A hajolaj parádés, felfedeztük újra

Kevés olyan szépségápolási szokás van, ami annyi nemzetet, országot és évszázadot összeköt, mint a haj olajjal történő ápolása. Talán régimódinak tűnhet, pedig a hajolaj sok mindenre jó: kondicionál, fényt ad, elűzi a korpát és serkenti a hajhagymák működését. Ideje újra felfedezni!

Az utóbbi évtizedekben a hajolaj használata visszaszorult, mivel elfelejtettük, hogyan kell használni anélkül, hogy elnehezítené a hajat. A zöld törekvéseknek köszönhetően azonban újra felfedezhetjük az áldásos hatásait. A Stylelist összegyűjtötte, mit érdemes tudnunk róla.

Relaxáló rituálé

"Az olajok nemcsak áldásosak minden hajtípusnak, hanem a használatában van valami szertartásszerű is, ami sokakra nyugtató hatással van" - mondja Horst Rechelbacher, több organikus szépségápolási márka alapítója. Jelenleg kétféle olaj számít igazi sztárnak: az argánolajat a csak Marokkóban honos argánfa diójából nyerik hidegsajtolással, míg a bódító illatú monoi olaj úgy készül, hogy a tiaré, a tahiti-i gardénia szirmait áztatják kókuszolajban. Mielőtt azonban eszetlenül a fejünkre locsolnánk, nem árt tudni néhány fontos információt a hajolajok használatáról.

Az olajok típusai és használata

A zsíros olajoknak, mint a kasztor-olaj és a shea vaj, nagy a molekuláris súlya és megülnek a haj felületén, míg a félzsíros olajok, mint az édesmandula-, az avokádó- és a napraforgómagolaj könnyebben beszívódik, így a legtöbb hajtípuson működik is. A legkönnyebbek a száraz olajok, mint a szőlőmag-, a kókusz- és a ligetszépe-olaj, ezek szinte nyomtalanul eltűnnek még a legfinomabb hajon is.

Az egyik leggyakoribb tévedés a hajolajokkal kapcsolatban, hogy csak a hajvégekre kell tenni belőle, valójában viszont a fejbőrbe kell masszírozni. "A hajolaj segít szabályozni a fejbőr faggyútermelését, ugyanúgy, ahogy az arcolajok szabályozzák az arcbőr faggyútermelését" - mondja Julie Gabriel szépségszakértő, az Oleotheraphy című könyv szerzője. A vékonyszálú hajnál kifejezetten csak a fejbőrre ajánlott használni, míg a normál és vastagszálú hajjal megáldott emberek a haj teljes hosszára rakhatnak belőle.

Mit kenjünk mire?

A jolly joker minden hajtípusra a jojobaolaj: ez a létező legkönnyebb változat és nyom nélkül beissza a haj. A babahajúaknak is jó, de legbiztosabbra a tisztított jojobaolajjal mehetünk, ami még könnyebb, ugyanis még kevesebb viasz marad benne. Az argánolajat inkább normál- és vastagszálú hajra ajánlják, ugyanis kicsit ragadós és a finomabb szálú hajból nehezebb kimosni. Kicsit hasonló az olívaolajhoz, és két-háromszor is samponozni kell, hogy teljesen ki lehessen öblíteni. Cserébe viszont ellenállhatatlan illata és fénye lesz, és a göndör, száraz hajat is könnyebb utána kezelni.

Ha azt szeretnéd, hogy ne nehezítse el a frizurád, akkor alkalmazd teljesen száraz hajon az olajat. Először a hajvégekbe dolgozd bele, utána pedig masszírozd lassan a fejbőrbe . Ezután 5 percen keresztül óvatosan fésüld át a hajad a hajtövektől a hajvégekig, utána pedig hagyd az olajat a hajadon további 15-20 percig, végül mosd le. Hacsak nem extra száraz és sprőd a hajad, még balzsamot sem kell utána használnod, mert olyan lesz, mint a selyem.

Az, hogy milyen gyakran használjuk a hajon, attól is függ, milyen gyakran mossuk. Azoknak, akiknek vékonyszálú haja van, amit naponta-kétnaponta mosni kell, heti egyszeri kezelés ajánlott. A durvább hajat, amit elég hetente mosni, inkább havi egyszeri olajos pakolás való. Ha túl gyakran használjuk, akkor fordulhat elő, hogy rárakodik a fejbőrre és elnehezíti a hajat, főleg, ha nincs rendesen kiöblítve.

Célozd meg a problémát

A kasztor-olaj ugyan stimulálja a hajnövekedést és erősíti a hajat, de Julie Gabriel szerint túl nehéz. Ezért inkább szemöldökre és szempillákra használjuk: egy fültisztítópálcikát mártsunk az olajba, és kenjük át vele ezt a két területet, ha dúsabb pillákat szeretnénk, vagy épp visszanyerni a szemöldök eredeti állapotát.

A melegolajos kezelés pedig a különféle fejbőr problémákra jelenthet megoldást. Az olaj eleve arra kényszeríti a fejbőrt, hogy egyensúlyba hozza saját magát, a meleg olajjal pedig elősegítjük, hogy a tápanyagok mélyebbre jussanak. Az olajos fejbőrmasszázs jó lehet a száraz korpára, a nem hormonális hajhullásra és a viszketésre is. Melegítsünk fel egy kevés olajat a mikróban, de ne égessen, aztán ujjbegyekkel körkörös mozdulatokkal haladjunk végig a fejbőrön.

Mire kell még figyelni?

Vigyázzunk az olcsó olajokkal! Számos gyártó akkor is nagy betűkkel írja a termékére, hogy olajat tartalmaz, ha abból van benne a legkevesebb, cserébe viszont tele van szilikonnal és petróleumszármazékokkal. Az összetevők listája ideális esetben csak különféle természetes olajokból áll.

Várandós nők viszont ne használják diófélék olajait, a földimogyoróolaj és a fenyőmagolaj például veszélyes lehet rájuk nézve. Ezek avasodnak meg ugyanis a leghamarabb, úgyhogy ha rossz a szaga, inkább ne használjuk semmire.

Oszd meg másokkal is!
Mustra