TREND

Fürdő vagy szoba?

2009. szeptember 13., vasárnap 11:10

villeroy-teraszosVégre nem kell eldöntenünk ezt a kérdést – bár évtizedekig háttérbe szorítottuk a lakás egyik legfontosabb részét, mára letűnőben vannak a vallatószoba-méretű fürdők, és újra felfedezzük, milyen fontos önmagunk kényeztetése.


A fürdőhelység megnövekedett alapterületénél kezdődik a változás. Pár éve még az újépítésű lakásokban is többször belefutottam vallatóhelyiség méretűekbe, miközben a nappali igazi tánctérnek bizonyult. Pedig lássuk be, aki otthon jót akar pihenni, és ez alatt nem a többórás chips-majszolást érti a tévé előtt, az tudja, mennyivel frissítőbb egy jó könyvvel és egy finom pohár borral befeküdni - mondjuk egy illóolajokkal fűszerezett kád vízbe.

Ne feledjük, testünk kilencven százaléka víz!

villeroy-art

Ezt az egyre erősödő igényt és trendet a vezető szaniter- és burkolatgyártók is felismerték, és ömlesztve jönnek ki a piacra az otthoni spa-hangulat kellékei. A bőség zavarában igazán sasszemnek kell lenni, hogy kimazsolázzuk az igazi kincseket.

Szépanyáink stílusa

Az egyik vezető irányvonal körülbelül szépanyáink idejét idézi, persze tökéletesen megfelelve a ma elvárásainak, mind funkcióban, mind minőségben.

villeroy-feher-klasszikusEnnek a miliőnek elengedhetetlen kellékei a karakteres, hófehér fajanszok, a régi ajtótokok építészeti kazettáit imitáló falburkolatok. Klasszikus, tiszta elegancia, levendula illat, vakfoltos tükör extra gyári kivitelben. A tonette szobainas, a régi, faragott keretes széngrafikák és egy kényelmes karfás szék, puha kárpittal, na meg a lábas kád is elengedhetetlen részei a hangulatnak.

Az igazán stílushű persze az lenne, ha komornyik hozná be a kandalló előtt melegített törölközőt és a lámaszőr papucsot.

 

Határtalan fürdő

Ennek a századfordulós hangulatnak csak látszólag ellentéte a maximális kényelmet és szobaszerűséget előtérbe helyező, modern style. Alapja, hogy minél kevésbé lehessen érezni a háló és a fürdőszoba közti határvonalat. Nem is kell ennek demarkációs vonalnak lennie. Persze nagycsaládosoknak nem feltétlenül praktikus, amikor három gyerek sivítva pancsol egyszerre, erre a vidám fröcskölésre érdemes egy másik „gumiszobát” fenntartani.

A hálóval szinte egybefolyó fürdő inkább maradjon a felnőtteknek járó intim luxus. Itt teljesen elfelejthetjük a plafonig burkolt műtőhangulatot és a vakítóan fehér szanitereket is.

Végre választhatunk színes, akár mintás mosdótálat és a hidegburkolatot is elég közvetlenül a vízforrás körül alkalmaznunk. Használhatunk teakfát a padlóra és vinyl alapú tapétát a falakon, de akár mosható falfestéket is. E felületek remek kiegészítői például a textileket imitáló, vagy burjánzó ornamentikájú, sejtett hidegségüket látványukkal teljesen meghazudtoló, de mégis hidegburkolatok.

villeroy-platinum

A másik fontos elem a szobaszerű bútorzat, ami szinte átsétál a hálóból a fürdőszobába és ott kényeztet minket tovább. Ezzel is erősítve azt az érzést, hogy saját intim terünkben dőzsölhetünk. A szerelvények közül is a falsík alá szerelhető, rejtett variációkat válasszuk. A meghitt szobaszerűséget igencsak zavarnák a falon ide-oda futó króm és egyéb csőrendszerek. Színekben végre tobzódhatunk, vége a kék-fehér-barna-szürke uralomnak.

Letisztult és modern

Persze lehet, hogy valaki nem annyira szereti a dús, színes és puha hangulatot – inkább a letisztultság és a funkció számára az első.

villeroy-fekete-geherEz szintén nem zárja ki a kényelmet. Aki ehhez a fílinghez érzi közel magát, ma már a palaszerű, picit ridegebb, de nagyon elegáns padlólapok és falicsempék nagy választékában tobzódhat. A szürkés, barnás árnyalatokból, illetve akár az örökzöld fekete-fehér kombinációk közül is válogathatunk.

Fontos „alapanyag” a fényes-matt felületek találkozása, és a high-tech csaptelepek, szintén rejtett kivitelben. Ezt a picit iparibb környezetet lágyíthatjuk natur fa kiegészítőkkel, amelyek formájukkal finoman puhítják a merevebb, geomatrikusabb formavilágot. Fontos a tároló bútorok zártsága, a tarka pipere holmik nem illenek ebbe a hangulatba.

 

A fürdőszoba végre talán visszanyeri a nevében rejlő igen fontos szoba funkciót és kilép a másodhegedűs szerepből. Épp itt ennek az ideje, hisz az élet is pont annyira kényeztet minket, amennyire mi önmagunkat. Engedjük meg magunknak.


Fotók: Villeroy & Boch


Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.09.15 08:00:46puffancs

  amig az emberek azt nem engedhetik meg maguknak, hogy tropicanat igyanak tesco value narancsle helyett, addig ez a tema nem aktualis szerintem. nyugaton sem jellemzo az ilyen furdoszoba atlagemberek koreben, a gazdagok mashol sincsenek tobbsegben.

  hany csaladot koltoztettek ki mert nem tudta fizetni a lakashitelt? valami haromezret?

  nos angliaban ugy hirdetik a lakashitelt, hogy a hirdetotablara kiirjak, ha nem fizetsz, elveszited a tulajdonjogot. s hogy temaba vagoak legyunk, a furdoszoba felett is.

 • 2009.09.15 08:31:26szőkelány

  hát ebben igazad van puffancs. de. mégsem szólhat az átlagéletről egy magazin, mert akkor például harminc "ülök a munkahelyen" jellegű cikkre jutna egy testedzés és egy intim - mert körülbelül három napi (összesen harminc) munkaórára sikerül egy óra aktív mozgást meg egy szexet beiktatnia az átlagemberünknek, amilyen kicsit én is vagyok. és az utazásos cikkek is mindig a vasárnapi szentendrei fagyizásról szólnának, mert ugye kinek van pénze Afrikába utazni... de én mégis Afrikáról olvasok szívesen meg olyan helyekről, ahova esetleg még nem jutottam el (és érdekel, és szeretnék, bár jelenleg nincs rá esélyem se).

  például, bár eleinte egy-két hozzászólásod irritált, egészen megkedveltelek magamban, mert egy csomó infót löksz Angliáról – ahol ugyan minden más, mint a magyar átlagvalóság, de mégis érdekesek ezek az infók, tágítják a szemléletemet.

  és ami a fürdőt illeti. nekem sem jut ilyenre. de még így is ad ötleteket, például hogy a félszáz éves barna fa kisszekrény lekezelem és beépítem a fürdőmbe, mert tényleg jól néz ki, amikor keveredik a hangulata a szobáéval. és beteszek valami rendes hangulatvilágítást a sminkelős spotok mellé.


 • 2009.09.15 09:31:07puffancs

  ha a magazin arra valo, hogy segitse az abrandozast, eh, kancsal-e? akkor miert irnak itt pl turkalasrol? amikor valaki azert turkal, mert nem futja masra?

  \vannak nagyon jo magazinok, ahol ugy tudnak ujitast vinni az emberek hetkoznapjaiba, hogy a realitasok talajan maradnak. ilyen pl a marie claire uk valtozata.
  hidd el az embereknek az kell, hogy megvalosithato valtoztatasokhoz kapjanak otleteket. es az, hogy ne parasztvakitsak oket azzal, amilyenek valojaban sosem lesznek.
  a most epulo hazak furdoi sem nagyobbak 6-8 negyzetmeternel, es magyarorszagon oda meg betuszkoljak a mosogepet is! es az mar nagynak szamit. a panelekben ennek a fele a furdoszoba. mindenki nagyon jol tudja, mert az emberek tobbsege olyanban lakik. es ha ilyen cikkeket olvasnak, akkor bizony nem javitod a vilagrol alkotott kepuket, hanem sajat sorsukat fogjak meg szarabbnak latni.
  ha ilyeneket olvasnak, azt hiszik, h mindenki rajtuk kivul uszik a furdoszobajaban. es ez nem egeszseges. ez nem tagitja a szemleletet, nem epiti a jellemet.

  en tarsberletben elek egy en-suite-ban a baratommal, es nagyon szerencsesnek mondhatjuk magunkat, mert viszonylag nagy a szobank (180 centis superking agy, oriasi szekreny es marad hely is benne, valamint beepitett wc-zuhanyzo), de itt nyugaton sincs nagy furdoszoba, az ujepitesu lakasokban sem. pedig a britek aztan tudjak, hogy kell elni, vasarolni, utazni es kocsmazni. megis oriasi luxus lenne a lakasodban egy nagy furdoszoba.

 • 2009.09.15 09:39:51szőkelány

  szerintem ez az arányokról szól. nem az összterületről, hanem arról, hogy abból mi mekkora hangsúlyt kap. ez az arány, ami tolódik, nem a lakások lesznek egyre nagyobbak. én ma már egy 50-60 nm körüli alapterületből simán adnék 10 négyzetmétert a fürdőnek, mert nagyon fontosnak érzem. ez abszolút releváns és mindenki számára szóló infó a cikkben: gondold végig, minek mekkora tér kell, nem feltétlenül az a jó, ha 25 nm a nappali és 5 a fürdő... lehet, hogy a 20-10 arány sokkal többrétűen élvezhető lakást jelent.

 • 2009.09.17 09:14:34puffancs

  ez igy igaz, azonban a beillesztett kepeken levo furdok egyike sem 10nm, sokkal inkabb 30, ha nem tobb. igy maris mast sugall a cikk maga.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta