TREND

Kérdések és válaszok

2009. május 29., péntek 14:03

trendkalauz_fejlec
Kilenc éve a szakmában kommandózó enteriőrtervezőnk, Hajdú Gabi itt válaszol a kérdéseitekre.

utolsó válasz: 2009. 06. 14.

A kérdezéshez használjátok az alábbi fórumot (ehhez be kell jelentkezni – a belépőkaput és a regisztrációt jobbra találjátok). Gabi mindenkinek válaszol, de adott esetben ez igénybe vehet néhány napot.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.06.01 08:52:50hajdugabi

  A félreértett mediterrán című trend-kalauzom alján ray azt kéri, hogy adjak még néhány mediterrán tippet (talán egy kicsit rövid voltam a cikkben...), leginkább a falak festését illetően. A választ ide is beemelem, mert időközben létrejött ez a felület direkt a kérdéseknek és válaszoknak...

  Szóval szívesen adnék mediterrán tippeket... de ehhez pontosabban tudnom kellene, milyen térről van szó. Persze a büdzsé sem mindegy. A mediterrán alapja: semmi sík-sarok-kocka... sok fehér, még több természetes kő. A felületek ne legyenek agyon kezelve, inkább durvább textúrákat hagyjunk, és ez a falakra is igaz. Fő a természetesség, lezserség és egyszerűség. A mediterrán hangulat fontos jellemzője még a „mintha 200 éves lenne minden” érzés.

  A falak általában – kivéve a spanyol haciendákat - jellemzően fehérek vagy nyers kőből vannak, maximum impregnálva. Érdekes például ha nem sima glettelt, festett falat választunk, hanem beltéri nemes vakolatot, amiből lehet eleve fehéret is kapni. Ez kicsit durvább, szemcsésebb felület, festhetjük is, ha akarjuk.

  Inkább a nyílászárókat színezzük, de azt annál bátrabban! Új, natúr fa felületeknél például lefestheted egy-két árnyalattal (kékek- zöldek előnyben), majd száradás után egyenetlenül csiszold vissza a festett felületeket.

 • 2009.06.04 21:06:08perlerit

  Szia Gabi!

  Engem is a mediterrán stílus érdekelne! A szobámat most újítjuk fel teljesen! És otthonosabbá szeretném tenni. Ami adott az egy fa oszlop a szoba egyharmadánál, onnan ferde a mennyezet is (tetőtér) . Az oszlop nincs beburkolva nyersfa és cseresznye színűre van befestve, ami inkább bordós. Fehér ablakok. A bútor pedig mézéger színű. Arra gondoltam hogy valami erőteljesebb színűre kellene tapétázni, vagy festeni a szobám, de nem tudom milyen szín lenne a legmegfelelőbb, és hogy egyáltalán minden oldalon ugyanaz legyen-e? Elég nagy a szoba, és lámpa csak középen van. Milyen tipusú lámpa passzolna bele? És a függönnyel is bajban vagyok, van egy teraszajtó, és egy nagy kétszárnyú ablakom! Most sima fehér függönyöm van !
  Pár tippel, hasznos ötlettel kérlek segíts! Akár apró kiegészítők terén is (pl.:kép, dísztárgy)
  Köszönöm

 • 2009.06.11 14:06:57hajdugabi

  Szia

  Én nem Gabi vagyok, csak a nevében. Lakberendezőnk mostanság fut be a nyaralásról - úgy is mondhatjuk, eredeti mediterrán környezetben gyűjtött anyagot a válaszadáshoz. Egy-két nap türelmedet kéri és válaszol személyesen, részletesen.

 • 2009.06.14 07:23:57hajdugabi

  A szoba közepén álló oszlopot én visszacsicsolnám nyers fáig, akár úgy is, hogy néhol kopottan megmarad a cseresznyeszín épphogy. A lényeg, hogy natúran látszódjon a fa erezete.

  Az egyenes falrészeken esetleg lehetne fehér szemcsés vakolatot használni, ehhez picit meg kell csiszolni a meglévő felületet és felhordani az új anyagot. Ezt lehet festeni is. Ha foltosabb, régiesebb felületet akarsz, akkor vasoxidot keverj meszes alappal (ennek picit rozsdás színe lesz) egész hígra és hagyományos korongecsettel hordd fel. Ezt bátran sk is csinálhatod, érdekesen szívja majd be a vakolt fal, szinte látszanak majd az ecsetvonások. Érdemes a festékboltban megkérdezni a szakembert, mit ajánl a vasoxidhoz... 

  Ha nem ennyire hagyományosat akarsz, akkor sima hengeres festéssel élhetsz, de én a mennyezetet fehéren hagynám, csak a függöleges falakat színezném. Esetleg érdemes, ha most fehér a falad, lefesteni bátran rozsdabarnára, majd száradás után csiszolóvászonnal visszacsiszolni, hogy kijöjjön a fehér is foltokban. Ami picit költségesebb megoldás, de szép, az a kőborítás. Válassz nyugodtan (persze ha elég nagy a tér) valami szép, akár kültéri kőburkolatot, a lényeg, hogy ne fényes legyen. Legyen minél kevésbé szabályos. Nem kell mennyezetig rakni, elég csak olyan 120 cm magasságig. Ha mégis tapétát választanál, akkor valami olyat kellene, ami nem mintás, hanem kőfelületet imitál.

  A mézéger bútor nem annyira passzol a mediterránba, de ha furnérozott vagy sima bútorlap, azt csak ipari körülmények között lehet szépen átszinezni. Ha tömör fa, akkor lehet házilag is. Függönynek én a lazább szövésű lenvásznat ajánlom, nyers színben. Színekben egyébként nehéz tanácsot adni úgy, hogy nem tudom a legynagyobb adott felület, a padló anyagát és színét. Kiegészítőknek: ha világos a szoba és van hely, akkor sok növény nagy nyers agyag kaspókban, főleg a leandert ajánlom. Vagy érdemes beszerezni egy régi zománcozott mosdótálat, falikutat vagy vödröt, és abba ültetni a növényeket - a pozsgásfélék és a szobaborostyán jól illik például a mediterránba.

  Ha elég nagy a belmagasság, akkor lámpának nagyon mutatós tud lenni, ha veszel egy nagyobb méretű, egyszerű textil lámpabúrát és rádobsz egy nagy nyers lenvásznat... lógjon be a térbe. Csak a vezetéknél kell kilyukasztani a textilt és kész.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta