A zsindely lekörözte a horrorbetyárt

A fiatal tervezők és kézművesek idén is megmutathatták, ők hogyan tudják a magyar viselettörténeti értékeket átültetni a kortárs, a nemzetközi divatvilág trendjeit követő formába. Elborult ötletekben most sem volt hiány, de azért találkoztunk hordható darabokkal is. A fődíjat végül egy építészhallgató nyerte meg, akinek győztes zsindelyes ruháját maga Ebergényi Réka öltötte magára az eredményhirdetés után.

Az utóbbi pár évben a divat-, sőt a sportvilágban is nagy szerephez jutottak a magyar motívumok, állítólag még Nicole Kidman is elcsábult, és miután tavaly óriási volt az érdeklődés a Gombold újra! - Divat a magyar öltözéktervezői pályázat iránt, egyértelmű volt, hogy lesz újrázás. Tavaly már elmerengtünk azon, hogy van-e létjogosultsága egy ilyen pályázatnak jelenleg Magyarországon. Ha szigorúan csak azt vesszük, hogy szombaton délután hány emberen kellett átverekednünk magunkat, mire bejutottunk a Millenáris B-épületébe, ahol a döntőt megrendezték, akkor a válasz igen. Jó, az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy ingyenes rendezvényről volt szó, amihez még egy WAMP-ot is hozzácsaptak a szervezők. Aki akarta, persze kivetítőkön és online is követhette az eseményeket, de hát azért a divat, a design élőben az igazi, főleg, ha kint tombol a szélvihar.

Előjáték veteránokkal

Ha valakinek sikerült átküzdeni magát a tömegen, és viszonylag jó helyet kapott, akkor először már befutott magyar tervezők (Abodi Dóra, Benus Dániel, Mojzes Dóra, Konsánszky Dóra, Lakatos Sándor, Sármán Nóra, Szegedi Kata,Tomcsányi Dóri, az Artista és a Kepp Showroom) őszi-téli kollekcióit tekinthette meg, ami dicséretes, hiszen a legtöbb hazai rendezvényen általában az adott szezon ruhadarabjait tekinthetik meg a vendégek. Jó hír, hogy a szürke és fekete egyértelműen uralni fogja hidegebb hónapokat, de például a napsárga és a türkiz kreációkkal némi színt vihetünk majd a ködös napokba. Nem árt majd beszerezni egy jó meleg kabátot sem, ugyanis a legtöbb öltözék nem fedi ám a teljes testet, több tervező is szűkösen bánt az anyagokkal bizonyos stratégiai pontokon. A cipzár egyébként szinte kötelező eleme lesz az őszi/téli ruhadaraboknak, és fontos szerepet kap majd a geometria.

Csapjunk a lecsóba

Miután mindenki kapott egy ízelítőt abból, hogy mit is visel majd fél év múlva, már amennyiben magyar tervezők ruháival szeretné felújítani ruhatárát, egy jó nagy szusszanásnyi szünet következett. Erre szükség is volt, mert 1. nagyon sokan állva nézték végig az első etapot, 2. a második kör alatt elég sok mindent kellett befogadnunk, bár ezt akkor még nem igazán tudhattuk. Átvezetésként a pályázók művei előtt még gyorsan bemutatták a tavalyi győztes, Gyöngyösi Renáta legújabb kollekcióját. A Divatkreátor második szezonját is megjárt fiatal tervező, aki INER néven indított saját márkát, ezúttal sem bánt csínján a szegecsekkel, de így is nagyon nőies, letisztult darabokat alkotott.

Túlterhelődtek a receptorok

És végre eljött a várva várt pillanat, a kifutón egymást követték a pályázók művei. Mint a két házigazda - Novodomszky Éva és Szebeni István - felhívta a figyelmünket, idén közel 1000 tervező és kézműves pályázott a tavalyi 450-nel ellentétben, és mi most a legjobb 35-öt ismerhetjük meg. Hogy ne üljünk/ácsorogjunk még ott éjfélkor is, a gigakifutón egyszerre két pályázó műveit vonultatták fel a modellek. Elborult ötletek idén akadtak, vegyük például a flitteres szürkemarhát (Vitányi Anna), az óriási busófejdíszeket (Pusztai Judit-Gál Barbara-Keszei Ágnes), amelyek anyagcafatokat könnyeznek és a haspólós betyárt (Fazekas Endre), akit két, véres felöltős társa kísért végig a kifutón. Persze visszafogottságban sem volt hiány, nagyon sok volt a paszteles árnyalat és szerencsére a felnagyított, hímzést utánzó díszítésektől sem kaptunk mérgezést. Igen, a látványruhák ismét együtt versenyeztek a hordható darabokkal, tudjuk. Az utóbbiak közül mindenesetre nagyítóval kellett keresni azon ruhákat, amelyek tényleg az aktuális divatot tükrözik, Erdei Gergely Charleston Matyó kollekciója mondjuk pont ide tartozik.

And the winner is...

A legrangosabb elismerést, vagyis a legjobb kortárs öltözék díját Farkas Anett kapta Zsindely elnevezésű kollekciójáért. Az alapkoncepciót a népi építészet ihlette - tudtuk meg az alkotótól, aki bizony építészhallgató, így már érthető, hogy miért pont ez volt a fő inspirációs forrás. "Mindig érdekelt a divat, és egy hirtelen ötlettől vezérelve indultam ezen a pályázaton" - nyilatkozta a Díványnak Farkas Anett, aki elmondta, megrajzolni még igen egyszerű volt a terveket, de a kivitelezésben segített neki egy varrónő. A kis zsindelyek egyébként valóban fából vannak, pontosabban kasírozott furnérból, ami alig néhány milliméter vastagságú, így könnyen alakítható.

A népies vonal mellett egyébként közel áll még hozzá a parametrikus építészet. "Ezért is tetszett nekem a PreNoir kollekciója, hiszen egy kicsit erre emlékeztetett" - tette hozzá Farkas Anett, akinek kedvenc építésze, illetve divattervezője nincsen, inkább bizonyos stílusok, anyagok, minték állnak hozzá közel. Hogy mit a hoz a jövő, egyelőre még nem tudni, a győzelem ellenére nem akar felhagyni az építészeti tanulmányaival, és majd az élet eldönti, hogy lesz-e saját márkája. "Ez a piactól függ, nagyon sok tehetséges fiatal divattervező van most jelen" - adtuk tovább ezzel a végszóval a rá várakozó többi újságírónak Farkas Anettet.

A díjeső

A kortárs öltözéktervezési pályázat: Farkas Anett - öltözék, MIMM, azaz Nagy Móni és Hendzsel Ilona - kiegészítő. (Az előzsűrizés után 24 pályamű került be a döntőbe.)
A design és hagyomány pályázat: Somogyi Alett - öltözék, Vitányi Anna - kiegészítő. (Az előzsűrizés után 11 pályamű került be a döntőbe.)

Különdíjak:

A Vodafone Smart Store különdíját, amelyet a közönség szavazott meg, Erdei Gergely kapta.
A Budapesti Közlekedési Központ különdíját Molnár-Madarász Melindának ítélték oda.
A Black Box Concept Store különdíja Söptei Esztert illette meg.
A WAMP különdíjasa Kalácska Zsanett lett.
Az OurStyle különdíjának pedig Szűcs Ágnes lett a büszke tulajdonosa.

(Klikk ide a jutalmakért, a zsűri névsoráért pedig ide!)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek