A nyári divatcipők szétgyilkolják a lábat

Itt a nyár, előkerültek a különféle szandálok, balerinák és papucsok, azokról a csodákról nem is beszélve, amik a leárazásokon várnak ránk. Összegyűjtöttünk néhány típust, amit gyakran viselünk ebben az időszakban és megkértük Dr. Andrássy Ilona ortopéd szakorvost, hogy mondja el: ezek a divatcipők vajon mégis mit tesznek a lábunkkal?

A túl lapostól óvakodj

Külföldön már régóta nagyon megy az espadrilles, de a háncstalpú surranó itthon még csak most kezd ismertté válni. „Ennek a cipőnek nincs kérge, nem tartja a sarokcsontot, nagyon lapos. Hiányzik a szükséges alátámasztás és tartás, többszöri felvétel után nem tart” – mondja Dr. Andrássy.

Az espadrilles nem tart, a balerina is csak kicsit jobb, a pirosat meg csak strandra ajánljuk
Az espadrilles nem tart, a balerina is csak kicsit jobb, a pirosat meg csak strandra ajánljuk
Ne viseljük huzamos ideig
Ne viseljük huzamos ideig

A lapos balerinacipőnek hasonlóak a hátrányai, mint az előző lábbelinek. Bár a gumírozás miatt biztosabban a lábon marad, ha túlságosan összeránt a gumi, szoríthat, és el is zsibbaszthatja a lábunkat. A vékony talp pedig egyáltalán nem tompítja a beton keménységét.

Terjednek a különféle színes plasztikbalerinák és szandálok is, de ezeket inkább vízbe (kavicsos, köves tengerpartra), rövid időre, a mechanikus, szúró ingerekkel szembeni védelemre, vagy strandra, a gombásodás kivédésére ajánlja a doktornő, ugyanis ezek sem tartják a lábat.

Arról nem is beszélve, hogy sokkal könnyebben belefülled a lábunk. Szintén csak strandra, zuhanyzóba való a lábujjközös papucs, ami semmiféle tartást nem biztosít a lábnak.

A gyógypapucs is megtévesztő lehet

Megerőltető, ha a lábujjaknak nagyon kapaszkodni kell
Megerőltető, ha a lábujjaknak nagyon kapaszkodni kell

Számos lapos szandál hasonlít az antik sarukhoz, a pántok a lábon tartják. „A keményebb bőrtalp véd a mechanikus, szúró ingerektől, de mivel ma már nem természetes, egyenetlen talajon járunk, így csak rövid ideig javasolt” – tudtuk meg a doktornőtől. A merev talptól ugyanis elsatnyulhatnak az izmok, lesüllyedhet a lábboltozat.

Sokan abban a megnyugtató hitben viselik az anatómiailag formált talprészű papucsokat, hogy így nincs veszélyben a lábuk. Ez azonban nem minden esetben állja meg a helyét: „A képen látható modellnek hiába gyógypapucs a neve, nem tartja a lábat. Az ujjaknak kapaszkodniuk kell lépéskor, hogy a papucs ne essen le, „bekarmolnak”, kalapácsujj állás alakulhat ki. Teljesen lapos, így a testsúly hátrahelyeződik” – világosított fel minket Dr. Andrássy.

A magas cipő kész lábgyilkosság

A kissé ormótlanabb, fatalpú szandálok, sőt a klumpák is visszatértek. „A fa talp nagyon jó mechanikai védelem. Ezen megfelelő a sarokmagasítás, a talp gördülő kialakítása segíti a lépés gördítését, a pántok pedig megfelelően tartják a lábat” – mondta el szakértőnk.

Belegondolni is rossz, mi lesz, ha ebben kibicsaklik a bokád
Belegondolni is rossz, mi lesz, ha ebben kibicsaklik a bokád

A magassarkú papucsokkal viszont egyszerre sokféle terhelésnek tesszük ki több testrészünket is. „Túl magas a sarka, és még egy pánt erejéig sincs kéregrésze. A felső ugró ízületben ún. lóláb helyzetbe állítja a lábat, a láb mint egy lejtőn helyezkedik el és csúszik előre. A lábujjak ettől összenyomódnak, a testsúly a sarokról a lábközépcsont fejeire helyeződik át. A rövid talpizmok kifáradnak, a harántboltozat lelapul, kalapácsujj, bütyök is kialakulhat a viselésétől. Ráadásul a térd és a csípőízületre is kihat, az ágyéki gerinc kimélyülése fokozódik, csökken a lépéstávolság. Bár a gördülő talp segíti a láb átgördítését, a kis sarok bizonytalanná teszi a járást” – tanácsol el mindenkit ettől a cipőtípustól a szakorvos.

Ez bizony szétgyilkolja a lábat
Ez bizony szétgyilkolja a lábat

A magasított, sokszor fa talpú szandálok is évek óta divatban vannak. Az előző magassarkú papucs jellemzői itt is érvényesek, „azokkal a hátrányokkal, hogy nehéz, és mintha gólyalábakon járna a viselője: nincs közvetlen érintkezés a talajjal” – mondja Dr. Andrássy. A platformszandálokat azzal is szokás reklámozni, hogy kényelmesebb, jobban lehet benne járni, mint egy hagyományos magassarkú cipőben. Ennek azonban ne dőljünk be: „ A sarokpánt anyaga gyenge, nem védi meg a lábat az oldal irányú megbicsaklástól, és ugyanúgy rossz helyzetben tartja a lábat, mint bármilyen magassarkú cipő.”

Mi marad?

Végre egy, amiben lehet járni
Végre egy, amiben lehet járni

Hogy akkor mégis milyen az ideális viselet nyárra? Lehetőleg természetes anyagból készült és szellőzik. Jó, ha a talprész követi a láb vonalát és a cipő belső része bőrből van. Rendelkezik megfelelő alátámasztással, kéregrésszel, jól tartja a bokát is, nem lötyög. Az ideális sarokmagasság 2-3 cm. A talp fontos, hogy hajlékony legyen, mert így tud a lábunk gördülni, és az sem hátrány, ha lépés közben sehol nem nyom, vág vagy dörzsöl a cipő.

Természetesen senki sem tiltja a nem túl egészséges divatcipők viselését, de akkor legalább tudatosan figyeljünk arra, hogy váltogassuk a különböző fajtákat, hiszen a rossz cipő az egész testünkre kihat.

Dr. Andrássy Ilonát az andrassyilona@freemail.hu emailcímen, vagy a 06-1-319-3701-es telefonszámon, illetve az Orvostudakozón keresztül érhetitek el.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek