Sokat sejtető trikinik és színes káosz - a legújabb bikinitrend

A Miami divathetet a nyár legforróbb időszakában rendezik, fő témája a tengerpart és a különféle fürdőszettek - itt dől el, hogyan alakulnak a 2012-es bikinitrendek. A jövő nyár még messze van, de érdemes vetni rá egy pillantást, milyen hajmeresztő fürdőruhákkal köszönt majd be a világvége éve.

Neon-túladagolás és fényvédelem

Reméljük, még senki nem sokallt be idén nyáron a neon színek mindent elsöprő visszatérésétől, mert ez a hullám 2012-ig simán kitart majd. Úgy tűnik, a tervezők ragaszkodnak jövő nyáron is ezekhez a mesterségesen élénk árnyalatokhoz, amelyek gyakran műanyagokkal társítva jelennek meg, például vízálló ékszerek formájában. A Red Carter pedig olyan fényvédő pelerinekkel rukkolt elő, melyek szintén meghökkentő neon árnyalatokban pompáznak – enyhe szado-mazo beütéssel. Ezt a dominás vonalat erősíti a fekete pántokkal összekapcsolt két részes fürdőruha is, illetve a szettekhez társított, szigorú gladiátor szandál is.

Pántokkal vagy anélkül?

A pántokkal való játék folyamatosan keresi a határait – hátha, feltalálnak egy olyan megoldást, ami még senkinek nem jutott eszébe. A bikini és az egyrészes fürdőruha mostohagyereke, a trikini a lehető legtöbb variációban bukkan fel, modelleken feszülve keveset sejtet a veszélyeiből. Viszonylag újdonság volt a keskeny, majdnem hónaljból induló pánt, ami a nyakszirten fut össze, szépen kiemelve a dekoltázst.

Visszatért egy nagy klasszikus is, a pántnélküli egyrészes, Red Carternél olyan mintákkal kiegészülve, amely éppen a viselő legnőiesebb vonalait emeli ki.

Hipergiccs és szájber-szafari

A minták terén teljes elszállás várható – a világvége hangulatnak megfelelően. Egy nagy adag kilencvenes évek, de a pszichedelikus őrület legalább hárommal megszorozva. Bevállalós szájber-szafari, ismeretlen állatfajok szőrének mintái a legelképesztőbb szivárvány színekben. Ha néhány évvel ezelőtt a varázsgomba finoman misztikus látomásai uralkodtak, akkor jövőre az LSD-metafora határozza meg a színtrendeket.

A giccs is soha nem látott távlatokba merészkedik, aranyzsinórok, oda nem illő szegélyek, szalagok és fűzök, sok-sok függelék jelenik meg, színes foltok és fodrok tutti-frutti forgataga. A szupergiccses szafari már-már a szürrealizmus határait feszegeti. A nagy kavalkádból az indiánok sem maradnak ki, sőt a rojtos-tollfejdíszes giccsözönt megfejelik a giccs aduásszal, az angyalos-szentképes vonallal is. A nyomott angyal-minta ráadásul archaikus, már-már fűzőszerű bugyira kerül rá.

Új prüdéria és sok-sok asszimetria

Norma Kamali kollekciójánál kezdtem sejteni, hogy amit korábban a fokozott UV-védelemnek tudtam be, valójában egy új prűd vonal kibontakozása – megjelennek a strandruhák, amelyek elég nagy százalékban fedik a testet, a végletesen apró bikinikhez képest mindenképp. Nem lehet kiűzni a fürdőruha alsó részére szerelt pici szoknyákat és a csípőkendőt sem, azt a hiú ábrándot táplálva, hogy ha elfedik a zsírpárnákat, akkor nem fognak látszódni. A legjobb megoldásnak a puncs fürdőinggel kombinált darab tűnt, indusztriális övvel megspékelve.

Erős trend lesz jövőre a spontaneitás és az aszimmetria is, szinte minden kollekcióban megjelent egy-egy meglepő megoldás. A teljesen eltérő bikini alsó és felső trükkjét már ismertük, de úgy tűnik, az optikai játékok szintjéig fokozott aszimmetria jövőre fog igazán megerősödni. A metál anyagbetétekkel variált darabok már-már bizarr hatást keltenek. A geometrikus játékok mellett sokféle formában bukkan fel a merész V-kivágás – néha éles szögben érkezik meg a mellek vonala alá, néha lágyítva – felkiáltójelet téve legnőiesebb testrészeink mellé.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek