TREND

A világ első koktélsékere viccből készült

2010. március 26., péntek 09:35

A Boston séker megalkotása egy véletlennek köszönhető, az 1800-as évek végén, olvasható a budapesti Boutiq'Bar hírlevelében, ahol antik sékerekből álló gyűjtemény található.

shakersEgy amerikai bártender két hasonló méretű poharat összeillesztett és elkezdte benne rázni az elkészítendő italt, pusztán a vicc kedvéért, ebből alkották meg végül az egy fém tumblerből és egy ugyanilyen formájú üvegpohárból álló, egymásba illeszthető, szűrő nélküli sékerformát.

A 1920-as évekre a séker formája fejlődésen ment keresztül és nagyon sok készült ezüstből, hogy a valóban elegánsakat elegánsan szolgálja ki. Az USA államaira vonatkozó alkoholtilalom idején a koktélséker és az italkeverés is az underground kultúra része lett. Ettől függetlenül a korszak egyik legnépszerűbb eszközévé, mi több szimbólumává vált. Az Art Deco virágzása nyomán csak tovább szélesedett a sékerformák világa, kezdve a Zeppelin formájúaktól a golftáskán át a pingvinen keresztül egész a porraloltóig.

A '30-as évek végére '40-es évek elejére a koktélséker nem annyira a luxus, mint a minden háztartás nélkülözhetetlen kelléke szerepet vette fel és elkezdődött a tömeggyártása. Rozsdamentes acél, és bakelit váltotta fel az ezüstöt. Ebből a korszakból főként a felhőkarcolók formája jelent meg a sékerek világában.

A II. világháború fémszükséglete visszavetette a sékergyártást, véget vetve egyben a koktélok luxusának is. A háború után a séker és a populáris kultúra útjai elváltak és megjelentek a blenderek és az ipari mixek. A sékerhez kapcsolódó rituálé és show feledésbe merült és mindent átvett a technika. A mai sékereknek két típusa létezik, a Cobbler vagy Manhattan séker, amelyik 3 részből áll: egy testből, egy fedőből beépített szűrővel és egy kupakból, valamint a már említett Boston séker. A rituálé és a koktélkészítés show-ja pedig ismét divat.

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta