Kristályos csokorszörny és csillogó tök esküvőre: anyám, borogass!

Magyarország első Swarovskis virágkötészeti bemutatóján jártunk, ahol a 2012-es trendek helyett sokkal inkább arról volt szó, mi is a baj a magyar virágkereskedelemben. Sajnos azonban a bizarr, kristályokkal megbolondított kompozíciók nem győztek meg arról, hogy ez lenne a helyes irány - ezek láttán visszasírtam a mezei virágcsokrok korát.

Bár sokak szerint barbárság és minden, csak nem környezettudatos, mégis szeretem telepakolni a lakást vágott virággal, nemcsak ünnepekkor. Jobb kedvem lesz egy váza illatos pünkösdi rózsától, ilyen egyszerű.

Ezek után talán érthető, hogy nagyon érdekelt, mik is lesznek a 2012-es tavaszi, esküvői virágkötészeti trendek, ám hogy ezt Swarovskival spékelték meg, az eleve gyanakvásra adott okot. Az ékszerekkel semmi bajom, viselje, akinek tetszik, de hogy a vadásztávcsőtől a WC-kagylóig minden elképzelhető és elképzelhetetlen tárgyat megpróbálnak kristállyal teleragasztva elsózni, azt finoman szólva is visszatetszőnek találom. Na de a kíváncsiság nagyobb úr, a gyomrom már eddig is sokat kibírt.

A Swarovskitól majd jobban megy az üzlet

A bemutatót Gombás Attila, a Magyar Virágkötők, Virágkereskedők Szakmai Egyesületének elnöke tartotta. Mivel a bemutató főképp a szakmának szólt, akik az alapcsokrokat jól ismerik, így Attila kizárólag a kiegészítők extrém felhasználásának módozatait mutatta be.

A látottak alapján sajnos azt kell mondanom, hogy a magyar virágkötészet ezen ága az ízléstelenségnek egy nagyon sötét bugyra, csak remélni tudom, hogy van másmilyen.

Az eseményt eredetileg nagykereskedőknek szervezték, kifejezetten trendekről pedig nem is igazán esett szó, így csak a sorban készülő kompozíciók alapján lehetett tippelni. Az egész sokkal inkább hasonlított egy eladói tréning és egy Zepter termékbemutató bizarr keverékére, csokorszörnyetegekkel és kristályokkal.

A jelen lévő közönséget próbálták meggyőzni arról, hogy milyen jót is tesz az üzletnek az, ha beveszik a kínálatba a szabadon és kreatívan felhasználható Swarovski Elements kristályokat, mert az felfele pozícionálja a bizniszt. Mert a többi kristályhoz képest ez igazán ragyog. Nagyon sok szó volt arról is, hogy a magyar virágkötőknek meg kell újulnia, a legjobb minőségre kell törekedni, nem untatnék senkit a további marketingszövegekkel.

Kristályok, tollak mindenhol

Gombás Attila először selyemvirágokból készített különféle kompozíciókat, főleg asztaldíszeket. Elsőként egy hosszúkás termésbe ragasztott zöld és fehér árnyalatú virágokból összeállított dekorációt láttunk, a végén rákerült néhány ékkő - erre még azt mondtam, elmegy. Aztán ugyanez a hajó forma, csak húsevő növény virágaival és egzotikus termésekkel. Elhiszem, hogy van, akinek ez a szokatlan megoldás is bejön, de hogy ez összeszvarovszkizva is tetsszen élő embernek, azt nehezen.

Ezután kis kaspókban lila és fehér virágok, semmi extra, de legalább nem fáj a szemnek. Amikor két vázás kompozícióra készült fel, úrrá lett rajtam a balsejtelem. Az egyikbe vesszők, a másikba termések közé dugdosott be a virágkötő mester különféle virágokat, ragasztgatott rájuk leginkább lila filcpillangónak tűnő bindzsiket, majd amikor az egészet tollakkal spékelte meg, az eredmény elszomorító látványt nyújtott.

Virágabuzálók

Majd egészen konkrétan az esküvőkre szánt dolgok felé fordult az előadás: elhangzott például az az ötlet, hogy ültetőkártyák helyett használjunk kristállyal díszített dísztököt, amire filccel írjuk fel a neveket. Mert ez biztos örök emlék marad, és hát érték is, ugye.

Amikor egy egyszerű, de szép hortenzia asztaldíszt kezdett dekorálni a mester, akkor már egészen kellemetlenül éreztem magam, és hatalmas miértek villództak a fejemben. Miért kell ezt a magában is csodás virágalapot flamingóvirágokkal és tollakkal teletűzdelve megerőszakolni? MIÉRT? És van, akinek ez tényleg tetszik?! Soha nem volt még ennyire igaz, hogy a kevesebb több.

Tapasszanak be szikrákat szóró kristályokba

De itt még nem volt vége, mert bár elhangzott, hogy romantikus, kerek csokrokkal nem lehet hibázni, a végén mégis következett még két szürreális menyasszonyi csokor. Az egyiknek egy padlizsán volt az alapja, a száráról teklagyöngyfüzérek lógtak, és a lila zöldségbe tűzködött virágokat Gombás.

A másik pedig leginkább egy súlyzóra erősített gömbnek nézett ki, amire orchideákat applikált, és erről is füzérek lógtak. Az ötlet, hogy szokatlan alapokkal dolgozzunk, talán nem is egészen elhibázott ötlet, de valahogy mégsem így kéne. Akkor már tényleg inkább tapasszanak be tetőtől talpig szikrákat szóró kristályokba, mint hogy ilyennel vonuljak oltár elé.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek