Az overál a nyár kilófasiszta slágere - így válaszd ki a számodra legjobbat

Hívhatjuk akárhogy: jumpsuit, kezeslábas, overál - a lényeg, hogy visszatért, méghozzá nagy erőkkel. Ez egy igazán remek és kényelmes ruhadarab, de ahhoz, hogy megtaláljuk az igazit, rá kell szánni néhány kör próbálgatást. Néhány tipp overálválasztáshoz és -viseléshez.

Kapcsolatom az overállal problémásan indult, amikor ugyanis pár szezonnal ezelőtt megjelentek az első fecskék a nagy divatházaknál, ennél ostobább ruhadarabot el sem tudtam képzelni. De miután láttam divatanyagokban, be kellett látnom, hogy tulajdonképpen elég jól néz ki a megfelelő körítéssel, így én is vadászatba kezdtem. Nem adta könnyen magát, de mostanra már kettőnél tartok.

A kényelem mindenek felett

Hogy miért jó? Például megkönnyíti az életet azoknak, akik nem szeretik a szoknyát és a ruhákat, itt nem kell vesződni azzal, hogy a nadrághoz felsőt válasszunk. És kényelmes, nagyon. Azon pedig, hogy wécére menni nem olyan egyszerű benne, viszonylag hamar túl lehet lendülni.

Emellett ezerféle variációban létezik: az anyagtól függően lehet nagyon elegáns vagy igazi szabadidős játszósruha is. Idézheti a '70-es évek luxus medencés partijait vagy a Studio 54-et, de sokféle bohókás mintás darabot is találhatunk belőle. Mindenesetre biztosan létezik olyan, ami sem munkásruhának, sem pizsamának nem tűnik, csak meg kell keresni.

Hogyan válasszunk?

Az overálnál is nagyon fontos, hogy olyan szabásút vegyünk csak meg, ami jól áll a testalkatunkhoz. Kritikus pont a csípő tájéka, mert ha túl bő ott az anyag, esetleg valami furcsa, hosszú felsőtestű embertípusra szabták a derekát, ráadásul a nadrágszár még szűkül is, akkor óriási feneket eredményezhet. Itt kénytelen vagyok beismerni, hogy minden előnye ellenére ez egy viszonylag kilófasiszta találmány. Ha bő szárút szeretnénk, akkor olyat keressünk, aminek a felsője kevésbé laza, így nem fogunk slamposnak tűnni, de ha lehet, a buggyos nadrágot hagyjuk meg a bohócoknak és Aladdinnak.

Legyél kritikus az anyaggal szemben!

A túlságosan fényes anyagot, bármennyire is a luxus érzetét kelti, inkább kerüljük, mert szintén kövérít, és még csúnyán gyűrődik is. Vékony pamut vagy dzsörzé anyagút csak olyan vehet fel, aki nem bánja, hogy a combján minden hurka látszódik, a narancsbőrt is beleértve - érdemes embertársaink lelki épségére is gondolni. A farmeranyag viszont még vékony változatban is nagyon megengedő ilyen szempontból, bár itt arra kell figyelni, hogy ne tűnjünk benne autószerelőnek, úgyhogy lehetőleg farmerből maradjunk a rövid szárúnál. Aki alacsony, egyébként is kerülje a hosszúnadrágos változatot, mert még jobban összenyomja.

Elkerülni a pizsama-hatást

A hálóruha-hatást egyszínű overállal lehet a legkönnyebben elkerülni, egészen bátortalanok maradjanak a feketénél, abból nem lehet nagy hiba. Az elegánsabb darabok még jobban néznek ki övvel, blézerrel és magassarkúval. Ha mintásat választunk, akkor ne legyen egyszerre hosszúujjú és -szárú is, mert rögtön villogni kezd a fejünk fölött a pizsama felirat. Viszont ha a mintát megtörjük más színű nyaklánccal, övvel, cipővel, sállal, kardigánnal, akkor máris elhárítottuk a veszélyt.

És hogy hol érdemes nézelődni? Idén nyáron tényleg az összes nagy ruhamárka üzlete tele van overállal: a H&M, a Mango, a Zara és kistestvérei, a Promod üzleteiben mind találni, de annak, aki rutinos online ruhavásárló, a Topshop és az Asos kínálatát is érdemes végigbogarásznia.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra