Télikabátot a turkálóból: le a pufival, szövet mindhalálig!

Ha nem akarja követni azt a trendet, amely szerint a pufikabát menő, hanem a mindhalálig szövetkabát a mottója, akkor a turkálókban már ötezer forintért szerezhet magának megfelelőt. Jó, erre jön még a körülbelül 2000 forintos tisztítás, bár a legtöbb kabátot eredeti gazdája valószínűleg egyszer sem hordta. A fiatalosabb holmikat persze nem mindenhol lehet kapni, de ahol igen, ott aztán nagy a dömping a vibrálóan színes darabokból.

Miután végigjártuk az üzleteket a tökéletes téli kabát után kutatva, úgy döntöttünk, hogy a turkálók kínálatát is végignézzük, mivel több olvasó is írta, hogy bizony ott is lehet találni kincseket. „Turkáló. Aztán 1500-ért tisztító, és még egyenmacának sem néz ki az ember. Ennek töredékéből megúszható” – írta zezse. „3-4000-ért már szép, meleg kabátokat lehet venni, és nem lepusztult darabokra gondolok. Akciósan 1990-ért láttam, azok mondjuk vékonyabb darabok voltak. Sajnos akármilyen jó befektetés is egy kabát, nem tudom a havi fizetésem harmadát erre költeni” - szólt hozzá cikkünkhöz Adelaide Josephine von Styrum-Limburg. „Jobb turkálókban akár márkás téli kabát (H&M, Marks&Spencer, Promod, stb.) 6-8ezerből megvan. És ha mellé tennéd a bolti eredetit, nem mondanád meg, melyik a turkálós. Van, aki úgy adja le a kabátját, hogy egyszer nem volt rajta” – válaszolt a turkálók létjogosultságát firtató hozzászólásra B.Flóra.

A mostanában oly divatosnak tűnő öves pufikabátot egyik használtruha-boltban sem találtunk, viszont csinos, színes szövetkabátokban nincs hiány, és az irhakabátok rajongói is megtalálhatják a számításukat. Persze, ha nem jó helyen kezdünk, akkor lehet, hogy több üzletbe is el kell menni, ugyanis nem mindenhol egyformán kecsegtető a kínálat: minél nagyobb, minél bejáratottabb üzletlánc része egy turkáló, elvileg annál jobb a helyzet, ebben nyilvánvalóan nincsen semmi megdöbbentő. Lehet, hogy ilyen szempontból rossz kezdés volt a Háda egyik budapesti üzlete, hiszen itt tényleg több falnyi kabát közül lehetett válogatni, míg máshol lényegesen szerényebb a kínálat. Persze a Háda a szövetkabátokban erős, amelyek ugyan szépek, színesek, csinosak, de nem biztos, hogy a hideg ellen jól védenek. Nem baj, legalább az összes darab, amit kiemeltünk a tömegből 4990 forint volt, és úgy tűnt, hogy eredeti gazdáik a boltban ugyan azonnal beléjük szerettek, de miután hazavitték új szerzeményeiket, hűtlenek lettek hozzájuk.

Aki turkálókba jár, titkon reméli, hogy belebotlik egy nagyon különleges márka nagyon különleges darabjába. Jó, a Diesel nem említhető egy lapon a Chanellel, de a Renoválásban kifejezetten megörültünk az egyik kabátjuknak, ami csak 7100 forint volt. Igaz, az S-es méretéhez képest elég nagydarabnak tűnt, de egy magas sarkú csizmával lehet javítani az összképen. Ja, és persze egy övvel, amit eredetileg biztosan mellékeltek a kabáthoz, de mi nem találtuk sehol. Ahogy a Blaha Lujza tértől haladtunk a Nyugati pályaudvar felé, egyre kevesebb fiatalos holmit találtunk, a Creamben mondjuk csak 3999 forintba kerültek az olyan kabátok, amelyek az idősebb korosztálynak tökéletesen megfelelnek. A Maggie's boltjában ugyan találtunk fiatalos ruhadarabokat, de a kabátban nem voltak túlzottan erősek, kicsi volt a választék, és eredeti tulajdonosaik láthatóan nem egy felvétel után adtak túl rajtuk. Pár sarokkal arrébb kicsit jobb volt a helyzet, ki is néztünk egy zöld Atmosphere-kabátot, amelyet kilónként 2990 forintért vehettünk volna meg.

Ahogy zezse is pedzegette, nem árt, ha pár ezer forintot még rászámolunk a tisztításra is. A Sirály Ruhatisztító Szalonban szövetkabát tisztítást 1950 forinttól vállalnak, dzsekit pedig 1490 forinttól. A Vajnóczky Tisztító Szalonban a kabát vegytisztítása 2100 Ft, a tollal tömött daraboké pedig pár száz forinttal drágább. A Harmat Textiltisztító Kft. üzleteiben az ár attól is függ, hogy milyen gyorsan szeretné a vásárló visszakapni a kabátját, a vállalási határidő 72 óra, 48 óra, 24 óra és 6 óra is lehet, ami egy egyszerű hosszú téli kabát esetében a következő árakat jelenti: 2930 forint, 2990 forint, 3210 forint és 4370 forint.

Oszd meg másokkal is!
Mustra