TREND

Átsejlő mellszéllel a népművészeti értékekért

2012. április 24., kedd 14:25

Igen, folytatódik a magyar népművészet diadalmenete a divatvilágban. Most már nemcsak külföldi sportolók viselnek népi motívumokat, hanem az olimpikonjaink is ilyen formaruhában feszítenek majd, a híres külföldi celebek is kezdenek rákapni az ízére, lásd Nicole Kidman és Emma Watson, a Gombold újra! pályázatot másodjára is meghirdették, és a verseny le is zajlott szépen-rendben horrorbetyárostól, flitteres szarvasmarhástól. A sort pedig a végtelenségig lehetne folytatni, és talán már nincs olyan réteg, aki ne találhatna magának egy megfelelő megnyilvánulási formát. Az  üzletasszonyoknak, a klasszikusabb vonalvezetést kedvelő irodistának pedig továbbra is ott van például Hrivnák Tünde márkája, a By Me.

A tervezőnőt természetesen most is igazán nemes és hangzatos cél vezérelte, ami nem más, mint az értékek megőrzése, és a kalocsai mintákon alapuló By Me Spicy kollekció mellé ebben a szezonban megérkezett a By Me Matyó is. „Nagy öröm volt számomra, hogy Kalocsa város polgármestere Török Ferenc megkeresése után a Matyó Népművészeti Egyesülettől érkezett a felkérés, hogy ők is szeretnének egy mai öltözködési kultúrának megfelelő trendet követő elegáns kollekciót készíttetni. Mindkét megkeresést a legnagyobb örömmel fogadtam” – mondta Hrivnák Tünde, aki a bemutatót megelőző sajtótájékoztatón hozzátette, az eredeti hímzések kisebb módosításai mind az illetékesek közreműködésével történt.

Itt derültek ki olyan meglepetések is, hogy a By Me divatbemutatók állandó vendége, Pataki Zita családja borsodi, ő pedig élete első tizenöt évét Heves megyében töltötte, vagyis echte matyó, így ő lett a védnöke ennek a kollekciónak. És ha már így hozta a sors, akkor két unokahúgát is meghívta modellkedni, sőt, a Miss Colours Hungary kerekes székesszépségverseny második udvarhölgyét, Molnár Marietta Laurát is, hiszen ő is a földije. A kalocsai kollekciónak továbbra is Czene-Bánhidi Petra az arca, aki gratulált a hímzésekért felelős Ica néninek, akivel már az előző bemutatón is találkozhattunk. Az előző szezon mintavilágához képest most a szomorú kalocsai színvilág dominál. Ezt az asszonyok régen 50 év felett hordhatták, illetve ha már volt két-három gyerekük - tudtuk meg, és a meghívottakat Polyák Lilla és Homonnay Zsolt öltözékének segítségével arról is felvilágosították, hogy a népművészetben a rózsa a nő, a tulipán a férfi.

A meglepetés- és információdömping után a divatbemutató volt a soron, amit az előzőnél jóval szűkebb, fülledtebb helyen tartottak meg, és így nehezebb is volt befogadni a látványt. Hrivnák Tünde előszeretettel használja a fehéret, és idén bekövetkezett az a szerencsés együttállás, hogy ez igazi divatszín lett, de a néhol feltűnő türkizt és narancssárgát is csak üdvözölni tudjuk, és az aktuális trendek jegyében egy kis peplum is felbukkant a kifutón. Emellett azért voltak még visszatérő elemek, mint például a pöttyös minta vagy az anyaghasználat. Rácz „VV” Gigi ezúttal sem vonult végig a kifutón, és a visszafogott szabásnak köszönhetően villantás sem volt, bár az utolsó, csipkebetétes ruhánál felcsillant a remény. Jó, tudjuk, a hagyományőrzés nem erről szól.

Apropó hagyományok, a népi motívumok kavalkádját néha olyan kreációk szakították meg, amelyeken nem láttunk kalocsai vagy matyó mintát. Ezek mintha sokkal jobban tükrözték volna az aktuális trendeket, a hímzett darabok pedig inkább olyan szabással készültek, amelyeket divatirányzatoktól függetlenül lehet viselni. Ez jól is van így, hiszen Hrivnák Tünde nyilván nem a fast fashion üzletek vásárlóit vagy a fiatal magyar tervezők rajongóit kívánja megcélozni, ahogy fogalmaz: „a ruhák állandó és örök eleganciát sugallva őrzik kulturális hagyományaink szépségét és értékét, a mai modern nő ruhaviseletének valamennyi igényét kielégítve”.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2012.04.24 19:29:20hóhóhó

    Örülök, hogy divattá tesszük népművészeti kultúránkat. Polyák Lilla ruhájának derekán, a hímzés kimondottan szép, és mutatós. Gratulálok az alkotóknak!

  • 2012.04.24 19:38:11bilbull

    Álom, álom, a tehenészlány álma.
    Nem azért, mert matyóhímzéses, hanem azért, amilyen.
    Eddig a Gombold, vagy különösen az olimpikonok formaruhája, csupán egy exotic foot odor.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta