TREND

Divatcikk lett a szőnyeg

2010. január 8., péntek 17:08

szonyeg-leadA mai  lakberendezési irányzatoknak igyekszik megfelelni újabban a szőnyegdivat is, így beszélhetünk japán, indiai, mediterrán, fekete-fehér, retró, romantikus vagy klasszikus trendről – legkevésbé kedvelt a hajdani perzsaszőnyeg.

cikk-tipus-altalanos
    
A lakberendezés egyik legélőbb trendje a fekete-fehér környezet. Az ide illő szőnyeg ne legyen se fekete, se fehér, inkább apró mintás, főleg ha a  tapéta is barokk virágmotívumos, vagy esetleg csíkos. Egy kis narancs vagy klasszikus piros jótékonyan élénkíti a fekete-fehér szigorú világát. A fekete-fehér mindazonáltal kényes kombináció, hiszen tisztaságot követel és rendet. Kicsit engedékenyebb e tekintetben a  mediterrán színvilág, a vörös, a narancs, vagy éppen az afrikai vagy indiai hangulatú otthon.
 

Kézmű a talp alatt

Az afrikai, állatos mintájú szőnyeg esetében érdemes visszafogottan kiválasztani a függöny, a párnák vagy a pléd mintáját, ha ezek is állatokat ábrázolnak, káoszos, giccses lesz az összkép.
 

carpet1


 A klasszikus, antik bútorokkal berendezett lakások esetében a visszafogottabb színek, a kis virágminták vagy a klasszikus, kisebb  törökös minták a kedveltek. A valódi kilim is jól illik ide. A japán vagy kínai stílusvilág a pirosat, a feketét, a homokszínt favorizálja.
 

Nemcsak nosztalgia, hanem stílusgyakorlat is

A retró jellegű otthon nem egyszerűen csak a nosztalgiáról szól – ügyesen kell összeválogatni a hajdan oly népszerű bútorokat, a  dísztárgyakat, ellenkező esetben jellegtelen kavalkád lesz. A nagymintás, barna-fehér-narancsos színű  szőnyegeket ajánlják az ilyen otthonokba leginkább a szakáruházak. A romantikus, vagy country stílusú bútorokhoz, a kisvirágosok vagy egyszínűek, illetve a  szolidabb színvilágú, vastag, kézzel csomózott iparművészeti darabok  illenek leginkább. Régies antik bútorokhoz a finomabb selyem- szőnyegek is passzolnak, főleg intim hangulatú budoárokban, hálószobákban. A nem túl színes kilim itt is beválik. Aki tud egyedi iparművészeti dizájnszőnyegre áldozni, az főleg olyat válasszon, amelyik absztrakt vagy hatalmas, stilizált virágmintás.
 

carpet2


Figyelemreméltók a nem egy síkban szőtt, domború hatású szőnyegek, és azok is, amelyek óriási horgolt terítőre hasonlítanak. Vannak kerti kavicsos  útra emlékeztető, kisebb-nagyobb szőnyegdarabokból összeállított, különleges kompozíciók is. Ha a bútor vagy a lámpa is egyedi, különleges, gondoljuk meg a házasítást, mert a karakteres tárgyak gyengítik egymás hatását.

 

cikk-tipus-linkek

• Minimál: az elrejtés művészete
• Klasszikusok: ne legyen belőle múzeum!
• A félreértett mediterrán
 Art deco: helló, Greta Garbo!
Japános: szusifless!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta