TREND

A félreértett mediterrán

2009. május 25., hétfő 22:16

trend_mediterran_ujElőször is tisztázzuk: a mediterrán dizájn nem áll meg a narancs–terrakotta–kovácsoltvas szupertriónál. Gondoljunk Santorinire is néha, a görög türkizekre, a toszkánkékre, a hűs mentazöldre. Vagy ha máshogy nem megy, egy bazsalikomos pastára.

Vagy gondoljunk Van Gogh napságáira és a dalmát fehér sziklákra, a tengeri kavicsok szürkéjére… egy enteriőr nem attól lesz meleg hangulatú, hogy minden úszik a sárgában.

Mint minden stílusnak, a mediterránnak is megvannak az anyagai. Ilyen például a homokkő, a mészkő – ez már egész jó áron megszerezhető. Az öregített fafelületek, akár színezve is… Az a lényeg, hogy az anyagok textúráját hagyjuk látszódni, szinte nyers valójukban, akár kopottan is. Erre vannak már megfelelő felületkezelő szerek.

Ha igazán déli hangulatot szeretnénk, fontos, hogy semmi ne legyen nagyon precíz, kidolgozott. Tűnjenek el a mérnökien pontos élek, formák. Elegáns rendezetlenség megengedett! Gondoljunk egy igazi olasz bazsalikomos pastára… azon sem katonarendben állnak a parmezánok – na, az mediterrán!


Mitől lesz mediterrán?

arrow-turkmenHasználj mediterrán anyagokat!

arrow-turkmenHagyd látszódni a textúrát, és ne zavarjon, ha kopott!

arrow-turkmenFelejtsd el a rendezettséget!

arrow-turkmenEgyél egy bazsalikomos pastát…

 

trendkalauz_fejlec
A legtöbben csak egyvalamit felejtenek el betervezni a lakásba: saját magukat. Elvesznek a trendek és egyenenteriőrök ingoványában. Kilenc éve a szakmában kommandózó enteriőrtervezőnk sorozatában nemcsak eligazodni segít, a kérdésekre is válaszol. Kattints az alábbi linkre.

Kérdések és válaszok

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.05.27 22:44:04ray

  Kedves Gabi,
  nagyobb átalakításba csapunk, tudnál még pár mediterrán tippet adni, főleg belső falak festésénél...
  köszi szépen!

 • 2009.06.01 09:28:03hajdugabi

  szívesen adnék mediterrán tippeket... de ehhez pontosabban tudnom kellene, milyen térről van szó. Persze a büdzsé sem mindegy. A mediterrán alapja: semmi sík-sarok-kocka... sok fehér, még több természetes kő. A felületek ne legyenek agyon kezelve, inkább durvább textúrákat hagyjunk, és ez a falakra is igaz. Fő a természetesség, lezserség és egyszerűség. A mediterrán hangulat fontos jellemzője még a „mintha 200 éves lenne minden” érzés.

  A falak általában – kivéve a spanyol haciendákat - jellemzően fehérek vagy nyers kőből vannak, maximum impregnálva. Érdekes például ha nem sima glettelt, festett falat választunk, hanem beltéri nemes vakolatot, amiből lehet eleve fehéret is kapni. Ez kicsit durvább, szemcsésebb felület, festhetjük is, ha akarjuk.

  Inkább a nyílászárókat színezzük, de azt annál bátrabban! Új, natúr fa felületeknél például lefestheted egy-két árnyalattal (kékek- zöldek előnyben), majd száradás után egyenetlenül csiszold vissza a festett felületeket.

 • 2009.06.01 09:36:19hajdugabi

  Js, és arra kérek mindenkit, hogy ezentúl a Kérdések és válaszok című cikk alatt kérdezzen, ott beszélgethetünk tovább :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta