TREND

Az igénytelenség kényelmes: szépségpraktikák lustáknak

2012. március 2., péntek 17:58 |

Kényelmes, nem is nagyon új trendről számol be egy brit újságírónő: olyan női praktikákról, melyeket elsősorban a lustaság szül. Kopott lakk újrakenése, hajmosás helyett szorosra tűzött frizura, fürdés helyett dezodor. Bizonyos szempontból igénytelenség, más szempontból csak időtakarékosság: ön hajlik az efféle igénytelenségre, vagy mindig kényszeresen jólápolt?

A Daily Mail újságírónője, Marianna Power simán bevallja, hogy kopott körömlakkját nem mossa le buli előtt, csak húz rá egy újabb réteg lakkot, így a kopás eltűnik – legalábbis kevésbé feltűnő lesz.

Trehány lakkozás = plusz 20 perc értelmes dolgokra

Ezzel a praktikával spórol vagy negyed órát, ugyanis ha a régi lakkot lemosná, kikenné a teljes körmét újra, két rétegben, majd még a száradásra is várna, elmenne 15-20 perc, és mondjuk, elkésne a randiról. És kezdődhet is a vita: igénytelen, aki kopott körömlakkal jár? És ha igen, akkor is igénytelen marad, ha azt nem mossa le, csak kijavítgatja? Vagy akkor máris minden rendben? Esetleg csak az számít jólápoltnak, akinek mindig hibátlan a körme?

tk3s 13220023

A hibátlan lakkozás átlag lakk és eredeti –nem mű– köröm esetén két napig tart, ami azt jelenti, hogy a jólápolt nőnek kétnaponta rá kell szánnia 20 percet csak a körmére. Számos olyan élethelyzet van, amikor tényleg nincs kétnaponta 20 percünk csak a körmünkre, például kisgyereket nevelünk, sokat túlórázunk, friss szerelmesek vagyunk, vagy csak simán sajnáljuk a drága időt ilyen unalmas dolgokra, mégis szeretnénk ápolt benyomást kelteni. Végülis a feljavított jobb, mint a kopott nem? Vagy a legjobb, ha nem is festi az, akinek nincs rá ideje? Marianna Powernek bejött a részlege kikenés, senki nem tette szóvá, hogy ciki a körme, és nem is rejtegette kezét a zsebében. Ráadásul nem késett el.

Lustaság, fél egészség

Persze az újságírónő az ápoltság más területein is szeret spórolni az idővel: például a lerúgott körömcipő orrot, sarkat alkoholos filccel színezi ki, hogy ne legyen olyan feltűnő a hiba, és ingeit csak azon a részen vasalja ki, ami kilátszik a blézer alól. A cipőjéről, nadrágjáról lehulló strasszköveket kétoldalú celluxszal ragasztja vissza, persze nem valami hatékonyan: a nap folyamán hullanak róla a strasszok saját bevallása szerint.

stockfresh 81629 woman-in-computer-room-sleeping sizeM

Ennél mi sokkal szebb és jobb megoldást tudunk, ahelyett, hogy varrónőhöz, cipészhez rohangálnánk: pillanatragasztóval kell a strasszokat visszaragasztani, az a mosást is bírja. Igen, nekünk is van pár lusta szokásunk: bár a részleges vasalást még nem próbáltuk, be fogjuk vezetni, mert tényleg, mi értelme az ing hátát is simára lapítani, ha úgyis zakó takarja (és 2 perc alatt gyűrődik össze felvétel után)?

Power azt állítja, nagyon is igényesnek, trendinek néz ki, és nincs egyedül a lustaságával: ki ne hányta volna be a rendetlenséget a legközelebbi szekrény aljába, amikor vendégek érkeznek? És kivel ne fordult volna elő, hogy kedvenc blézerét tisztíttatás helyett csak bedezodorozta?

Dezodor, leggings és konvektor

Szóval van egy pár lusta-praktika, ami szerintünk igencsak jól jön, amikor reggel rohanni kell életünk megbeszélésére és feje tetején áll a lakás (meg mi is). Például fejmosás helyett ott a szárazsampon, és a szigorú konty, (nyaraláson kendő). Lábborotválás helyett legjobb a nadrág, vagy a leggings – a harisnyát felejtsük el, azon kitüremkednek a 2 milliméteres szőrök és borzasztóan néz ki. Ha viszont ragaszkodunk a szoknyához, csak azokat a részeket borotváljuk meg, amik kilógnak belőle: térdig érő szoknyánál a combot el is felejthetjük, a lábszárat pedig szárazon is lehúzhatjuk egyszer használatos borotvával, ha nem érzékeny a bőrünk.

tk3s 18580016

Louis tippje, hogy a cigifüstös pulóvert, blézert nem kell azonnal kimosni: elég kilógatni a gázkonvektor (vagy bármilyen nem túl forró fűtőtest) mellé, és a füstszag egy óra alatt kijön. Vannak radikálisabb lusta-praktikák is: például pedikűr helyett simán zárt cipőt hordani, vagy: „ha kiragyásodok, de mégsincs időm sminkelni, feltűnő fülbevalót veszek fel így senki nem a mitesszereimet nézi” – mondja Rozi, aki a szemöldökszedésről is egyszerűen vélekedik: „Nem szedem ki a szemöldököm, hanem szarok rá”.

„Csak a karomra és a mellkasomra teszek önbarnítót, amikor topban és farmerban megyek el otthonról bulizni. A bozontos szemöldököm meg a szemüvegemmel takarom el, ha nincs időm kiszedni, egyébként kontaktlencsét hordok” – mondja egy bizonyos Claire a Daily Mailnek.

Már megint az a fránya divatipar

A brit újságíró szerint a divatipar nyomása tehet arról, hogy a nők ilyen félmegoldásokhoz folyamodnak: az ideális nő a divat szerint szőrtelen, napbarnított, szép a körme és a haja. A hétköznapi nőnek eközben se ideje, se pénze nincs a tökéletes megoldásra, így cseleznie kell – azaz különféle lusta-praktikákat kell kitalálnia.

Ön bevetett már valamilyen lusta-praktikát?

 • 654
  Igen, hajmosás helyett kontyom van
 • 672
  Igen, nem szoktam borotválkozni
 • 640
  Igen, újrakenem a lakkom néha
 • 202
  Igen, részlegesen vasalok
 • 26
  Igen, részlegesen önbarnítok
 • 52
  Igen, smink helyett cselezek
 • 132
  Nem, de ezek után lehet, hogy fogok
 • 603
  Nem, és szerintem ez egyszerű igénytelenség

„Olyan hajam van, amit minden nap meg kell mosnom, de kinek van erre ideje? 50 másodpercet töltehetek a zuhany alatt, mielőtt valamelyik gyerek bekopogna! Jó esetben 4-5 naponta tudok hajat mosni, szóval egy vékony hajpántot viselek és szoros kontyba fogom a hajam. Az a vicces, hogy rengeteg bókot kapok, milyen jó a frizurám” – mondja a brit lapnak egy háromgyerekes anya. „Gyakran csak a frufrum mosom meg, a többire meg ott a szárazsampon” – teszi hozzá egy másik cseles nő.

Ezen biztos elborzadnak a New York-i nők, aki hetente mennek manikűröshöz, vagy a franciák, akik reggelizni is teljes sminkben képesek csak –a brit lap szerint–, de lehet, hogy ön is egyetért Helena Rubinstein szépségguruval, aki szerint nincs ronda nő, csak lusta. Mindig kínosan ügyel az ápoltságra? Vagy örömmel veszi ezeket a lusta-praktikákat? Mondja el kommentben, ön mennyire ad magára, illetve ha még pár jó tippje, mivel spóroljunk időt a makulátlan látszat fenntartása mellett, írja meg azt is!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.03.02 18:31:21Momina

  AZ igénytelenség nem az, ha a blúznak az elejét vasalja ki az ember, meg a letöredezett lakkot kijavítja, ezek apró trükkök, praktikák. Az igénytelenség az volna, ha visszaveszi a tegnapi blúzt vagy például ki se javítja a lakkot. Meg, amit néha a villamoson érezni, hogy némelyek még a mosakodásra se fordítanak elég energiát...

 • 2012.03.02 18:48:50prof.dr.elizon pucsnik

  hát ez az momina,rengeteg a trendi nő...

 • 2012.03.02 18:52:42penelope garcia

  Igénytelenség per definíció az, ha az illetőnek nincs is igénye jó benyomást tenni, tehát nem próbálkozik.

 • 2012.03.02 19:56:00Advanced Flight

  „Nem szedem ki a szemöldököm, hanem szarok rá”.

  És attól szebb lesz? :-)

 • 2012.03.02 20:01:46sophonisba

  Magyarországon nincs értelme ennek a szövegnek. Ami a cikk szerint félmegoldás, addig a legtöbb nő el se jut.

 • 2012.03.02 20:53:04]{udarauszkasz

  hat azert ha egy no annyi idore se kepes parancsolni a gyerekeinek, mig megfurdik, az mar csaladi problema. Ha a parom ilyen szinten igenytelen lenne (pl. 5 napig nem mosna hajat) a szemebe mondanam minden kecmec nelkul, akarmennyire szeretem.
  ES: tenyleg nincs ronda no, igenytelenek viszont vannak.

 • 2012.03.02 21:21:57érdektelen

  Én még olyan nőt nem láttam, akin jól állt volna a szemöldök tetoválás. Vagy eltorzította a vonásait, vagy csak egyszerűen úgy nézett ki, mint aki mindig haragszik.

  A természetes a leg szebb, persze kell ide-oda némi borotva :)

 • 2012.03.02 21:52:04Múminmama

  Szerintem attól még nem igénytelen valaki, ha néha spórol egy kis időt, én is szoktam de nem mindegy min!! Fürdésen, hajmosáson például nem kéne :S
  Az önbarnítót meg nem értem minek használni, az ilyen "barnaság" egyáltalán nem szép, és a ruhát is összefogja.
  A legrosszabb (amit a cikk nem említ, pedig gyakori), a fogmosás helyettesítése rágóval, szájvízzel stb. Fujjj... :(

 • 2012.03.02 22:33:43marcsi72

  Miért csak a lakkozott köröm lehet ápolt? Nem lakkozom a körmeimet, mégis szépek, a szélüket lereszelem ívesre és ennyi. Hetente kb 1 óra elég rájuk. Ha elkezd törni vagy behasad, rövidre vágom és kezdődik elölről a növesztés.

 • 2012.03.02 23:01:52A Tyne folyó déli partja

  ]{udarauszkasz
  pl. én csak hetente egyszer szoktam hajat mosni. és simán bírja, mivel nem zsírosodik, abszolút. inkább száraz, elég gyakran előfordul, hogy mondom valakinek, hogy hajat kéne mosnom, mert már egyhetes, és visszakérdez, hogy ez? ennyire jól bírja? igen.

  érdektelen: én pár hónapja megismertem egy lányt, akinek tetoválva van, és abszolút nem áll neki rosszul, sőt.

  marcsi72: ez nekem is eszembe jutott. sose lakkozom, bár néha eszembe jut, hogy biztos szép lenne, de sose jutok odáig, hogy egyáltalán vegyek lakkot:)

 • 2012.03.02 23:47:48Gemerka

  Hihi, nem szavaztam, mert csak egyet enged bejelölni :D

 • 2012.03.03 01:16:08Tesztelo.hu

  Mondjuk nem éppen brit nőktől kellene "szépségtippeket" kérni, mert hát tudjuk, milyen a választék... :)

 • 2012.03.03 01:16:18zZz

  Eleve borostát hordok, ideális esetben két-három naponta borotválkozok csak, de többnyire tovább húzom.
  Otthon dolgozok, nincs nőm, úh. gyakorlatilag mindegy is.

 • 2012.03.03 02:34:58Riz Ottó

  Jó, nem szép látvány a lepattogzott körömlakk, de ezerszer inkább egy ilyen nő álljon mellettem, mint olyan, aki nem fürdik.

  Aki nem fürdik - pedig lehetősége lenne rá - az igénytelen, ez megbocsáthatatlanabb, mint a blézer alatt úgyis 2 perc alatt összegyűrődő ing ki nem vasalása.

  Mert aki nem fürdik, az büdös.

  Amúgy - ahogyan én hallottam - a brit nők sem viszik túlzásba a fürdést, szóval lehet, hogy ez náluk tényleg oké.

 • 2012.03.03 03:38:28bazd meg

  Ez a divat pont a magyaroknak valo, alapbol megvan nekik. Nem mindegy a turkalo utan ?

 • 2012.03.03 07:32:49MissX

  mi van akkor, ha le kell venni azt a zakot? azert szerintem van kulonbseg kivasalt, majd a napi hasznalat soran gyurodott ing es a ki sem vasalt ing kozott.

  a zsiros hajon meg latszodik, hogy zsiros, meg kontyban is. plusz szaga is van egy napok ota szorosan osszefogott hajnak. ez igenytelenseg.

  lakk ujrakenese csak akkor gaz, ha meg a haromhettel elotti is a kormon van. furdes helyett dezodor, fogmosas helyett szajviz/rago no comment kategoria.

  onbarnito minek? a tobbivel veszmegoldaskent elmegy egyszer-egyszer. na de eletmodszeruen, nem

 • 2012.03.03 07:43:50Frengi

  Ezt a részleges vasalást a férjem még egyedülálló korában vezette be, volt pulover alá ing, meg zakó alá ing. Csak nyáron kellett a teljes inget kivasalni.

  Egyébként meg az a baj ezekkel a trükkökkel, hogy tuti hogy akkor kell leveni a zakót, vagy kibujni a leggingsből, ha éppen arra számítunk, hogy minek? Ugy sem látja senki.

 • 2012.03.03 10:25:43Nitici

  Kozmetikusként amúgy is láttam már érdekes dolgokat. A legdurvább eset az volt, amikor egy gyönyörű nő, legújabb trend szerinti ruhában, frissen lakkozott műköröm, smink, haj belőve...szóval ápolt külsővel belibbent egy comb gyantára, levette a szoknyáját és szakadt volt a bugyija...
  Vagy amikor tudta egy nő, hogy bikini gyantára jön mert be volt jelentkezve és elfelejtett előtte fürdeni...inkább el is küldtem volna a fenébe, de persze nem tehettem...na szerintem az igénytelenség itt kezdődik!
  Olvastam 1-2 igen hasznos praktikát is, bár a száraz sampontól fenntartásaim vannak...de szerintem az igénytelenség nem itt kezdődik, hanem ott ha már egy nő még ennyi időt se szán magára és az alapvető higiéniai dolgokat is elhanyagolja!

 • 2012.03.03 11:24:24Hobbijogász

  Kezdem azt hinni, hogy a metrón mindenki a tegnapi ruháit szokta bedezodorozni azért van sokszor olyan büdös... Előfordul persze az összes felsorolt és még további is ha az embernek egyszer-kétszer nincs ideje ezekre a dolgokra, de aki ezt folyamatosan így oldja meg az igenis igénytelen. Velem is előfordult már hogy nem volt időm hajat mosni mert későn értem haza (korábban felkelni pedig egyszerűen képtelen vagyok hajmosás miatt) de akkor szenvedtem is egész nap, mert úgy éreztem hogy mindenki a loncsos büdös hajamat figyeli. És ez így is volt hahaha

 • 2012.03.03 11:44:33belekotyogok

  Hobbijogász: pont ezt akartam írni, hogy ha egyszer előfordul, akkor nem gond, de ha valaki mindig praktikát használ, az lusta, és igénytelen.

  A ruha bedezodorozását meg nem is értem. A hónaljszag elfedésére kell alkalmazni, vagy azért, mert már annyit hordta, hogy nagyonbüdös? Gondolom az anyagnak sem tesz jót, illetve az ember csak hiszi, hogy megoldotta a problémát: sajnos a szag+illat masszív elegyet alkotva kis félméteres burkot képez az illető körül. Szóval ha mégis így alakulna, akkor arra kell figyelni, hogy az ember ne mozogjon nagyon, hogy a szag konstans állapotban maradjon.

  A lekopásra lakkozás pont tovább tart, mint lemosni a körömlakkot, szóval egyetlen érv szól mellette: elfogyott a lemosó.

  Én is ismerek egy lenövést és hajzsírosdást széles textil pánttal kezelő személyt. Tök nyilvánvaló, hogy miért hord 3 naponta egy ilyen pántot, illetve hetekkel tolja ki a szőkítést...

 • 2012.03.03 12:09:11múvemáccsó

  testszagot dezodorral elnyomni = szarszagot légfrissítővel semlegesíteni. mind2től hányok.

 • 2012.03.03 14:33:24A Tyne folyó déli partja

  Riz Ottó
  ezt tanúsíthatom, anno, mikor mozgássérült otthonban dolgoztam, úgy kellett egy csomó lakót betrükközni a zuhany alá. volt olyan nő, aki amúgy mindig csinosan felöltözött, smink, parfüm, de fürödni nem akart. másik, kolléganőm, 22 évesen. felszállunk a Metróra, emberszag, erre ő: mert nem fürdenek az emberek, én bezzeg háromnaponta szoktam...

 • 2012.03.03 20:53:14cseresznye

  Szerintem kár a fél életet a külsőnk polírozásával tölteni: Tisztaság, és kellemes érintés elég.
  A többi nagy része szimpla függőség (Jaj, nem megyek ki rúzs/alapozó/barna bőr/mértani szemöldök stb. nélkül az utcára!). Bőven ráér alkalmanként, jókedvből vagy alkalomra hozzátenni valami pluszt.

 • 2012.03.03 21:33:31BeregeLanka

  én viszont front office-ban dolgozva naponta, nem tehetem meg hogy zsíros hajjal, karikás szemekkel, bozontos szemöldökkel, büdösen, vasalatlanul álljak ott a vendégek előtt.
  Így én inkább máshol trükközök és spórolok időt.
  - általában 2 napra főzök (2 személyes háztartás - nem megterhelő), valakinek kicsit unalmas lehet, de 2 napig ugyanazt enni nem a világ vége.
  - ha melegítenem kell valamit alufóliában sütőben teszem, így ugyanannyi idő mintha mikróba tenném, de finomabb (nem tudom ti hogy vagytok vele de pl a rántotthúsnak nagyon rossz íze van mikrózás után)
  - este hamarabb fekszem, így reggel nem zombiként kelek, és van időm hajatmosni, sminkelni, vasalni... elkészülni rendesen.
  - kikészítem a ruhát másnapra, így nem reggel vesz el az időmből (ergó nincs rohanás)
  - zakókat ingeket vállfán szárítok, így könnyebb a vasalás is
  - könnyebb naponta 20 percet fordítani a takarításra, mint hetente rászánni egy napot
  - a vízforraló sokat segít, nem kell 10 percet várni, hogy fellforrjon a víz a tésztának...
  - sminklemosás gyorsan nivea szalvétával (eleve krémmel átitatott így 2in1)
  - borotválkozás helyett gyanta (ahelyett hogy 2 naponta venne el 10 percet, 3-4 hetente vesz el fél órát)

  szeretnék hosszú szépen festett körmöket és hullámos hajat, de az időmbe nem fér bele, így rövid körmökre csak rátolok egy réteg átlátszó lakkot és ezt csak 5 naponta kell újítani (minimális manikűr-munkálatokkal); a hajam vonalzóegyenes, így inkább így hagyom, a nyári pára és a tél köd úgyis szétzúzná, bármit csinálnék is vele.. és így hallgathatom a kollegák jajjgatását, hogy ők bezzeg órákat vasalják a hajukat, hogy egyenes legyen ;-)

  Összességében azt hiszem, hogy az egész csak szervezés kérdése.
  Van az a mondás ugye, hogy "mkinek arra van ideje amire akarja"..
  Hát igen...

 • 2012.03.04 12:06:52svdw

  Körömlakk - egy normális lakk, helyes technikával felkenve nem 2 napig marad töredezetlen, hanem akár 5 napig is. Ha valakinek nincs ideje, kedve ezzel foglalkozni, mossa le az egészet és kész, még mindig szebb mint a kopottakra rákenni a lakkot....

  Hajmosás - kedves cikkíró tényleg azt hiszi, hogy azért mert valakinek kontyban van a haja nem látszik hogy zsíros????

  Lábborotválás - vki már írta előttem: GYANTA, EPILÁTOR és voilá, majdnem egy hónapig nem kell foglalkoznod vele. Kicsit igényesebb megoldás, és időspóroló is!

  Részleges önbarnítás - nagyon gáz, akkor ne barnítson egyáltalán. Lehet h azt be tudja csapni aki csak az utcán látja őt, de este meg megjelensz úgy a párod előtt h a karod és a mellkasod barna, a többi részen meg hófehér vagy?? Mint egy bohóc...

  Valaki írta előttem és maximálisan egyetértek: nem a brit nőktől kéne példát venni, mert ritka igénytelen népség... Se a környezetükre, se saját magukra nem adnak (tisztelet a kivételnek), mondom ezt 5 éves recepciós múlttal egy angliai hotelből.
  Franciák, spanyolok, amerikaiak jöttek nem volt semmi, de ha angolok, mindenki csak fogta a fejét.. Kivéve persze a szobalányokat, ők örültek, mivel nem kellett fürdőszobát takarítani :D Nem is használták. Maximum arra hogy az elektromos fogkefét a wc ülőkére állítva töltsék! (megtörtént eset)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta