Gondűzőt a párna alá: nyerj velünk stresszoldó féldrágaköveket!

A holdkőről úgy tartják, hogy befolyásolja a termékenységet és a terhességet. Intenzív hatása van a női kiválasztó szervekre, szabályozza a hormonháztartást, és segít a menstruációs panaszoknál. A holdkő a kavicshívők szerint életöröm-fokozó és erősíti a női kisugárzást, ezenkívül érzékennyé és nyitottá tesz.

„Azóta hordok magamon köveket, amióta megjelentek nálunk, visszagondolva kb. 13 éves korom óta” – meséli Andrea (32). „Senki nem ajánlotta, hogy ez mekkora divat, én szerettem beléjük. Nem tudom, hol láttam meg az első pár ametiszt fülbevalómat, de arra emlékeszem, hogy nem sokkal utána beszereztem egy szép gyöngysort is belőle, meg pár melltűt. Nem megyek ki az utcára úgy, hogy ne lenne rajtam valahol egy féldrágakő valami. Abban ugyan nem hiszek, hogy gyógyítanak, de azt tapasztalatból tudom, hogy az ember egyszerre érzi magát elegánsnak és elitnek a viselésük közben, csakúgy, mint lazának."

Holdköves gyűrű az Etsy-n
Holdköves gyűrű az Etsy-n

Amikor a kövek körülvesznek

A történelemben számos kultúra tulajdonított mágikus erőt különböző köveknek, egyes darabokat egyenesen védőköveknek tartottak. Bizonyos kristályok valamiért ösztönös vonzalmat keltenek bennünk és néha titokzatosság lengi körül őket. Egyes drágakövek még a 19. század elején is betegség elleni gyógyszernek számítottak. Volt olyan kő, amelynek csupán a jelenléte elég volt a gyógyuláshoz, vagy éppen a beteg testrészre kellett helyezni, esetleg porrá őrölve vették be.

A modern vallásokban is szilárd helyet kapnak a drágakövek: a zsidó főpap melltáskáját például négy sorban díszítik drágakövek. Szintén a kövek teszik pompássá a pápai tiarát meg a püspöksüveget éppen úgy, mint az úrfelmutatókat, ereklyetartókat, ikonokat a keresztény templomokban.

Mire jó egy divatkavics?

Holdkő: általában fehér színű, de létezik belőle kéktől a sárgáig egyéb árnyalat is. Úgy tartják, hogy befolyásolja a termékenységet és a terhességet. Intenzív hatása van a női kiválasztó szervekre, szabályozza a hormonháztartást, és segít a menstruációs panaszoknál. A holdkő életöröm-fokozó és erősíti a női kisugárzást, ezenkívül érzékennyé és nyitottá tesz. A holdkőben gazdag országok közé tartozik Skócia, Szicília és Ausztrália. A belőle készült fülbevalók, karkötők ugyanolyan jól mennek egy tárgyaláson viselt kosztümhöz, mint egy sima farmerhez.

Türkiz: a jellegzetes kék színű kőben Irán, az orosz Szemipalatyinszk és az Egyesült Államokbeli Nevada állam igen gazdag. Viselőjét állítólag kiegyensúlyozottá teszi, valamint segíti felismerni és kezelni a boldogság és boldogtalanság okait. Enyhít a kimerültségen, a savasodáson és a reumán. A belőle készült ékszerek viselésénél ügyeljünk a ruhára: csak olyan darabhoz vegyük fel, amihez a türkizkék megy.

Turmalin: az ókori Egyiptomban a hűség, az erkölcs és a hála kövének tartották. Számos színben kapni a kéktől-zöldtől a sárgáig. Állítólag jó kedvet hoz, feloldja a gátolt érzelmeket és barátságossá tesz. Szép példányokat találnak Brazília, Afganisztán, Ausztrália területén. Egy zöld turmalin karkötő, gyöngysor vagy fülbevaló ugyanolyan jól áll farmeranyaghoz, akár estélyihez. Természetes színei az elegánst elegánssá teszi, a lazábbat pedig még lazábbá.

Tigrisszem: okkersárgás kő, arany sávokkal. Enyhít a stresszen, a túlterheltségen és tompítja a külvilágból érkező negatív hullámokat. Csillapítja a fájdalmat, segít megőrizni az önuralmat, mert a józanság, az áttekintés köve. Egyedüli fontos lelőhelyük a dél-afrikai Oranje-folyótól északra fekvő Griquatown vidéke. A megfelelő árnyalat szinte bármihez felvehető, az utóbbi időben megjelentek a belőle készült gyöngysorok is, amik káprázatossá tesznek még egy szimpla fürdőruhát is.

Opál: 2006 novemberében Kisnánán különlegesen nagy, hárommázsás faopált találtak, melynek korát 15 millió évre becsülik. A leletet a Természettudományi Múzeumba szállították. Az első opál bányát a világon, Kassától 35 km-re eső, akkor még Magyarországhoz tartozó Dubnikban létesítették. Rengeteg fajtája ismert a tűzopáltól a tejopálig. A kapcsolatok köve, nyitottá, előzékennyé tesz és javítja a kommunikációs képességet. Mivel ez a darab már a drágakövek kategóriájába tartozik, a drágább példányokat rock koncerten, pogozáshoz, fesztivál sörrel a kezünkbe nem ajánlatos viselni.

Egy féldrágakő néha melléktermék

Ezt a jádeköves nyakkendőt is megnyerheted!
Ezt a jádeköves nyakkendőt is megnyerheted!

Régen tantárgy volt az általános és középiskolában az ásvány- és kőzettan, aztán valamiért eltűnt a tanmenetből. Ennek ellenére szinte minden háztartásban találni divat-vagy dísztárgyként funkcionáló darabokat. Sokan hordanak drágaköves, féldrágaköves ékszereket, és szintén sokan gyűjtik ezeket a vitrinben. Szeretjük a szép dolgokat, és ha telik rá, meg is vesszük magunknak. Az ásványgyűjtők szerint nemes kövekkel foglalkozni olyan, mint a szerelem. A korábbi évszázadokban a nemes kövek birtoklása csak az uralkodó osztály kiváltsága volt, de ma már bárki hozzájuthat egy-egy szép példányhoz. A féldrágakő olyan fogalom, amely a kereskedelemben még járja, de értékcsökkentő hangzása miatt jobb nem használni.

A kövek elnevezései keleti nyelvekre, vagy görögre, latinra vezethető vissza. Az eredeti nevek a kövek szembetűnő tulajdonságára utalnak, színére, lelőhelyére, vagy egy szerrel való kapcsolata során adott reakciójáról. Korábban a kevésbé értékes és nem nagyon kemény köveket értették alatta, szembeállítva a valódi drágakövekkel. Szép, de komoly pénzügyi befektetéshez karcsúak. Azt sem árt tudni, hogy a féldrágakövek és kvarcok hiába káprázatosak, legtöbbször a bányászipar melléktermékei. A belvárosban lévő üzletek pofátlanul magas árakat kérnek egy-egy kőért, ám az okos gyűjtők tudják, hogy létezik rajtuk kívül más lelőhely is. A legolcsóbban az évente rendszeresen zajló Ásványbörzéken tudjuk beszerezni köveinket, ahol kilóra mérik az ametiszt marokköveket, úgyhogy csak korlátozott mennyiségű lóvéval tömjük ki a tárcánkat, mert aki már járt ilyen rendezvényen, az tudja, hogy az utolsó fillérjét is ott fogja hagyni.

A lágyékkő a vesére hat

Ónix: jellegzetes, mélyfekete kőzet. Az érvényesülés köve. Erősíti az öntudatot és a felelősségérzetet, továbbá erősíti a józan gondolkodást és a logikát. Brazília és Oroszország is ónixban gazdag lelőhely. Mivel mélyfekete, szinte minden ruhához megy, viselőjét titokzatossá teszi.

Jáspis: általában vörös színű, de a sárga és a zöld fajtáji sem ritkák. A kitartás és a bátorság köve. Főbb lelőhelyei India, Madagaszkár. Egy több kővel együtt kombinált gyöngysorban érvényesül igazán.

Jáde: nevének jelentése: „lágyékkő”, mert évezredek óta elsősorban veseproblémák ellen használták. Jótékony hatással van a pajzsmirigyműködésre és elősegíti a pihentető alvást. Kína és Oroszország is gazdag benne, de szinte a világ minden részén találni belőle.

Hegyikristály: (kvarc) ez az egyetlen olyan kristály, amely minden ember számára előnyös. Legerősebb hatása, hogy serkenti az energiaáramlást az idegek, az agy és a mirigyek működésében. Serkenti az öngyógyító erőket, erősíti az immunrendszert. A görögök azt tartották, hogy a hegyikristályok az Alpok magas csúcsainak dermesztő hidegében felolvaszthatatlan jéggé fagyott vízből keletkeztek. Ezért nevezték el az ásványt kristallosnak, azaz jégnek. Nem számít ritkaságnak, hiszen a világon mindenhol előfordul.

Ametiszt: kvarcfajta, jellegzetes tintakék-ibolyaszínű, de létezik fehér ametiszt is.
Az éberség és az igazságosság, a belső béke köve. Növeli az akaraterőt, segít úrrá lenni a gyászon és a veszteségeken. A tiszta, áttetsző darabokat elegánsabb utcai ruhákhoz javasolják, gyöngysor vagy fülbevaló, vagy csiszolt medál formájában. Állítólag megóv az ittasságtól.

Achát: rengeteg változatban létezik, jellegzetes, sávos-réteges kőzet. Feldolgozásformái között a lapvágás vezet, de készítenek belőle hamutartót, egyéb használati eszközöket, markolatokat is. Az ókori Rómában és Görögországban talizmánként viselték járványok és természeti katasztrófák ellen. Tulajdonosának hosszú életet, sikert és jó barátokat ígér. Sűrűn előfordul, de a legszebbek Botswana és Brazília területén vannak. Hasznos az álmatlanság, a stressz ellen, a párna alá rakva pedig nyugodt álmot hoz.

Rózsakvarc: az érzékenység, az együttérzés és a szeretet köve. Fogékonnyá, segítőkésszé, szeretetteljessé és romantikussá tesz. Jó a szívbetegségekre, a vér-és nemi szervek betegségeire. A hívők szerint a nehezen teherbe eső nőknél erősíti a termékenységet.

A természetességről és az igényességről üzennek

Ez is a tiéd lehet
Ez is a tiéd lehet

„Vannak olyan féldrágakövek, melyek színe az idő folyamán változik, napfény hatására fakulhat, és vannak olyanok, amik mesterségesen színezhetők, ilyenek többek között az ametiszt és az achát” – meséli Horváth Dóra kézi gyártású ékszerkereskedő.

„Az ametiszt már néhány száz fokon besárgul, zöldül vagy barnul, esetleg fehér lesz. A mesterségesen festett achát például káprázatos színeket tud ölteni, lehet lila, kék vagy zöld. Az achát természetes színe általában szürke. Kedvelt divatékszer a jellegzetes sávozása és a közepén található kristályos zárványok miatt. Hogy miért divatosak?

Amiért minden más: valamit üzennek, elsősorban természetességet, igényességet, tulajdonosát pedig egyedivé teszik. Egyszerűen szépek és felhívják a figyelmet viselőjére. Az érdeklődés máig töretlen és ezt első kézből tudom, mivel egyéb ékszerek mellett sok nemes követ is árulunk, és egy-egy rendezvényen szépen körül szokták állni az asztalunkat. Hogy egy kő képes-e mérsékelni a stresszt, nem tudom, csak azt, hogy mindenki úgy beszél erről a stressz dologról, mint egy nagy fekete felhőről, ami önálló életet élve egyszer csak megjelenik és ránk telepszik, pedig a stresszt mi magunk generáljuk azzal, hogy egymást izélgetjük. Ha ezen egy kő tud segíteni, akkor maximum úgy tudom elképzelni, hogy fejbe vágom vele az illetőt, aki terrorizál engem."

Mi vetjük rád az első követ! Nyerj velünk kristályokat!

Most te is hozzájuthatsz egy-egy fain kis kőhöz, ha helyesen válaszolsz kérdésünkre. A férfiakat 1 db. jádeköves amerikai nyakkendő várja, a hölgyeket pedig 1 db. achát asztaldísz és 1 db. párna alá tehető, festett achát csiszolat. Továbbá, megnyerhető még egy kalcedón csiszolat (egész kő, kettévágva), és 8 db. káprázatos kvarckristály-csoport. A cikk végén található galériában mindent meg is nézhetsz!

A kérdés: Hogy hívják a világ legnagyobb gyémántját ?

A válaszokat a szerkesztoseg@divany.hu címre várjuk.
A helyes megfejtők között sorsolunk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek