TREND

Divatikon a japán űrhajósnő

2010. április 14., szerda 16:54

naoko_mYamazaki Naoko a Nemzetközi Űrállomáson is tökéleteses outfitre törekedett, ezért megbízott egy japán divattervezőt, hogy készítse el az űrkollekcióját.

Az uniformis már terjed a japán iskoláslányok körében, de az asztonauta kultúrát is szeretne közvetíteni: haikukat ír a Föld szépségéről és zenélni is próbál.

A 39 éves Yamazaki Naoko a második japán női asztronauta, de az első, aki saját divattervezőt fogadott, hogy égen-földön tökéletes legyen a megjelenése. Az űrhajós azelőtt bízta meg Tae Ashida divattervezőt, hogy a Discovery elindult újabb felszereléseket juttatni a Nemzetközi Űrállomásra a Leonardo logisztikai modul segítségével, és megjelent, hogy a tizenhárom napos küldetés keretében három űrsétát is terveznek.

TaeAshidaDesign1

„Egy álmom vált valóra azzal, hogy a ruháim eljutnak egészen a világűrig"- fogalmazott egy interjújában a divattervezőnő. Kiemelte, azért is örült a megkeresésnek, mert úgy véli, ebben a jellegzetesen férfias hivatásban korábban nem sok figyelmet szenteltek a megjelenésnek, pedig az asztronautákra példaképként tekintenek az emberek. A divattervező Jun Ashida lánya, Tae főleg elegáns kosztümjeiről ismert a hazájában, de banki uniformisokat is tervez.

Négy nő az űrben
A Discovery űrsiklót április 5-én a floridai Cape Canaveralból lőtték fel. Ez az első alkalom, hogy a jármű egyszerre három nőt szállít, akikkel együtt már négyen vannak a Nemzetközi Űrállomáson, az amerikai Tracy Caldwell Dyson, a 34 éves Dottie Metcalf-Lindenburger egykori középiskolai pedagógus, a már két űrutazást is teljesítő, 42 éves Stephanie Wilson, valamint Yamazaki Naoko. Ez a Discovery űrsikló utolsó előtti útja, a 81-ben forgalomba állított flottát ősszel nyugdíjba küldik majd.A stílusa terjed

Yamazaki Naoko a Japán Űrügynökség és a NASA együttműködésében zajló program részeként a Nemzetközi Űrállomáson dolgozik, és ha csak teheti, kultúrát közvetít. Rendszeres videóbeszélgetései alkalmával szívesen olvassa fel haikuit japán iskolások számára, amelyek egy részét a Földnek a világűrből látható szépségéről költött. A cseresznyefa-virágzás ünnepe alkalmából Noguchi Soichi asztronautával közösen furulyán és egy speciális, rövid koto hangszeren eljátszották a Sakura című japán népdalt a gyerekek számára. Ez a kislánya kedvenc dala, ennek ellenére az édasanya nem tűnik gyakorlott előadónak.

A produkció itt látható:

 

Aki inkább a Föld szépségére kíváncs, Soichi fotóblogján nyomon követheti.

Yamazaki Naoko népszerű a japán iskolás lányok körében, akik szerint új design-uniformisával trendet teremtett. Egyelőre szűk körben, de terjedni kezdtek Japánban a Naoko űrkollekciójára hasonlító ruhák. A fenntarthatóságot és a divatot egyaránt szem előtt tartó európai Trend Union trendelőrejelző csoport holland vezetője, Li Edelkoort már korábban is beszélt arról, hogy a jövő divattrendjeiben szerepet kapnak az uniformisok és munkaruhák. Véleménye szerint ismét a tartós anyagokból készült ruhák lesznek a divatosak, a klasszikus szabású farmerok mellett a tartós, kötött holmikra is nagyobb lesz a kereslet.

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta