TREND

Geréby Zsófia: A női bringázáshoz tartozik a finom erotika

2011. június 22., szerda 14:17 |

A női biciklizéshez kapcsolódnak bizonyos értékek, amelyek körülbelül száz éve ugyanazok: a szabadság, a romantika, a lányos pajkosság, a finom erotika - mondja Geréby Zsófia, leendő divattervező, aki kimondottan a városban bicikliző nőknek tervez. Interjú.

Az én műveletlenségemet mutatja, ha még nem hallottam az Urban Legend-ről?

Az első kollekció alapdarabjai készültek csak még el, amiket nemrég védtem meg, mint diplomamunkámat a MOME textil szakán.

Végignézve az alapdarabokat, az esőkabát és a biciklisnadrág nem a legnőiesebb müfaj...

Szerintem egy esőkabát módfelett nőies tud lenni. Az eső nem kell, hogy feltétlenül negatív konnotációkat hívjon elő bennünk, egy kicsit az is volt a célom, hogy olyan kabátokat készítsek, melyekben öröm a biciklizés még esőben is. Egy kitartó, viharokkal szembeszálló, vagány csaj, igenis nőies. Biciklis nadrágokat terveztem, nem a klasszikus spandexek nyomán, hanem egyszerű laza nadrágokat. Nincs tökéletes biciklis nadrág, erről mindenki mást gondol, ezért igyekeztem mindenféle igényeket kielégíteni: a váltakozó hosszakkal és bőségekkel, jól használható zsebekkel, és megfelelő mozgási bőségekkel.

Nem akartam újradefiniálni a biciklis öltözködést, mert bringázni persze bármiben lehet, hanem a kulcsfontosságú alapdarabokat gondoltam újra, hogy szebbek és praktikusabbak legyenek, és jobban kiszolgálják a felhasználói igényeket.

Geréby Zsófia

A leendő divattervező A jövő fiatal vállalkozója verseny idei, második helyezettje. A felsőoktatási hallgatók számára indított pályázat öt éve az ország tehetséges, kreatív  és kitartó vállalkozójelöltjeit keresi. Az idei díjazottak közt van Geréby Zsófia is, a MOME ruhatervező szakának végzős hallgatója. Zsófia régóta tervezi, hogy UrbanLegends néven indít, elsősorban női biciklis ruházati termékek tervezésével és gyártásával foglalkozó vállalkozást. Elképzelései alapján fiataloknak szánt termékei egyszerre felelnek meg a legújabb stílus, és egy városi biciklis technikai elvárásainak. Ez utóbbi kapcsán például nagy hangsúlyt fektet a zsebek és szabásvonalak oly módon történő kialakítására, hogy a lehető legkényelmesebb és legpraktikusabb közlekedést biztosítsa egy biciklis nőnek. „Mindenképpen szerettem volna egy saját vállalkozásba kezdeni és kipróbálni,  hogyan tudom megállni a helyem egy piacon, aminek a célközönsége kicsit más, mint a létező magyar dizájnereké” – mondta el jövőbeli terveit.

Úgy tűnik, gyakorlott biciklista vagy.

Lassan 7 éve biciklizem városban, télen-nyáron. Számomra a biciklizés élmény, szabadság. Egyedül, hajnalban ugyanolyan lélekemelő, mint sokan együtt nagyokat nevetve. Szeretem az összetartozás érzését, ami a biciklisták között van a városban, igaz, ez a számok növekedésével kezd már eltűnni. Mindenesetre nem szubkultúrákat akarok megcélozni, hisz ez végső soron egy közlekedési eszköz.

Milyen vásárló lebegett a szemeid előtt, amikor a ruhákat tervezted?

A női biciklizéshez kapcsolódnak bizonyos értékek, amelyek körülbelül száz éve ugyanazok: a szabadság, a romantika, a lányos pajkosság, a finom erotika. Talán ezért is váltott ki felháborodást annak idején, hogy a nők biciklire pattantak. A kerékpározás öntudatos és szabad tevékenység: oda megyek, ahová akarok, olyan gyorsan, ahogy szeretném, és közben olyan élményeket szerzek, amelyek az enyémek. A tervezéskor igyekeztem nem egyféle nőtípust tartani a szemem előtt, nem egyféle női biciklistát. Hiszen annyiféle bicikliző nő van, ahányféle nő. Egy öntudatos, vagány, belevaló nő, aki nem ijed meg a forgalom árnyékától, és nem pirul el, ha kicsit meglebbenti a szoknyáját a szél.

Kaptál eddig visszajelzéseket?

Nagyon sokféle emberrel konzultáltam az elmúlt hónapokban, és eddig a visszajelzések nagy része pozitív volt, de majd nyilván a fogyasztók lesznek az igazi mérce. Amikor elkészültek az első mintadarabok, kimentünk este az utcára, és az arra járó lányokat megkértük, hogy vegyék fel a kabátokat. Borzalmasan izgalmas volt látni, ahogy ez a sokféle alkatú, korú, stílusú nő belebújt a ruhákba, magára igazította, próbálgatta a zsebeket, a kapucnikat. És a ruhák működtek rajtuk. Nagyon hasznos, apró kis megjegyzéseket tettek közben, a saját szokásaikkal, elvárásaikkal kapcsolatban, amiket majd igyekszem a következő darabokba beépíteni.

A névről is mesélnél kicsit? A városit értem, de miért legenda?

A bicikizéssel nálam összekapcsolódik a város szeretete. Budapestet főleg azért szeretem, mert ismerem a kis titkait, cinkostársak vagyunk. Biciklivel másfelé jársz, mint gyalog vagy autóval, a sajátodnak érzed a helyet. Ezt az érzést tükrözik a ruhák is. Egy interaktív elem például a QR kód, amelyeket a kabátok hátába varrtunk, mindegyikbe másikat. A kódot okostelefonnal beolvasva egy városi legenda jelenik meg Budapestről. Ezeknek a történeteknek az igazságtartama megkérdőjelezhető, de ezért legendák, mindenkinek egy másik megoldása van. Akár igaz, akár nem, ez a történet a ruha viselőjével marad. Török András várostörténész segített a legendák kiválasztásában.

Csinosak a ruhák, de felérnek egy profi sportcuccal?

A kollekció darabjaihoz profi sportruházati anyagokat használtam, melyek egy svájci gyár termékei. Így a kabátok vízhatlanok, windstopperek, és lélegzőek, és a varrásokba helyezett fényvisszaverő csíkok fokozzák a láthatóságot anélkül, hogy kompromittálnák a megjelenést. Különösen figyeltem az oldalról látható fényvisszaverő felületekre, hiszen onnan működnek a legkevésbé a lámpák haladásjelzőként. Odafigyeltem a női test sérülékenyebb részeinek védelmére, mint a derék vagy a nyak, az izületek.

A MOME-s diplomavédés után hol láthatjuk a ruháidat?

Június 24-én este 8-tól és 10-től a Nemzeti Galériában mutatja be végzős évfolyamunk a kollekcióit a Múzeumok Éjszakáján. Az Urban Legend kollekcióm darabjai pedig szeptembertől lesznek kaphatóak a boltokban.

Fotó: Kováts Dániel

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.06.22 17:36:26csillámpóni

  Én valahogy gyűlölöm azokat, akik meg akarnak ölni. Pláne ha büdös a szájuk.

 • 2011.06.22 17:39:08dóraafelfedező

  pöndörödő macskafülszőr (????) és csillámpóni! annyira kinevetlek titeket: ) neked nem is kell venned tőle semmit. kampányolj is érte, valószínű sikeres lesz. az interjú meg nem a cigarettáról szól, nem tudom valakinek feltűnt-e.... :) komolyan egy képen lovagoltok?vagy azt remélitek, hogy majd mindannyian leszokunk a véleményetek miatt? hajrá;)

  gratulálok Zsófi csak így tovább
  besenyőpistának meg innen pacsi!!! legalább vkinek van agya!

 • 2011.06.22 17:40:17besenyőpista

  igen, kifejezetten téged, szánt szándékkal akar megölni. amikor te felébredsz reggel, neked rózsaszirmok hullanak az arcodból?
  egyébként érdekes a szóhasználatod, ilyen kontextusban a gyűlölöm mintha egy cseppet erős lenne. nem vagy te kicsit agresszív, kedves?

 • 2011.06.22 17:40:40csillámpóni

  Én meg kinevetem a görögöket.

 • 2011.06.22 17:41:14besenyőpista

  köszi dóra, megtisztelő

 • 2011.06.22 17:41:51csillámpóni

  Kivéve a kövér görögöket, akik a közelemben dohányoznak.
  Azokat gyűlölöm.

 • 2011.06.22 17:42:38dóraafelfedező

  ez amúgy elég adekvát válasz volt. külön köszönjük....

 • 2011.06.22 17:44:02csillámpóni

  Én szoktam fogat mosni, igen, és mivel rendszeresen étkezem, és nem hánytatom magam, igen, nagyjából kellemes illatú a szám este, reggel. És közte is.

 • 2011.06.22 17:45:20csillámpóni

  De ha görögök közé megyek, aznap direkt nem öblögetek. Hadd feszengjenek!
  De nem, sajnos öblögetés nélkül is illatos vagyok, mint egy ma született rózsabimbó.

 • 2011.06.22 17:47:57dóraafelfedező

  húha. te teljesen terrorban tartod Görögországot!!!:O szoktál fogatmosni? nemár ennyire egyedi vagy? hát mindimum egy csók neked érte...

 • 2011.06.22 17:47:59besenyőpista

  ennek módfelett örvendek. meglep, hogy ilyen intellektussal civiláziós újítások mégis hatással tudtak lenni rád. érdekes. örülsz egyébként, hogy foglalkozik végre veled valaki? jó érzés nem? ha kérdeznek az embertől dolgokat.

 • 2011.06.22 17:48:13gadget.blog.hu

  a promo film nagyon jó lett, Gratz

 • 2011.06.22 17:54:56ad3423324

  2011.06.22 16:48:47mîkæl
  "A cigarettázókat ekéző amerikai bullshit-populizmusba belehülyült kommentelők"

  király vagy!

 • 2011.06.22 18:06:45fakof

  bandzsa

 • 2011.06.22 18:10:33csillámpóni

  Na jó. Most telefonáltam, de látom közben se nőtt az érdeklődés.
  Azért elmondom nektek mégegyszer.

  A dohányosok az ÉLETÜNKRE törnek. Ragoznám még, de egyrészt semmi szükség rá, másrészt mennem kell rendszeresen étkezni.
  De jó volt itt, legalább olyan jó mint bárhol másutt, kivéve görögország, ami egy gáz hely, különösen ahol lakják.

 • 2011.06.22 18:14:11króm

  dóraafelfedező

  A cikk arról szól, ami átjön belőle. Olvasd vissza, hogy mi ragadta meg az emberek többségét! De ha csak az lebegett a cigis (cikis) szeme előtt, hogy "mindegy hogy mit, csak beszéljenek rólam", akkor elérte a célját.

 • 2011.06.22 18:27:30Gyarló Hintaló

  én is dohányzom!

 • 2011.06.22 18:34:47Egyed Ildikó

  olyan dunci kis feje van

 • 2011.06.22 18:37:46Magyarnaba

  Gusztustalan a cigaretta a kezében.

  Cigi nélkül: kedves, figyelmes arcú értelmes csaj.

  Cigivel: nagyképű városi picsa, aki a cigarettázás miatt két kilométert sem tudna letekerni szívroham nélkül.

 • 2011.06.22 18:45:13hot little bitch

  én 5 éve leszoktam, sokat mozgok és imádom hogy már nem füstölgök viszont meglehetősen utálok csomószor inni meg bulizni menni már, pusztán mert szétbassza az orromat, a szememet, a ruhámat a füst tehát nem tekinthetem magam bagópártinak DE

  mi a kékeres retkes fasz köze van annak hogy cigizik ez a lány ahhoz, hogy kitalált, megcsinált és vszeg jól is managelt vmit, hisz lassan a boltokban fogják árulni a cuccait holott most végez...

  undorító lúzer fasz nép vagyunk akik mást se csinálnak folyton csak fikázzák a másikat, holott az ország 95% agyhalott, nyelvet nem beszélő, képzetlen, suttyó fasz, szar melóval, szar kilátásokkal egy hitellel a maga mögött amit csak akkora analfabéta faszok vesznek fel akik két számot se bírnak összeszorozni megfejelve mindezt egy plöttyedt sörhassal egy jó dagadt és igénytelen asszonnyal és pár vatrangy gyerekkel akikből ugyanakkora utálkozó, tehetségtelen, középszerű bélférgek nőnek majd mint apából meg anyából aki kiszarta őket ebbe a csodás országba.

  vki meg kitalál vmit, tesz érte, megcsinálja, eléri, jó dolog is ez a vmi, erre bazdmeg 100 kommentből 80 tuti h fika... hát mi a büdös fasz baja van itt mindenkinek? faszért nem lehet csak annyit írni, hogy pl:
  - tök jó
  - de jó látni ilyet, de kár hogy bagózik
  - drukkolunk hogy sikerüljön, remélem a cigiről is leszokik :)

  vagy bármit bazdmeg ami minimálisan is emberi és pozitív?

 • 2011.06.22 18:49:17zombizan

  A termékeket nem ismerem, de a marketing jó.

  A cigiről: tegyük fel, ti is egy brandet (Urban Legends) építetek, amelyhez jórészt érzelmi alapon viszonyulnak majd a potenciális vásárlók. A cigi hangsúlyos megjelenítése az AGRESSZÍV NEMDOHÁNYZÓKNÁL vad dühöt eredményez, ők tuti nem lesznek a vevőid. A DOHÁNYZÓKBÓL szimpátiát vált ki, részben azért, mert az előbbi kategória miatt üldöztetve érzik magukat és üdvözlik a másságát nyíltan vállaló sorstársat. A NEM AGRESSZÍV NEMDOHÁNYZÓKNAK mindegy. A cél az, hogy minél több emberben alakuljon ki a később vásárláshoz vezető pozitív érzelmi attitűd. Mi a megoldás? Legyen cigi, vagy ne legyen?

  Más: nem akar valaki normális futóruhát tervezni? Megfelelő számú és méretű, részben zárható zsebbel? Plusz olyan kivehető betéttel a zsebekben, amit ha beteszek, nem lötyög a zsebben a kulcsom, ha meg kiveszem, belefér több papírzsebkendő?

 • 2011.06.22 18:55:38suburbaNite

  Az összes antibagós bukjon már rá a legközelebbi kipufogóra. A pösti mocsok levegőt szívók esetében meg nem értem a raplit. Nektek már tökmindegy, hogy ez a csaj tolja-e vagy nem. :P

 • 2011.06.22 18:58:56sélliagrav

  A láthatósági csíkról egy szösszenet:
  [link]
  Gondolom ezt nem elégíti ki, úgyhogy ne reklámozza annak, mert komoly kártérítés lesz belőle meg fogyasztóvédelmi bünti.

 • 2011.06.22 19:00:05AndrewBlondSmith

  Ezt nem hiszem el Te nyomorék! Mit fáj neked, hogy dohányzik, Te szerencsétlen. Talán nem itt kéne koslatnod, hanem menj dolgozni, hogy vidd valamire a nyomorúságos életedben.

 • 2011.06.22 19:01:33ad3423324

  2011.06.22 18:45:13 hot little bitch

  király vagy!

 • 2011.06.22 19:27:20Keresztény szellemiségű luxuskurva

  Nekem szerintem az a véleményem, hogy dögöljön meg az összes dohányos, most. Kösz, hogy elmondhattam.

 • 2011.06.22 19:34:54Egyed Ildikó

  @hot little bitch

  A diagnózis hajszálpontos. Megoldás: öltöztessük ezt az undorító fasz népet Urban /nem Orbán?/ Legend cuccokba.

 • 2011.06.22 19:35:51besenyőpista

  egyszerűek vagytok, mint egy tál esővíz.

 • 2011.06.22 19:46:51Zuzimama

  - tök jó
  - de jó látni ilyet, de kár hogy bagózik
  - drukkolunk hogy sikerüljön, remélem a cigiről is leszokik

 • 2011.06.22 20:48:49Kora Délutáni Kornél

  Nézzétek, ez itt egy közepesen gyenge PR-interjú.

  Az illető csajnak és/vagy a fotósnak és/vagy szerkesztőnek sikerült a három képből kettőre dohányzós képet választani. A dohányzásnak magához a termékhez (értelmezés szerint a csaj vagy a nadrágjai) persze semmi köze nincs.

  Ez roppant tehetségtelen dolog. Ugyanezt mondanám, ha a cigaretta helyett pártjelvény, atomerőmű ellenes vagy azt pártoló matrica vagy a három kedvenc macskája lenne a képeken.

  KDK

 • 2011.06.22 22:11:09MittuDomain

  Zsidózni lehet már? :)

 • 2011.06.22 22:26:23sunny_days

  hot little bitch: ott a pont

  nagyon tetszett a cikk, nagyon tetszik a kezdeményezés, remélem, nem arany árában fogják mérni a ruháit és akkor talán még veszek is belőle

  kár, hogy bagózik, és rettenetes, hogy még mindig van olyan nő, aki a feje tetején hordja a napszemcsijét

 • 2011.06.22 22:33:49Virgo1975

  baj, hoy én nő vagyok, és nekem a biciklizéshez a fentiekből csak a szabadság (de az se teljesen) kapcsolódik?
  a többi meg elég lila szöveg.

 • 2011.06.22 23:18:12AvgDvl

  Wáhááháá...

  a bicikliző Nő ne öntudatos vagány legyen, hanem óvatos, figyelmes és tájékozott.

  Vegye fel a láthatósági mellényt, legyen lámpája elől-hátul, és nézzen a szemembe, ha a kereszteződéshez érünk.
  Sok öntudatos vagány megy előre, feltartott fejjel, mint a királynő, és véletlenül se lehet vele felvenni a szemkontaktust, pedig nem szemezni akarunk, csak tudni mire készül.

  A külön tervezett ruha majd ezután jöhet.

  köszönömhogy.
  (akinek nem inge, az Inga)

 • 2011.06.22 23:38:38Virgo1975

  AvgDvl, én bicikliző nő vagyok, és teljesen egyetértek veled. a biztonság ezerszer fontosabb, mint hogy csinos legyek a biciklin.

 • 2011.06.23 00:04:50dukeekud

  hot little bitch:"undorító lúzer fasz nép vagyunk akik mást se csinálnak folyton csak fikázzák a másikat, holott az ország 95% agyhalott, nyelvet nem beszélő, képzetlen, suttyó"


  Szerintem ez most nem szokasos, dogoljon meg a szomszed tehene tipusu sardobalos, irigykedes.
  A media napi 24 oraban tolja az arcunkba, az agyatlan plazaribancok sereget, Alekosz noi, es egyebb kurvak. Mindenki orult, hogy vegre mutatnak, egy kedves ertelmes arcu, ranezesre kifinomult lanyt, es ebbe a kepbe zavart bele, az hogy dohanyzik. Raadasul bicajozik is, ami mar eleve mutat egy ertelmi szinvonalat, es ehhez kepest volt furcsa tobbunknek, hogy dohanyzik. Csak a dohanyzast kifogasultuk, egy ertelmes lany ne dohanyozon.

 • 2011.06.23 00:44:44Leslie04

  Gyonyoru holgy, es csak gratulalni tudok az ambicioihoz! Ugyanakkor a mai napig nem ertem, hogy a magyar lanyok tobbsege miert erzi menonek azt, hogy egyik cigirol gyujt a masikra, es a szaja ugy buzlik, mint egy ol! Megkernem a holgyet, hogy legkozelebb legyenszives lerakni a cigarettat, legalabb a fenykepezes idejere. Szamomra nincs visszataszitobb, mint ha egy lany dohanyzik!Es a tudejenek meg a penztarcajanak is jobb, ha leszokik rola.

 • 2011.06.23 04:41:18rega

  nekem tetszik a klipp, a ruha és a csajszi is :))

  ..de no smoke..ha már kerékpár..és egészséges élet ..:))

 • 2011.06.23 06:04:01biciklismanci

  a cigi szerintem is ciki. nagyon nem jó üzenet.

 • 2011.06.23 06:09:31peteratti

  Igen nekem is volt hasonlo elemenyem de az mar az elso este baszasban vegzodott. Hatalmas szőrős pinaja volt a holgynek. Oly annyira hogy amikor beleturtam abba a dus bozontba akkor az ujjaim melyen eltuntek benne. Raadasul gyonyoru hatalmas picsaja volt neki. Amikor bedolt akkor a pinaszőr vastagon kialt a fenek vonaltol ugy 10cm-re. Hatalmas latvany Ilyet meg nam lattam. Borzalmason jo volt beleturni abba a hatalmas bozontba. A bugyijat ugy kitomte a punciszőr hogy a bugyi felso resze elalt a hastol ugy 2cm-re.
  Hatalmas pinaszőr. Hatalmas elvezet.Mondtam is neki hogy elindulhatna Nemetorszagban a ketevente megrendezett szőrős pinaju nők versenyen. Biztosan dobogos lenne.

 • 2011.06.23 06:53:06al kotmány aláiro álamfö

  Csak ismételni tudom az előttem szólókat: az a bűzrúd a fotókon, egyszerűen tragikus.
  Sajnos rengeteg humanoid élőlényt látok kerékpározás közben cigit szívni... BROÁÁÁF :(

 • 2011.06.23 07:20:39seahawks

  ez a ribi már öreg ahhoz, hogy ne legyen esze a bagózáshoz. szerintem csak kocabagós, és vagánynak érzi, hogy így fényképezik. aki igazán dohányos, az leszarja hogy hogy fényképezik..

 • 2011.06.23 10:05:40FPéter

  @szegeny magyarorszag: nem, biciklizés közben pezsgőt iszik. nem láttad a videót??

 • 2011.06.23 13:43:09besenyőpista

  guys seriously, build a bridge and get over it.

 • 2011.06.23 15:12:59kenguru86

  Zsófi, ne törődj ezekkel a szerencsétlenekkel, akiknek nincs jobb szórakozása, mint a gép előtt ülni és névtelenül osztani az észt.
  A kollekció magáért beszél, és itt az igen tisztelt közönség előtt még egyszer gratulálok hozzá!

  Ja, amúgy a média rejtett és nyilvánosabb zugaiból folyó mocskolódást emelt fővel viselni nálunk családi hagyomány.

 • 2011.06.23 17:47:24dóraafelfedező

  aki igazán dohányos? van ilyen kategória? nehogy induljak:) akinek pedig igazán számít a véleménye az egy nem Te vagy kedves seahawks, kettő pedig meg tudja fogalmazni normál módon. annyira kíváncsi lennék amúgy mennyi idősek vagytok, mert még elhelyezkedés előtt állok és ha ilyen embereket felvesznek akkor nem is aggódom:)és mindenkinek pont annyi joga van dohányozni, mint nem dohányozni... nem is értem hol bújkáltatok a véleményetekkel, mielőtt bejött a tilalom néhyán helyen ^^

 • 2011.06.23 19:24:37ongecrehsukitkalag

  na, király. remélem lesznek szexi láthatósági mellények - hiánypótló lenne. :)

 • 2011.06.23 20:36:34robotnő

  nagyon hasonlít a nővéremre

 • 2011.06.25 20:09:43magyar ember teli szájjal

  A cigi eredménye a büdös száj. Mondjuk ha tátott szájjal bringázik, lehet hogy kiszellőzik és csak izzadtságszaga lesz, mire odaér, nem pedig cigibűze.

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta