Még a hajad is melegít: 6 tipp, mielőtt fodrászhoz mennél

Kerek archoz az állnál hosszabb frizura a jó választás, a szögletes arc élei azonban éppen állig érő hajjal tompíthatók. Ha kánikulai hajvágatásra készülsz, de még nem tudod, milyen fazon állna jól, íme néhány tanács a különböző arcformákhoz passzoló frizurákról.

Ha a cukorkarózsaszín felnyírt, és fiúsan rövid hajak trendje annyira megfogott, hogy végre rászántad magad a hajvágásra, akkor jön a dilenmma, hogy milyen fazon mellett érdemes döntened, hogy ne nyúlj nagyon mellé. Mert attól még, hogy odavagy Halle Berry hajáért, korántsem biztos, hogy az említett frizura számodra is nyerő lesz.

A trendeket bemutató cikkünk után tehát körülnéztünk a nemzetközi gyakorlatban. A Shine a letargikus kimenetelű hibák elkerülése érdekében a celebstylist Ange Grmolyes-t és Dean Banowetzet kérdezte meg a különböző arctípusokhoz legjobban illő fazonokról.

Tény, hogy a tökéletes frizura megtalálásának kulcsa az arcformában rejlik. Ha esetleg nem tudod biztosra a saját arcod típusát, érdemes ezt a kvízt kitöltened. Ha már tudod, melyik kategóriába tartozol, íme 6 remek tipp, milyenre vágasd a hajad.

Ovális arcnál nagy a szabadság

Kristen Wiig frizurája tökéletes választás az ovális arcúaknak: „Nem túl hosszú, és harmóniában van az arcformájával” - mondja Grmolyes. Ehhez a típushoz egyébként gyakorlatilag bármilyen hajfazon remekül illik, így bátran lehet kísérletezni – buzdítanak a szakértők.

Ha kerek az arcformád

Ahhoz, hogy az arcod hosszúkásabbnak tűnjön, és elkerüld a gömbölyű, jóllakott napközis benyomását, a hajad hossza haladja meg az állad vonalát. A Fergie-éhez hasonló hosszú tincsek segítenek kissé megnyújtani az arcodat. Emellett nem árt, ha kerülöd a bubifrizurát és társait, amik csak még kerekebbé teszik a fejedet.

A szögletes arcforma tompítható

Ez sem reménytelen: ott van például Keira Knightley és Olivia Wilde, akik tipikus példái annak, mihez kezdj, ha több az arcodon a vonalzóval megrajzolható vonal, mint kellene. A hosszabb, középen vagy oldalt elválasztott bubifrizkó például elrejti az állkapocscsont éles vonalát, ezzel együtt viszont kiemeli az arccsontot. Emellett a frufru is segít tompítani a markáns vonalakkal megáldott, szögletes arcberendezést.

Hosszúkás, téglalap alakú arc

Ilyen esetben kerüld a hosszú hajat, de legalábbis a vállig érőnél soha ne legyen hosszabb – vázolja fel a megfelelő kombinációt Ange Grmolyes. A Tyra Banks-éhez hasonló hosszú frufru a széles, nagy homlokot is ellensúlyozza és azt az illúziót kelti, mintha az arc széles(ebb) lenne.

Szívalakú vagy?

A szívalakú arcformával megáldott Kristen Bell finom hajhullámai azért tudnak működni, mert olyan módon keretezik az arcát, hogy attól az kerekebbnek tűnik. A két stylist ilyen esetben nem javasolja a markáns frufrut, mert az csak még jobban szélesítené az egyébként is széles homlokot.

Gyémánt alakú arc

Ilyenkor az arccsont szélesebb, mint a homlok és az áll vonalának szélessége, és szerencsés vagy, ha ezzel áldott meg a sors. Gyakorlatilag bármilyen frizura jól áll ennek a típusnak, csak arra figyelj, hogy a fejtetődön és az arcod két oldalán ne legyen túl sok és sűrű a hajad, nehogy túl hosszúkásnak vagy túl szélesnek tűnjön az arcod. Kerry Washington például okosan csinálja.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek