Szépítő tea és tojásfehérje: olcsó szépségápolási trükkök

Néha az ápolt külső érdekében szakíthatsz a megszokott kozmetikai rutinoddal, mert pár szokatlannak tűnő természetes praktika igazán jótékony hatással lehet nemcsak a hajadra és a bőrödre, de még a hangulatodra is.

A Real Beauty összeállított egy listát a legőrültebbnek tűnő szépségápolási tippekből, ebből szemezgettünk.

Kleopátra fürdője helyett

A tejes-mézes fürdő már lejárt lemez, viszont úgy tűnik, a bort nemcsak inni divatos manapság. Az közismert, hogy napi egy pohár jó hatással van az egészségre, de azt vajon tudtad, hogy kívülről is jót tesz? A vörösborban található antioxidánsok és polifenolok ugyanis puhítják a bőrt, ráadásul könnyen be is szívódnak. Egy kádnyi finom bor tényleg őrült pazarlásnak hangzik, de egy kéz- vagy lábfürdő talán nem akkora luxus. Ha pedig néhány csésze almaecetet adsz a fürdővizedhez, akkor az remek méregtelenítő kúra a bőrödnek, ráadásul stresszoldó hatása is van.

Egy amerikai sporttudományi főiskola tanulmánya szerint ha valami koffeintartalmú italt (pl. kávét, jeges teát vagy light kólát) fogyasztasz közvetlenül mozgás előtt, akkor az növeli az edzésed hatékonyságát. Egy csomó narancsbőr-elleni készítményben sem véletlenül van koffein: serkenti a vérkeringést.

Nemcsak a salátádon hasznos

Különösen hatékonyak a reggeli duzzadt szemek ellen a teafilterek. A használt zöldtea-filtert rakd minimum 20 percre a hűtőbe, majd a szemedre: a hideg miatt egy-kettőre felébredsz, a tea hatóanyagai pedig serkentik a vérkeringést a szemed környékén. A kamillatea is jó erre (kivéve allergiásoknak), de ez utóbbi melegen az arcod érzékeny területeire helyezve a bőrt is megnyugtatja.

Az olajok a salátádon kívül a szemed környékén is beválnak: ha elfogyott a sminklemosód, akkor egy csepp olívaolajjal átitatott vattakoronggal leszedheted a legdurvább festéket is, csak ügyelj rá, hogy a végén a felesleges olajat alaposan töröld le. Ritka szempillákra és szemöldökre pedig a lenmagolajat ajánljuk, mivel omega-3, -6, -9 zsírsavakat, B-vitamint és lecitint tartalmaz, ezek pedig serkentik a kis szálak megerősödését és gyorsítják a növekedést.

Drága szérumok helyett is van olcsóbb konyhai csodaszer. A citrom az egyik, mert elég áttörölni vele az arcod, máris ragyogóbbá (de nem fényessé) válik. A másik ilyen a tojásfehérje, a kifényesedésre hajlamos bőrt szabályozza, ha vékony rétegben felkened arctisztítás után. Ha nem mosod le, akkor ki is feszíti a bőröd: I. Erzsébet angol királynő is ezzel érte el, hogy mindig arisztokratikusan fehérnek és ránctalannak tűnjön.

Ice teában ázó tincsek

A szép haj eléréséhez nemcsak a hagyományos sörös vagy ecetes öblítés az egyetlen út. Mosás előtti tápláló pakoláshoz használj majonézt, ugyanis simábbá, puhábbá varázsolja a tincseidet. Keverj negyed csésze majonézbe két teáskanál eukaliptuszolajat, masszírozd a hajadba, hagyd rajta 10 percig, majd mosd le és folytasd hajmosással.

Zsíros hajra például remek a citrom-tea kombó: a citrom összehúzza a faggyúmirigyeket, de nem borítja fel a haj és a fejbőr pH-ját. Csak keverj össze fele-fele arányban citromlét és fekete teát, és öblítsd le ezzel a már megmosott hajad. Így a frizurád illata is szuper lesz. Bármilyen színű hajat, de különösen a vöröset igazán fénylővé teszi, ha vörösáfonyalével öblíted át.

Ahhoz, hogy olyan hullámos hatású legyen a hajad, mintha csak a tengerből jöttél volna ki, nem kellenek méregdrága formázó készítmények, magadnak is elkészítheted: tegyél egy szórófejes flakonba vizet, néhány teáskanál tengeri sót és egy kevés olívaolajat, rázd össze alaposan és már fújhatod is. Ha viszont pont, hogy idegesítően kócolódik a hajad, akkor a szódavíz lesz a te barátod, ugyanis kisimítja a hajfelszínt.

Valószínűleg eddig azt sem sejtetted, hogy nem mindegy, milyen ágyneműn alszol: egy selyem párnahuzattal megakadályozhatod, hogy összegubancolódjanak a tincseid, kevésbé veszti el a formáját a frizurád, és állítólag a hajad is selymesebbé teszi.

Egyéb apróságok

Ha valami miatt kellemetlen a lehelleted, akkor rágcsálj friss petrezselymet, antibakteriális hatásának köszönhetően ugyanis megszünteti a szagokat. Nem véletlenül raknak a tányérod szélére egy-két levélkét az étteremben: még hagymát is nyugodtan ehetsz, mert semlegesíti. Ha viszont a lábad bűzlik, akkor áztasd fekete teába, mert a benne lévő tannin is hatástalanítja a rossz szagokat.

A körmeidet is fényessé teheted természetes anyagokkal. Szórj egy kis szódabikarbónát egy cikk citromra és dörzsöld át vele a körmeidet: eltünteti az elszíneződéseket, ráadásul bármilyen lakk nélkül hihetetlen fényesek lesznek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra