TREND

Kecses nő hosszú, hegyes karmokkal

2009. augusztus 28., péntek 12:19

mukorom-nyertesÉn a magam kárán, az okos az én káromon tanulja meg: ne térj be könnyedén az első, utadba eső műkörmöshöz, menj profihoz – interjú az egyik legjobbal trendekről, körmösökről és arról, mi az, ami ma már ciki.

 

Összeszámoltam: a lakótelepen a közvetlen közelemben pontosan öt műkörömstúdió üzemel. Ebből már hármat ki is próbáltam, de egyikkel sem voltam elégedett. Mivel rengeteg időm és pénzem bánta, így egy időre feladtam a küzdelmet a hosszú körmökért. Úgy döntöttem, nem veszek több zsákbamacskát. Megkeresem hazánk hivatalosan is legprofibb műkörmösét, és tőle kérek időpontot. Míg Darabos Évi a körmeimet készítette, elbeszélgettünk.


mukorom-nagy

Jól látom, hogy mostanság a kockakörmöket felváltják a hosszú, lekerekített karmok? De mit csináljon az, akinek az ujjformáján nem jól mutat a legújabb trend? Ciki kockakörmökkel járni?

Lassan két éve, hogy hazánkban is közkedvelt lett a hosszabb, hegyesebb forma, amelyet stilettónak hívunk, illetve annak a lágyabb változata, a mandula forma. Mindkét köröm nagyon kecses, nőies irányvonalat képvisel. Ezek mellett azonban sokan kedvelik a hagyományos négyszögletes formát is, amely még jó darabig tartja magát.

És mi az, amit egyáltalán ne kérjünk a műkörmösünktől?

Előre készített mintákat. A matricák, a digitális nyomatóval létrehozott díszítések, a festékpisztolyos technika már divatjamúlt.

Tudjuk, hogy jó, ha a cipő és a táska színe egyezik, de mi a helyzet a műkörömmel?  A színes mintázatának az öltözék mely részével kell harmonizálnia?

Mivel egyre jobban teret hódítanak a színes, mintás körmök, már nem követjük azt a szigorú szabályt, hogy bizonyos kiegészítőknek ugyanolyan színűnek kell lenniük, mint a ruházatnak. A jól megválasztott színek kiegészítik egymást, és a korábban elképzelhetetlen színvariációk ma már kimondottan divatosak. Az évszakok azonban hatással vannak a színárnyalatokra, tavasszal és nyáron vidámabb és élénkebb színeket használunk (pink, lila, türkiz, sárga), ősszel és télen pedig a föld árnyalatai kerülnek előtérbe (barna, bordó, fekete, fehér).

Kik kérnek díszes körmöket? Mely motívumok a legnépszerűbbek?

Szinte mindenki kér valamilyen díszítést, a legszolidabb minták közé tartozik, amikor egy-két követ, esetleg néhány festett vonalat alkalmazunk, de nagyon sokan kedvelik a porcelánból elkészített, kidomborodó mintákat és az akrilfestékkel elkészített, festett virág- és indamotívumokat. A szolidabb vendégek csak a gyűrűsujjukra szeretnének valami pluszt, de nagyon elterjedt, hogy egy másik körmöt is, általában a mutatóujjat, díszítjük. Az, hogy mindegyik körmön dekoráció legyen, viszonylag ritka, de ma már szinte kötelezően nem egyformák a díszek az ujjakon. Természetesen az összhang így is megmarad, csak nem a minták tükörképét festjük fel, hanem egy kicsit variáljuk őket, így 3-4 hét alatt sem válnak unalmassá.

Szerinted meddig mehet el a díszítésében az, aki irodában, bankban dolgozik?

Ők nagyon kedvelik, ha a két gyűrűsujjat díszítjük, a többi köröm pedig egyszínű franciás marad. Ilyenkor a díszítés nagyobb hangsúlyt kaphat, hiszen az összhatás még így sem túl hivalkodó, de mindenképpen az ízlésesség határán belül marad. Ezt a fajta kis „csalást” az irodákban dolgozó szigorú főnökök is tolerálják.

mukorom-dijA körmösszakma magyar bajnoka lettél 2008-ban, és a profik között 2009-ben is téged találtak a legjobbnak.
Se szeri, se száma a műkörmösöknek, mégis alig versenyeznek. Téged mi motivált?

Azt hiszem az, ami a többieket. Az ember nap mint nap hallja a vendégeitől, hogy milyen szépen dolgozik, és mennyire elégedettek vele, ami valóban jólesik, de mégis vágyunk arra, hogy a szakma is elismerjen minket, erre pedig a legjobb lehetőség a versenyzés. Már a felkészüléssel is rengeteget fejlődünk, és a verseny után visszaülve a körmösasztalhoz  a hétköznapi munkában is szemmel láthatóak a változások: amellett, hogy a tanult, új technikákat alkalmazzuk, jóval gyorsabban tudunk dolgozni, és sokkal precízebben készítjük a körmöket. Persze sokan félnek a megmérettetéstől és az esetleges kudarctól…

A fodrászoktól azt hallom, hogy költséges a versenyzés. Ez a helyzet a műkörmösök esetében is? Kiszámoltad már, hogy mennyibe kerül a felkészülés?

Igen, a versenyzés a mi szakmánkban is drága. Ahhoz, hogy valaki komolyabb eredményeket tudjon elérni, mindenképpen szükséges, hogy a verseny előtt felkészítő tréningeken vegyen részt. A tréningek között a modelleken otthon is rengeteget gyakorlok, s ennek nem csak anyagköltsége van; azzal a „veszteséggel” is számolni kell, amelyet a gyakorlás miatt kiesett munka okoz. A nevezési díjak nem túl magasak, de például egy külföldi versenynél a szállás és az utazás költsége már komoly megterhelést jelenthet. Nem számoltam még össze, hogy eddig mennyibe is került, de talán nem is baj.

Milyen szempontok alapján pontoznak a bírák?

Az építő- és díszítőversenyek külön kategóriát képeznek. Az építőversenyeken egyszínű francia körmöket kell készíteni, és az egyik kezet pirosra lakkozni. Ezeken a típusú versenyeken a cél a tökéletes körmök elkészítése, amit természetesen csak akkor lehet jól értékelni, ha előre meghatározott, objektív szempontok vannak. Ilyen például a körmök hossza, a körömágy és a fehér szabadszél aránya, amelyet milliméter-pontossággal kell betartani, vagy a köröm élének a vastagsága, amelyet egy névjegykártyához szoktunk hasonlítani. A legfontosabb mégis az egyformaság, talán ez az igazi nehézség: tíz tökéletesen egyforma körmöt készíteni. 
A díszítőversenyeken komplex munkára van szükség, itt egy adott témának megfelelően kell sminkelni, frizurát készíteni, műkörmözni, sőt mindezzel még a modell öltözékének is összhangban kell lennie  – ennek alapján pontoznak.

Megjelent a díszítőversenyeknek egy új típusa is, amikor nem a helyszínen kell alkotnunk, hanem előre elkészített műanyag tipeket kell benyújtani. Nagyon sok hazai versenyen a díj nemcsak pénzösszeg vagy tárgynyeremény, hanem részvételi jog a külföldi versenyekre.

Láttam a honlapodon a felhívást, hogy kézmodelleket keresel. Milyen egy szép kézmodell?

Mivel én építőversenyeken indulok, a legfontosabb szempont a körömágy formája: keskenynek és párhuzamosnak kell lennie, az ujjaknak pedig vékonynak és egyenesnek. A versenyzés mellett sokszor készítek újságok számára és a weboldalamra körmöket, step by step sorozatokat, amelyekhez szintén sok kézmodellre van szükségem.

És ezért mi a fizetség?

A gyakorlások során a türelmet szép körömmel, a versenyen való részvételt pedig ajándékkal szoktam megköszönni.

 

Ha ez bejött, nézz rá ezekre is:

Esküvőre megyek, a ruhám, cipőm megvan, a hajam rendben lesz, a sminkest is riadóztattam, és körmömszakadtáig harcolok majd az eldobott csokorért – már ha lenne normális körmöm… | Körme és körmöse

Csomózd szorgosan, vagy gyűrűzd meg – van néhány tutira működő módszer, ha te vagy a párod hosszabbra vágytok, de a sors nem volt igazán kegyes e meglehetősen kényes területen. | Hosszabbra vágysz?


Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta