no

Halált is okozhatnak a hajfestékek

Súlyos arcduzzanatot, és szélsőséges esetben akár halált is okozhatnak a PPD-t tartalmazó hajfestékek, amelyeket Nagy-Britanniában még szabadon árulhatnak a boltok.

Két lány is kórházba került, miután súlyos allergiás reakciót váltott ki belőlük az általuk használt hajfesték – írja a Daily Mail. A tizennégy éves Chloe Robbins egy Halloween-parti alkalmából festette feketére a haját. Negyvennyolc órával később a fejbőre elkezdett viszketni, majd nem sokkal később az arca annyira megduzzadt, hogy a lány gyakorlatilag felismerhetetlenné vált, és még a lélegzés is nehézségeket okozott neki. Néhány nappal később a tizenhat éves Bethany Murphy tapasztalt magán Robbinséhoz kísértetiesen hasonló tüneteket: ő egy ideig még a szemét sem tudta kinyitni, annyira bedagadt az arca.

A bűnös a hajfestékben található PPD (para-phenylenediamine) nevű vegyület, volt amely a kellően sötét szín eléréséért felelős, és komoly allergiás reakciókat válthat ki az arra hajlamosakból. Használata azért is különösen veszélyes, mert nem feltétlenül azonnal okoz problémát: sokan évekig használhatják anélkül, hogy bármi bajuk lenne tőle, majd egyik napról a másikra meglepetésszerűen jelenhetnek meg a súlyos tünetek.

A hajfestékben található PPD komoly allergiás reakciókat válthat ki az arra hajlamosakból
A hajfestékben található PPD komoly allergiás reakciókat válthat ki az arra hajlamosakból

A PPD-t tartalmazó hajfestékeket az Európai Unióban már betiltották, Nagy-Britanniában viszont még szabadon vásárolhatóak. Az angol orvosok most azért kampányolnak, hogy ott is felhívják a figyelmet a PPD veszélyeire, hiszen a kozmetikai termékeket gyártó cégek más-más néven dobják piacra a PPD-t tartalmazó készítményeket. Ezek pedig súlyos problémákat okozhatnak még azoknak is, akik tisztában vannak a saját allergiájukkal, és figyelnek arra, hogy milyen hajfestéket vásárolnak. Az allergiát okozó hajfestékek egyik áldozata, Bethany Murphy például kimondottan odafigyelt a vásárláskor, hiszent tisztában volt a PPD veszélyeivel: ő valószínűleg pont ennek a bevett szépségipari gyakorlatnak esett áldozatául.

tk3s 1221972

A PPD-t tartalmazó hajfestékek szélsőséges esetben akár halált is okozhatnak. Néhány héttel korábban a tizenhét éves Tabatha McCourt a hajfestés után rosszul lett, összeesett és a kórházba szállítás után nem sokkal meghalt, a PPD szervezetére gyakorolt hatása miatt. A barátai beszámolója szerint a fiatal lány a festés elkészülése után alig húsz perccel sikítozni és hányni kezdett, majd rongybabaként rogyott össze. Halála előtt, már a kórházban pedig száznyolcvanas pulzust mértek nála, ami gyakorlatilag megegyezik azzal, mintha szívrohamot kapott volna.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek