Alacsony lányokon segít a miniszoknya - nyújtó divat

Az öltözködés nemcsak annak okozhat gondot, akinek nagyobb a melle, a hasa vagy a feneke a standard konfekcióméreteknél, hanem azoknak is, akik például alacsonyabbak az átlagnál. Ilyenkor már egy 36-os méretű felső is hathat óriásinak, a miniszoknya sem mini és a nadrágszárak is a végtelenbe vesznek. Olyan tippeket gyűjtöttünk, amikkel optikailag nyújtani lehet az alakot - a bevált lelőhelyeket pedig írjátok meg nekünk kommentben!

Varratni manapság legalább annyiba kerül, mint készruhát venni, de azért a szabót mégse vessük el teljesen, mert sokszor némi alakítás is elég ahhoz, hogy passzoljon a ruha - más kérdés, hogy ki szeret erre pluszban költeni. A leggyakoribb átalakításokat megtanulhatjuk mi magunk is, és akkor csak egy varrógépre kell beruházni.

Hol vásárolj?

Tévedés az, hogy egy nadrág szárát csak meg kell kurtítani és már meg is van oldva a probléma, ugyanis ha a rövidülés miatt máshová kerül a koptatás, vagy csak a szár alsó harmada szélesedik, az elég furcsán tud kinézni. Szerencsére néhány márkánál lehet kapni alacsonyabb termetűeknek szánt nadrágokat (például C&A, H&M), illetve 36-osnál kisebb felsőket is (H&M, Tally Weijl).

Néha a gyerekosztályokat is meg lehet próbálni, de azért a gyermek- és tiniruhákat hajlamosak mindenféle virágocskával, strasszokkal és cuki állatokkal, illetve menőnek szánt feliratokkal díszíteni, 25 éves kor fölött pedig ki akar a saját gyerekének öltözni? Interneten több szerencsénk lehet, a Topshop és az Asos oldalán is lehet kisebb méreteket rendelni, a paramétereket sok helyen pontosan leírják, szóval előre is le lehet ellenőrizni a centiket.

V-nyakkivágással hosszában csalhatsz

Számos dologgal lehet trükközni, hogy optikailag magasabbnak tűnjön az ember.
De a ruhák kiválasztásánál a testalkatot is alaposan figyelembe kell venni, és tisztában lenni azzal, hogy a nyújtás mellett még melyik testrészt szeretnénk eltakarni vagy hangsúlyozni.

A legjobban a hosszanti irányú csíkozás és a V-nyakkivágás segít nyújtani az alakot, harisnyákból és hajszálcsíkos nadrágokból szerencsére mindig akad valahol. A vízszintes csíkok és a csónaknyakú felsők viszont tömzsibbnek mutatnak a valódinál.

Minden szabadon maradó bőrfelülettel is magasabbnak tűnünk: ezért blézerből, pólóból, kardigánból a legjobb a háromnegyedes ujjú, és soha ne lógjon rá a kézfejre. Az ingeket inkább tűrjük be a nadrágba, a felsőrész alja ne lógjon túl a csípőcsonton.

A ceruzaszoknya és a mini is ajánlott

Ez az elv a szoknyákra is érvényes. Nem jó, ha túl puffos vagy oldalirányba terjed, sokkal előnyösebb, ha követi a test vonalát (például a ceruzaszoknya, de a rakott szoknyák is különösen jó szolgálatot tehetnek). A szegélye ne érjen térdnél lejjebb, a kis termetűek számára a térdnél kicsit feljebb végződő vagy a mini a legideálisabb.

Nadrágok közül a trapéz helyett inkább az egyenes, hosszú szár javasolt. A csípőfazon sem nyerő, ehelyett inkább magasabb derekú nadrágokat keressenek. A túl bő nadrágok szintén tömbösítik a megjelenést.

A nyitott orrú cipők és a T-pántos szandálok is hosszítják a lábakat, és a magasabb sarkot is ajánljuk annak, aki tud benne gond nélkül járni. Persze nem kell egyszerre fent és lent is tenyérnyi ruhadarabokat felvenni, majd jó mély kivágással és magassarkú cipővel párosítani, mert borítékolható a katasztrófális végeredmény.

Sötét színekben is hetykén

Az, ha nagyjából összetartozó árnyalatokba öltözünk (pl. szürke, sötétkék, sötétzöld, fekete), szintén segít csalni, ugyanis így nem bontják meg a test arányait elütő színek. A sötétebb tónusok úgy általában slankítanak. Figyeljünk arra is, hogy a nadrág/szoknya  és a csizma árnyalata közel álljon egymáshoz. A cél az, hogy függőleges irányba tereljük a figyelmet, ezért például egy feltűnő, nagy táska sem annyira jó ötlet.

A pöttöm nők kerüljék az öklüknél nagyobb mintájú ruhadarabokat, illetve a túlzott rétegzést, ékszerekkel is. Szintén tilos minden olyan holmi, ami erélyesen kettévágja az alakot, például a vastag övek. Cicanadrágból is inkább válasszák a teljes hosszúságút. A hosszú lelógó sálakkal, hosszú láncokkal viszont jól ki lehet egyensúlyozni a centik hiányát. A mell alatt elvágott ruhák pedig azért előnyösek, mert a felsőtestet hosszabbnak mutatják. Végül, de nem utolsósorban a helyes, kihúzott tartás is segít, úgyhogy fel a fejjel, ki a mellel!

Oszd meg másokkal is!
Mustra