TREND

7 dolog, amit utálunk a leárazásokban

2011. december 28., szerda 15:52

A leárazások idején mindig igazi kihívás a vásárlás, de ha kifogunk jó áron valamit, amire nagyon vágytunk, úgy érezzük, megérte a sok gyötrődés: a sorban állás, a lökdösődés, a ruhakupacok közti próbálgatás. De ha nem találunk semmi különlegeset, csak a rossz emlék marad, meg pár olyan gönc, amit teljes áron sose vettünk volna meg. Nézzük, mik a leárazások nagy hátrányai, buktatói, és hogyan kerülhetjük ki őket.

1. A tömeg

Ha nem volna elég a leárazás vevőcsábító hatása, az ünnepek után ráadásul azonnal tömegek ostromolják meg az üzleteket, mert vissza kell vinni a rossz karácsonyi ajándékokat. Ennek köszönhetően aztán a slágertermékekből csak a leárazás első napjaiban lehet még jó eséllyel méretet találni, ellenben olyan tömeg alakul ki a plázákban, amilyenről még a népszerű H&M vendégtervezők sem álmodhatnak. Csak hát, sajnos, a teltház lehetetlenné teszi a kulturált vásárlást: fél órás a sor a próbafülkéig (azt pedig tanácsos kivárni), megint fél órás a kasszáig, és még nem is válogattunk. A válogatás amúgy is külön művészet, keresztülverekedni magunkat az utolsó darabért egymás haját tépő plazabarbikon, és kihúzni a ruhakupac aljáról a jó méretet elég jó kondit és rengeteg türelmet kíván, egy boltra jó, ha 1-2 órát is szánunk.

2. A rendetlenség és kosz

A boltonkénti több óra már csak azért is szükséges, mert még a magukat elegánsnak tartó üzletekben is pokoli körülmények alakulnak ki délre: amikor nagy a tolongás, képtelenség annyi dolgozót mozgósítani, amennyi folyamatosan rendet tud teremteni. Tehát a leárazásokon általában földre és polcokra hányt kupacokban kell turkálnunk, hogy megtaláljuk, mondjuk azt a 18 ezer forintos selyemblúzt, ami már csak 10 ezer forintba kerül. Megéri?

tk3s 20061124 mdm c99 921
Fotó: Tue Nam Ton

3. Már nincs semmi a méretünkben

Még ha december 27-én első utunk a boltokba is vezetett, akkor is előfordulhat, hogy már nem maradt a méretünkben az, amit még októberben kinéztünk: ekkor jön a kisebb vagy nagyobb méret, ami leginkább cipőnél kínos. Míg egy ruhánál legalább az esély megvan rá, hogy tényleg elvigyük varrónőhöz, egy túl nagy/túl kicsi cipő sose lesz kényelmes. Persze, hónapok óta vártunk rá, hogy végre emberi ára legyen, akkor már csak azért is megvesszük, gondoljuk, de rosszul döntünk: így lesz tele a szekrény alja hordhatatlan, és még csak nem is nagyon olcsó cuccokkal.

Angliában sosem volt még ekkora tülekedés

December 26-án és 27-én az angolok 4,3 milliárd fontot (1580 milliárd forint) hagytak a boltokban: náluk a Boxing Day, a karácsonyt követő munkaszüneti nap hagyományosan a vásárlás napja, így nem meglepő, hogy sokkal nagyobb tömeg rohanta meg a leárazásokat (képek itt), mint Budapesten. Elemzők szerint az év utolsó hete lesz a legjövedelmezőbb az üzletek számára, a 10 milliárd fontos (3680 milliárd) forgalom jóval felül fogja múlni a karácsony előttit.

A nagy rohamnak az az oka, hogy az emberek már készülnek a leárazásokra: novemberben például sokkal kevesebbet vásároltak, mint októberben. „Három nap alatt háromszor döntöttünk rekordot, a három nap egymás után lett az év legnagyobb forgalmat bonyolító napja” – mondta el a Daily Mailnek Tom Nathan, a londoni Brent Cross pláza menedzsere, aki szerint ez volt minden idők legnépszerűbb Boxing Day-e. Az biztos, hogy 21 és fél százalékkal többen, 12 millióan vásároltak idén ebben az időszakban, mint tavaly. „Az emberek teljesen nyilvánvalóan a leárazásokra vártak. Sokan kivártak, és csak leárazva veszik meg, amit szeretnének. Ezért a karácsonyi vásárlás nem volt olyan erős, ráadásul sokan kivettek egy hét szabadságot az ünnepek utánra, amit nagyívű költekezéssel töltenek” – mondta a lapnak dr. Joshua Bamfield a Centre for Retail Research kutatója.

A fogyasztási őrület ellenére több brit üzletláncot – például a La Senzát, a Blacks Leisure-t és Millets-t is – csőd fenyegeti. Sok üzlet számára kérdés, hogy ki tudja-e fizetni a következő 3 hónap bérleti díját. Amerikában 100 Sears és 120 Kmart boltot kell bezárni (a több mint 4000-ből) a gyenge karácsonyi számok miatt.

4. Olyanra adod ki a pénzed, ami nem is kell

És itt jön a leárazások újabb rákfenéje: olyan holmikra adunk pénzt, amire nincs is szükségünk, amit soha nem fogunk tudni használni. Mert amit kinéztünk, már elfogyott, és hogy mégse potyára plázázzunk, veszünk valami mást a pillanat hevében: mondjuk egy szép csizmát, ami most 35 ezer forint helyett csak 17 ezer, a hülyének is megéri. Aztán persze csak néhányszor tudjuk felvenni, mert igazából semmilyen ruhánkhoz nem illik, vagy borzasztó kényelmetlen. És hiába volt olcsó, máris nem érte meg egyáltalán a leárazáson vásárolni, mert rengeteg pénzt fölöslegesen dobtunk ki…

stockfresh 128721 teenage-girl-shopping sizeM

5. Nincs segítség

A legtöbb üzletben év közben már hoznak nekünk más méretet a próbafülkébe, ha megkérjük az eladókat: ezt leárazáson felejtsük el, hisz még egy egyszerű kérdést sincs kinek feltenni, mert minden eladó a kasszában van, vagy hajtogat. Senki nem mondja meg, hol találjuk adott cipőt, ruhát, ráadásul a legjobb, ha egyedül vágunk neki a boltjárásnak, mert nincs az a férfi vagy barátnő, aki végigállja velünk az elképesztő sorokat, csak azért, hogy segíthessen nekünk választani.

6. És még az olcsóság is csak relatív

Ha jobban belegondolunk, tényleg adnánk 10 ezer forintot egy blúzért, ha nem az lenne ráírva, hogy 20 ezerről van leárazva? És tényleg szükségünk van a negyvenhatodik magas sarkúra, csak azért, mert most féláron 8 ezer forint? Ugye, hogy nem? Ha nem gondoljuk pontosan végig, mit akarunk venni és miért, könnyen belefuthatunk abba, hogy többet költünk, mintha a kívánt darabokat teljes áron megvesszük még szezon elején, normális körülmények között. Arról nem is beszélve, hogy ki tudja, mennyire valós az a leárazott ár felett áthúzva feltüntetett "eredeti" ár...

stockfresh 321607 sales-and-discount-concept sizeM

7. Harc a visszavételért

Most már a legtöbb helyen visszaveszik pár napig-hétig a leárazott, nem hibás holmit is, de azért még előfordul, hogy kekeckednek kicsit: le kell vásárolni, csak méretet lehet cserélni, etc. Egyébként meg tényleg, kinek van kedve újra végigcsinálni a sorállásokat, tülekedést?

Tippek, hogy jól jöjjünk ki a leárazásból

Igen, elcsépelt tanácsok, de mindig jól jön, ha valaki eszünkbe juttatja, hogy:

- kényelmes ruhában menjünk: órákig fogunk talpalni, egy kényelmes cipőben jobban bírjuk a tolongást és türelmesebbek leszünk.

- mindig mindent próbáljunk fel! Azt is, amiről tudjuk, hogy jó méret: simán lehet, hogy nem áll jól, vagy kicsit nagy/kicsi. Csak olyan ruhát vegyünk meg, ami biztosan jó, tehát próbáljunk!

- ne vegyük meg, ha kicsi, ha nagy, ha nem illik hozzánk, vagy a ruhatárunkba! Hiába tűnik jó vásárnak, ha nem tudjuk megfelelően kihasználni adott darabot, nem érte meg. Ahogy a nagyon trendi, csak a szezonban divatos holmik sem, mert azok jövőre már cikik lesznek (tippünk szerint például a műbőr ruhák, szoknyák, és lehet, hogy a motoroscsizmák is).

- listával induljunk: ha előre eldöntjük, mi kell, esetleg a boltok honlapjáról azt is kinézzük, hol találjuk meg adott ruhát és mennyibe fog kerülni, jó eséllyel elkerüljük az impulzusvásárlást, és nem szórjuk el fölösleges holmikra a pénzünket.

- vigyünk magunkkal: zoknit, harisnyát, ha cipőt akarunk venni. Azzal próbáljunk fel minden lábbelit, amivel majd hordani fogjuk, mert így biztos, hogy a használat során is kényelmes lesz, a mezítlában próbálgatást pedig kerüljük.

- Lehetőleg testszínű fehérnemű legyen rajtunk, azzal mindent fel lehet próbálni. Olyan ruhát, amihez nincs megfelelő fehérneműnk (például testhez álló anyagút, , csak akkor vegyünk, ha tudjuk, hogy fehérneműt is fogunk hozzá venni záros határidőn belül.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.12.28 16:12:49wazzu

  A piacon 2 ezerért egész pofás farmert, meg pulcsikat lehet kapni. Tömeg nélkül, kari előtt :)

 • 2011.12.28 16:59:13penelope garcia

  Ó, nem. Plázázni csak akkor, ha Parabellumot tartanak a fejemhez.

 • 2011.12.28 17:12:52phaszfej

  És olyan megoldás nincs, hogy mindig minden kerüljön ugyanannyiba és meg kifizetem, amibe kerül és pá? Ez az árazgatás annyira szánalmas.

 • 2011.12.28 18:07:58Advanced Flight

  Úgy kell menni, hogy ha találok valami jót leárazva, megveszem, ha nem, akkor úgy jártam, legalább megmaradt a pénzem. Mindenáron venni valamit, csakhogy ne menjek fölöslegesen, hülyeség.

 • 2011.12.28 18:58:18Pumpu

  Itthon lófütty a leárazásnak csúfolt, felárazás utáni csalóka-nyalóka.
  Az igazi az angliában van :)

 • 2011.12.28 19:05:44suo tempore

  az angliai képeket megéri megnézni, mindenhol muzulmánok, indiaiak, négerek, ázsiaiak

  vagy csak szándékos manipuláció az egész ;)

 • 2011.12.28 19:08:46Parafon

  Hasznos írás. Amolyan "zárd el jól a csapot, mert az elcsöpögő víz évi sokezer köbméteres plusz fogyasztásként jelenik meg a számládon"-szerű.

 • 2011.12.28 19:24:05Farkasbab

  "azért még előfordul, hogy kekeckednek kicsit: le kell vásárolni, csak méretet lehet cserélni, etc...."
  ja. "kekeckedés". hallottál már a törvényről? esetleg mert a telikaksis pelenkát is vissza kéne vennie annak a nyomorult kereskedőnek, ugye? kicsit gondolkodni kéne már, mielőtt a "pénzem van = én sz***tam az univerzumot!"-nak átadod magad.

 • 2011.12.28 19:42:18Elstron

  Csak hibás terméket kötelező visszavenni, ennél megengedőbb eljárásra apellálni csak akkor lehet majd, ha a vásárlóközönség is hasonlóan áll majd a kereskedőkhöz. Az pedig nem holnap lesz...

 • 2011.12.28 19:46:55BenceDIP

  Farkasbab!
  Ahaaaaaa, tudod majd akkor a nagyroham előtt is úgy áll hozzá a vásárló, hogy ugyan már miért is venné meg, ha a kereskedő szórakozik, és utána veszekedni kell vele egy nyavalyás szín- vagy méretcsere miatt.
  Lehet így is gondolkodni, csak így a piacgazdaságban nem túl kifizetődő kereskedői hozzáállás. A vevők se hülyék ám annyira, én pl. az ilyen helyekről kapásból fordulok is ki, és nem érdekel.
  Különben meg mindenképp a kereskedő érdeke a NORMÁLIS hozzáállás, mert akkor a vevők majd nem csere-kérés miatt fogják visszavinni, hanem netán "felfedezni vélnek" valami műszaki hibát, és máris más lesz a felállás. Én a szemtelen kereskedőkkel ezt csinálom, és eddig mindig azonnal visszaadták a pénzt, ha megfenyegettem őket a fogyasztóvédelemmel.

 • 2011.12.28 19:52:04BenceDIP

  Elstron!
  Sajnos ez Magyarország. Ha normálisan megyek oda az üzletbe, akkor leráznak, és hülyének néznek, nem megyek semmire. De ha agresszíven leüvöltöm a fejét és követelem az üzletvezetőt, akkor máris változik a stílus, és lám mégis képesek visszaadni a pénzt. Mint említettem, ez az ő érdekük lenne eredetileg is, de ha nekik hiba és agresszív fellépés kell ehhez, hát meglesz. Manapság elég gyakori, hogy a sorozatgyártásban egy márkás DVD felvevő vagy fényképezőgép valamely kívülről nem látható alkatrésze repedt / törött. Hát előfordul ...

 • 2011.12.28 20:05:13Pumpu

  Nem kell csodálkozni, itthon sosem lesz akkora a kereskedelmi kultúra, mint az angoloknál.

 • 2011.12.28 20:12:48Farkasbab

  BenceDIP!
  Elstronnak igaza van.
  ez az ország nem alkalmas terep sok mindenre.
  sajnos a piacgazdaság fogalma nem azt jelenti, amit te gondolsz. közel sem.
  azok a barmok, ott a pult túloldalán azok is emberek. és meg akarnak élni. tisztelet a tisztességesnek, nem tisztelet a csalónak, tisztességtelennek. amúgy amilyen a mosdó, olyan a törölköző. a törvény értelmében csakis a veled szemben gyakorolt jóindulatra hagyatkozhatsz. és amikor ordítozol, nem a fogyasztóvédelemtől tojnak, be. az üvöltő idiótát akarják a bolton kívül tudni. tisztelettel, emberi hangnemben kell kérni. ez a megoldás.

 • 2011.12.28 20:13:23polly graph

  Megnéztem ezeket az angol 'Boxing Day' sale fotókat. A ruhákért tülekedőkön baromi ronda, jellegtelen ruhák vannak. Ha ilyeneket vesznek, kár a gőzért. Lehet, hogy a nagy piros szatyros mammának mennyiség helyett a minőségre kéne szavaznia.

 • 2011.12.28 21:31:51A Tyne folyó déli partja

  "Ha nem volna elég a leárazás vevőcsábító hatása, az ünnepek után ráadásul azonnal tömegek ostromolják meg az üzleteket, mert vissza kell vinni a rossz karácsonyi ajándékokat."

  utolsó félmondat: nyilván, rajtunk kívül mindenki kizárólag azért megy, hogy visszavigye a nem megfelelő karácsonyi ajándékot. a leárazás miatt csakis mi megyünk, más nem. gratulálok.

  a boxing day meg a 26-a, ami, mikor utoljára láttam magyar naptárt, karácsonyként (karácsony másnapjaként szerepelt a naptárban.)

 • 2011.12.28 23:42:24laphroaig

  izé, no: egy leharcolt, anyagiakkal küzködő társadalom nem így viselkedik még leárazáskor sem, lehet, hogy lesz tömeg és elfoglaltak lesznek az eladók, de nem olyan mértékben mint a nagybritteknél

 • 2011.12.29 14:54:28Petyat

  suo tempore!
  "az angliai képeket megéri megnézni, mindenhol muzulmánok, indiaiak, négerek, ázsiaiak vagy csak szándékos manipuláció az egész ;)"

  Szó sincs manipulációról. Londont úgy ellepték a bevándorlók, hogy az Angolok évek óta a fővárosból északra menekülnek. Ha így folyatódik, Londonból eltűnnek az angolok, egyedül a királynő marad fehér a városban. :D

 • 2011.12.29 18:09:08odamondó

  utálom a leárazást. semmit nem lehet venni olyankor.

  és kit érdekel hogy olcsóbb ha nem kell a kutyának se?

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta