no

Touchdownnal a mellrák ellen

Az amerikaifutball-szövetség, az ottani játékosok, valamint a magyar szurkolói klubok is segítettek a mellrák elleni harcban.

Október volt a mellrák világhónapja, és számos más szervezet mellett a világ legismertebb amerikaifutball-ligája, az NFL (National Football League) is évek óta a kampány mellett áll.  Az amerikai futball erősen maszkulin, első látásra kíméletlenül férfisovinisztának tűnő világát látva első olvasatra ez talán meglepő, de érthetőbbé válik, ha belegondolunk abba, hogy az Egyesült Államokban sajnos rendkívül elterjedtek a rákos megbetegedések, és szinte mindegyik csapatban játszik olyan játékos, aki a családja révén érintett a dologban.

tk3s 20091018 zaf se4 513

Az NFL ennek megfelelően évek óta kiemelten kezeli az októbert, az amerikai futball pedig, mint a világ egyik legnézettebb sportja, gyakorlatilag milliókhoz képes hatékonyan eljuttatni a mellrák veszélyeire felhívó üzenetet. A nézők figyelmének felhívását szolgálja, hogy októberben a játékosok a mellrák-kampány egyezményes színével, rózsaszínnel kiegészített mezekben, cipőkben és sapkában lépnek pályára. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a Pittsburgh Steelers vagy az Oakland Raiders csapata talpig rózsaszínben rohangál a pályán: de a kispadon viselt baseballsapkák ellenzője, néhány játékos cipője is rózsaszín, és a labdán is látható a mozgalom jelképe, a rózsaszín szalag.

Az NFL ezen túl természetesen anyagilag is segíti a mellrák veszélyeire figyelmeztető szervezeteket. A liga hivatalos webshopjában egész éven lehet kapni a fent említett, rózsaszínnel emblémázott NFL-ajándéktárgyakat, amelyek árából részesülnek ezek a szervezetek, és szintén ugyanebből a célból számos jótékonysági árverést is tartanak. Az NFL honlapja pedig egész októberben rózsaszín alapszínt kap, a szerkesztők pedig részletes cikkekben foglalkoznak a témával.

tk3s 20091003 zaf se4 516

Büszkeségre ad okot, hogy az amerikai példát ettől az évtől a magyarok is követik. Idén októberben ugyanis négy magyar rajongói klub - a New England Patriots, a Washington Redskins, a Denver Broncos és az ötletgazda Pittsburgh Steelers rajongói klubjai - fogtak össze, hogy a magyar amerikaifutball-rajongók is kivegyék a részüket a mellrák ellen való harcból. A négy csapat magyar rajongói több mint százezer forintot gyűjtöttek össze, amelyet a szervezők a Pittsburgh Steelers - New England Patriots mérkőzésének közös megtekintése előtt nyújtottak át a Magyar Rákellenes Liga képviselőjének.

"A hagyományt mindeképpen szeretnénk folytatni, ugyanakkor a következő évre már nem szeretnénk leragadni a puszta adománygyűjtésnél" - mondta Fizel Zoltán, a jótékonysági akciót elindító Pittsburgh Steelers rajongói oldal, a steelers.hu szerkesztője. "Adománygyűjtést természetesen tervezünk, de ezt szeretnék kiegészíteni: szeretnénk egy nyitó rendezvényt, ahol véradás, ingyenes felvilágosítás és ingyenes mellrákszűrés lenne a program, ezen kívül mi is szeretnék egy jótékonysági árverést tartani, valamint részt veszünk a mellrákellenes sétán, szurkolói mezekben, amit természetesen mi is valami rózsaszín kiegészítővel dobunk fel."

tk3s 20091018 zaf se4 511
Oszd meg másokkal is!
no
Mustra