akkor felrobbansz.

Az iskoládban erre is megtanítod a növendékeket?

A smink-, a frizura- és a járástípusok a kifutón folyamatosan változnak. Ez a szakma könnyebbik része.
A hozzám jelentkező fiatalokkal azt értetem meg, hogy egy modell élete nem egyenlő a dolce vitával. Keményen meg kell dolgozni a sikerért. A modelleket sokszor éri az a vád, hogy magamutogatók, pedig szerintem csak szeretnének valamit megmutatni, átadni a bennük rejlő képességekből. Nem véletlen, hogy a modellkedés után – ami mindössze néhány év – sokan a reflektorfényben maradnak.

Engem személy szerint megdöbbent az a tény, hogy külföldön egyre fiatalabbak a modellek. Már a 12-13 éves lányokat is a felnőttek közé sorolják…

Igen, az amerikai és a francia piacra jellemző ez a fiatalítás, de például a németek inkább a 20 éves lányokat választják, mert tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy ebben a világban nincs helye egy gyereknek. Hiszen mit csinál egyedül egy kislány, ha épp nem velük dolgozik? Megjegyzem, ez mindössze néhány óra, mert a nagy ügynökségek, akár a multinacionális cégek, maximálisan megdolgoztatják a modelleket a pénzükért.

Hozzád mégis már hatéves kortól lehet jelentkezni.

Igen, mert gyerekmodellekre is szükség van a reklámfilmekhez, reklámfotózásokhoz. De azt szeretném hansúlyozni, hogy nem mindenkiből lesz sikeres, keresett modell, aki hozzám jár. Mégsem felesleges egy ilyen iskola elvégzése. Az itt tanultakat a gyerekek a mindennapi életben is hasznosíthatják. A siker kulcsa az élet minden területén a személyiségben rejlik. Jó fellépésre, megjelenésre egy menedzsernek is szüksége van. Az iskola 20 éves fennállása alatt növendékeink közül kerültek már ki műsorvezetők, tévésorozatsztárok. Ez is azt mutatja, hogy a modellkedés rokonságot mutat az előadó-művészettel.

 

Ha ez bejött, nézd meg ezt is:

Szexi csajok domináns szerepben – kik ők, és mit akarnak? Üzenet a lányoknak, vagy figyelmeztetés a férfiaknak? Aki számít, benne van, sőt csinálja. Szóval, mire véljük a GIRLPOWER-t? | Kettős látás – Girlpower

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.08.26 06:45:35puffancs

    studiolakas=garzonlakas. a lipstick jungle-ban is studiolakasnak mondtak, de miert? mert angolul studio flat es a fordito nem tudta leforditani? vagy elegansabb felig anglolul beszelni? szerintem az az elegans, amikor valaki mindkettot beszeli folyekonyan, es nem keveri a szezont a fazonnal.

    ami a modelleket illeti, le a kalappal elottuk. sanyargatjak magukat, h bekeruljenek egy olyan helyre, ahol maximalisan kifacsarjak oket. lett volna eselyem ra, en is biztos kiprobaltam volna.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta