TREND

Hagyd már a geek szemüveget - itt az arcformádhoz illő keret

2011. július 26., kedd 08:27

Adott a helyzet: szemüveg kell. A szemüvegvásárlás azonban nem az a műfaj, amit hipp-hopp le lehet tudni, egy rossz keret ugyanis tönkreteheti az egész megjelenést. A hozzánk illő fazon nyomába eredve ezernyi dolgot kell figyelembe venni az arcformától kezdve a szemöldökig, de semmi pánik, régi motorosként adok néhány biztos támpontot.

Tom Ford
Tom Ford

Akinek gyerekkora óta van szemüvege, az később azért akar normális keretet, hogy elfelejtse az anyuka által választott aranyos bénaságot, amit tök cikinek érzett évekig. Akinek pedig csak felnőtt korában lesz rá szüksége, szeretné trauma nélkül feldolgozni, hogy mostantól valami ott éktelenkedik a fején. Én azok közé tartozom, akik imádják a szemüvegüket, viszont azok számára sem reménytelen a helyzet, akiknek csak szükséges rossz, mert a jól eltalált keret fel sem tűnik.

Tükörben az igazság

Az első és legfontosabb tennivaló az arcforma, a lencse és a keret formájának meghatározása, ugyanis az arc „aránytalanságait” kell majd kiegyensúlyoznia. Persze néha nem olyan könnyű elsőre eldönteni, hogy az arcunk például ovális vagy inkább hosszúkás.

A bizonytalankodók számára a legjobb tipp, hogy a tükörben próbálják meg körberajzolni az arcukat: elég csak egy darab szappannal, de úgy is lehet, hogy a párás tükörképben próbáljuk nagyjából eltalálni a befoglaló formát. És most lássuk az egyszeregyet, aminek a legalapvetőbb szabálya tehát, hogy az arc és a szemüvegkeret formája ellentétes legyen.

Szögletes arc

Katy Perry jól választott
Katy Perry jól választott

Szögletes archoz (széles homlok, járomcsont és állkapocs jellemzi) a lekerekített sarkú, ovális vagy akár kerek formák illenek. Keressenek olyan kereteket, amik puhítják a vonásaikat, jó, ha feltűnő szín helyett inkább valamennyire áttetsző, de a keret nélküli változatok is jók lehetnek. Ha valami játékosabbra vágynak, akkor a felfelé ívelő cicaszemet próbálják ki.

Kerekded arc

A kerekded arcúaknak inkább a szögletesebb formák javasoltak, a nagyon nagy lencse tilos. Nyújtja az arcot, ha a keret felső része hangsúlyos. Nekik jól jöhet egy sötétebb színű keret, ez ugyanis a szemüveg vonalaira hívja fel inkább a figyelmet.

Szív formájú arc

A szív formájú arcnál a homlok és az arccsont széles, az áll viszont hegyes. Nekik az alsó arányokat kell kiegyenlíteni, ezt legkönnyebb egy hosszúkás ovális kerettel elérni, és segít az is, ha az anyaga átlátszó műanyag vagy vékony fém, illetve ha alacsonyan van a híd. Semmiképp se viseljenek olyan szemüveget, ahol a keret felső része hangsúlyos, és a damilos fazonokat sem ajánljuk.

Ovális arc

Az ovális arcúak a legszerencsésebbek (az arc kicsit hosszabb, mint szélesebb), nekik szinte bármilyen szemüveg jól áll. Nekik csupán arra kell figyelniük, hogy a szemüvegkeret ne legyen szélesebb az arcuk legszélesebb részénél. Jól áll nekik a cicaszemüveg, a négyzetes formák szintén.

Hosszúkás arc

Givenchy
Givenchy

A hosszúkás arcúaknak jóval hosszabb az arca, mint amilyen széles. Náluk az a cél, hogy a szemüveg optikailag összehúzzon, ehhez pedig olyan szemüveg kell, aminek az üvege inkább függőleges irányban terjeszkedik, nem széltében. Jól állnak nekik a nagyobb üvegű kerekded vagy négyzetes formák, a túl kicsi lencsével vaksi tudósnak fogunk tűnni benne.

Na és a számtalan egyéb körülmény

Fontos az is, hogy milyen a frizuránk. Frufruhoz például ritkán jó egy vastag keret, mert gyakorlatilag eltűnik mögöttük az arc felső fele. Próbáljuk fel ugyanazt a keretet összefogott és kiengedett hajjal is. Akinek fiús haja van, annak nem feltétlenül előnyös, ha még jobban rájátszik erre a szigorúságra például fekete kerettel, ők inkább kísérletezzenek színessel vagy vékony fémkerettel.

És még van ezer apróság, amit figyelembe kell venni: a pupillának a lencse közepén kell állnia. A keretet ajánlott a szemöldökünk ívéhez igazítani, és rendben is kell tartani, mert így sokkal hangsúlyosabb, a szemüveg pedig semmiképp se takarja el a szemöldököt.

A szem mérete

A szem mérete sem mindegy és az sem, hogy pluszos vagy mínuszos a szemünk. A mínuszos dioptria eleve kisebbnek mutatja a szemeket, mint amekkorák valójában, tehát erre ne játsszunk rá még egy nagyon szűk lencsével is. A közelülő szemeket egy átlátszó híddal lehet egymástól távolítani, míg az ellenkező hatást színes híddal érhetjük el. És persze a keret legyen jó a fejünkre, ne szorítson, de ne is essen le, a híd illeszkedjen jól az orra.

Nem hajt a tatár

Megfelelő szemüveget nem lehet kutyafuttában venni, idő kell a próbálgatáshoz, és akár két-háromszor is visszamenni, vagy több optikában körülnézni. Semmiképp ne vegyünk meg olyat, amiről nem érezzük, hogy jó. Bevált módszer, hogy a lehetséges keretekben lefotózzuk magunkat, majd otthon tiszta fejjel összehasonlítjuk.

Akinek már volt szemüvege és kicsit más formára vált, mindenképp vigyen magával egy őszinte kritikust: hajlamosak vagyunk ugyanis az előző keretet keresni az újban, egy külső szemlélő viszont meg tudja mondani, az új választás mennyire illik hozzánk.

Divat a teknőcmintás

Ami a divatot illeti, a klasszikus,'50-60-as évekbeli formák a frizurákkal együtt nagyon jönnek vissza a divatba, úgyhogy egy korábban öregesnek tekintett teknőcmintás kereten is nyugodtan el lehet gondolkodni.

A trendnek viszont nem kell mindenáron bedőlni: az utóbbi pár évben túl sok emberen láthattunk például színes, vastag műanyagkeretes, szögletes szemüveget, miközben ez sokaknak nem is áll jól. Most ugyanez a helyzet látszik előállni a kicsit retrós, Clark Kent-féle szemüvegekkel.

Végül: hol?

Érdemes a nagyobb optikákban kezdeni, mint a Vision Express vagy az Ofotért. Ha ott nem találunk, vagy különlegesebb keretre vágyunk, akkor lehet megcélozni a kisebb helyeket. Budapesten a Király utcai Orange Optikában kaphatók a magyar gyártású, extravagáns Tipton keretek. A legmenőbb márkákért az Optic World üzleteit érdemes felkeresni.

A Veres Pálné utcában, a Libál Optikában egy évtizedek óta ezzel foglalkozó nénit találunk, de vigyázat, kissé bogaras, úgyhogy közelítsünk megfelelő tisztelettel! A Feszl Optikában, a Pilvax közben is kedves, igazi köpenyes optikusokkal találkoztunk. Az internetről rendelést inkább gyakorlottabb szemüvegeseknek ajánlom, de ritkaságokért az Ecserin is megéri szétnézni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.07.26 13:43:03yyy9

  A háromszög alakú (üveg irányában szélesedő, fül felé keskenyeő, példa a "Ovális arc"-nál) szemüvegszár úgy néz ki, mint az okádék. Mégis rengetegen vesznek olyat, teljesen elcsúfítva az arcukat, mert elhiszik, az a "divat": valaki meg jót röhögve halálra keresi magát az emberi hülyeségen.
  Valójában az összes vastag keret egy buta konstrukció: azoknak találták ki, akik így akarják hírdetni, hogy "hű, de gazdag (trendi, nyomi) vagyok!". Cserébe csökkentik a perifériális látómezejüket, eltakarják az egyéniséget tükröző arcot, eltorzítják, durvává teszik a megjelenésüket.

 • 2011.07.26 13:47:16Bambano

  persze, mer' az csak úgy van, hogy az ember megveszi, amit szeretne... a valóság ezzel szemben az, hogy megveszed, amit kapni lehet.

 • 2011.07.26 16:01:42kerekgabi

  Meg amit a tárcád enged...

 • 2011.07.26 19:50:36Dr.perrycox

  Az a divat,amit kapni lehet.

 • 2011.07.26 19:56:34freesleep

  itt majdnem minden mintakeret egyforma, valószínűleg csak le akarják cseréltetni a kis kereteket nagyra

 • 2011.07.26 20:42:25Scala

  Style Optika Irányi utca, a leányzó nagyon jó és a kínálat is. Rugalmas ráadásul, lehet rendelni külföldről keretet.
  [link]

 • 2011.07.26 23:05:18hamsa

  A Novák Optikát kihagyni nagyon amatőr dolog volt - a legjobbak, nagyon régóta. Károly körút, szuper

 • 2011.07.26 23:33:16penelope garcia

  Hátőőőőőő
  Maszeknál sosem vennék. Nem tud lépést tartani pl egy Vision Express áraival.
  Ugyanis nem mindenkinek van több tízezer forintja arra, hogy még a szemüvegével is divatozzon.

 • 2011.07.27 01:09:00kzolika

  Silhouette keretet kell venni, ott nincs keret, csak szár és nyereg, az is titán és rugalmas és pillekönnyű és csak 60 pénz.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta