Ehető rúzs, biztonságos dezodor, lebomló tusfürdők (x)

Környezettudatos Body Shop termékek

A Body Shop termékeket talán nem is kell bemutatni, világszerte a legkeresettebb minőségi kozmetikai márka. A minőség mellett a környezettudatosság és a vásárlók egészségének megőrzése is fókuszba került. Ezért a The Body Shop® úgy döntött, száműzi az alumíniumsókat és a parabéneket a dezodorjaiból, a mesterséges szilikont a hajápolóiból, és ehető rúzsokat dob piacra.

Már nem kell külföldről ismerősökkel hozatnunk kedvenc Body Shop termékeinket, mert néhány hónapja a netbodyshop.hu-nak köszönhetően hazánkban is elérhetőek. Ráadásul termékkínálatuk is rohamosan bővül. A tavaly megjelent környezettudatos Rainforest samponok mellett például most már kaphatók az Earth Lovers tusfürdők, amelyek paraben, szulfát és színezőanyag mentesek, a gyakorlatilag ehető, élelmiszer minőségű alapanyagokból készült rúzsok és az alumíniumsó-mentes dezodorok is.

Alumínium- és parabénmentes izzadásgátló

Izzadásgátlót alumíniumsó nélkül sokáig elképzelni sem lehetett. Ez az egyik leggyakrabban használt összetevő a legtöbb dezodorban. Évek óta folynak a vizsgálatok az alumíniumsó és a rák kialakulásának összefüggéséről, s egyes kísérletek bizony azt sugallják, hogy az ilyen dezorok hosszú távú használata esetén növelhetik a mellrák és a Alzheimer-kór kockázatát.

A kozmetikumokban tartósítószerként használt parabenek pedig a kutatások szerint bár könnyen feszívódnak, és kiürülnek a szervezetből, de egyes mellrákos sejtek vizsgálata mégis kozmetikai termékekből származó parabeneket mutatott ki. Ezért a The Body Shop® úgy döntött, hogy száműzi az alumíniumsókat és a parabéneket a dezodorjaiból. Helyette természetes illóolajokat és rendkívül finom vulkáni kőzet őrleményt használnak.

A természetes olajok – citrom, citromfű, kakukkfű, eukaliptusz, mandarin, kamilla, muskátli, koriander és szegfűszeg – antibakteriálisak és meggátolják a kellemetlen szagok kialakulását. A vulkáni ásványok pedig magukba szívják a nedvességet.

Egzotikus alapanyagok

A dezodorokban felhasznált alkoholt a The Body Shop ecuadori Community Trade partnerétől, a Cado Termelőszövetkezettől szerzi be. Az Andok lábainál élő farmerek generációk óta ugyanazzal a hagyományos módszerrel készítik az alkoholt nádcukorból, amit most a The Body Shop®-nak adnak el, így 100 család, nagyjából 500 ember szerez tisztes, kiszámítható bevételt. A bőrt tápláló, hidratáló aloe vera szintén Community Trade beszerzés, Guatemalából.

Egy igazán jó rúzst, akár meg is ehetsz

Egy átlagos nő (persze nincs olyan, hogy átlagos nő), a becslések szerint, élete során  kb 2,5 kg rúzst nyal le az ajkairól és eszi meg. Egyáltalán nem mindegy hát, hogy mi van a rúzsban.

A The Body Shop Delipscious® rúzs és ajakbalzsam családja azon túl, hogy könnyen kezelhető, jól fed és tartós, élelmiszer minőségű növényi anyagokból készült, és olyan értékes hidratálókat tartalmaz, mint a gránátalma- és áfonyamagból préselt olaj vagy a Community
Trade program keretében Ghánából beszerzett kakaóvaj. A színek és az ízek is természetes növényi anyagokból származnak. A rúzsok közül a világos licsitől az izgalmas görögdinnye, cukorka, gránátalma és sáfrány színeken át a trendin sötét bodzáig 9 divatos színből választhatunk, míg az ajakbalzsam barack, dinnye, papaya és málna színekkel és ízzel kényeztet.

Szilikont ne kenj a hajadra!

A samponokban és kondicionálókban használt kemikáliák a haj állapotának romlásához, idő előtti őszüléshez, és kopaszsághoz vezethetnek. A sodyum lauryl sulphat, amely a legtöbb samponban megtalálható, a kiváló tisztító és habzó hatása miatt a felmosó szerek és mosogatószerek alapanyaga is egyben. Az ilyen hajápolók az emberi testre bár kis dózisban veszélytelenek, de rendszeres használatuk során a bennük lévő mesterséges anyagok, kemikáliák súlyos megbetegedésekhez vezethetnek, és a vizek élővilágát is terhelik.

Ráadásul a faggyúrétegtől, mint a természetes védelmi eszközétől megfosztott, kiszáradt hajra a konzumcikkeket gyártó cégek újabb szilikon- koncentrátumokat ajánlanak. Szinte az összes kommersz hajbalzsamban és fodrászok által használt hajápoló termékekben is megtalálható a szilikon. Az ethikon, dymethikon és ethylmethicon műanyag összetételek selymessé és könnyen fésülhetővé teszik ugyan a hajat, de vékony filmréteget képeznek a hajszálakon és a fejbőrön, így korlátozzák a hajhagymák egészséges működését.

Trópusi hidratáló

A Rainforest samponokban a mesterséges szilikont az Amazonas-vidéken élő Pracaxi fa terméséből nyert olaj váltja ki, ami még kis koncentrációban is csillogóvá és egészségessé teszi a hajat. A pracaxiolaj antioxidáns, antibakteriális és gombaölő hatású. A hidratáló hatást a manketi dió olaja és a Bio méz egészíti ki, ami nem csak a hajadnak jó, de megélhetést ad az afrikai termelőknek is.

A szulfátokat is természetes adalékokkal helyettesítették, ezért fontos, hogy a sampont használatkor a tenyeredben egy kis vízzel kell habosítsd fel. A hajra rakódott szilikon egy-két hónap alatt oldódik illetve nő le, így a Rainforest hatásához türelem kell. De megéri, mert a
hajad így még csillogóbb és dúsabb lesz.

100%-ban biológiailag lebomló tusfürdők

Az Earth Lovers sorozat a The Body Shop új, környezettudatos tusfürdő családja. Kajszi és bazsalikom, citrom és kakukkfű, görögdinnye és eukaliptusz, füge és rozmaring, körte és citromfű, menta és uborka, csupa izgalmas, frissítő tavaszi illat. De ezek a tusfürdők többet tudnak a mesterien komponált illatoktól. A Body Shop környezettudatos.

Minden termék, amit megvásárolunk, és használunk, hatással van a környezetünkre. A tusfürdők és a samponok anyagai a csatornarendszeren keresztül az élővizekbe jutnak, a csomagolásuk a szemétbe kerül. Természetesen élni és természetes kozmetikumokat használni nemcsak azért fontos, hogy a bőrünknek jó legyen, hanem azért is, hogy a környezetünket védjük.

Környezetünk védelméért vezette be a Body Shop a környezettudatos üzletpolitika részeként az "Eco-Conscious" logót, amit minden olyan termék visel, amely megfelel ezeknek a szigorú előírásoknak. Ezek a kozmetikumok biológiailag 100%-ig lebomlanak és csomagolásuk 100%- ban újrafelhasznált PET-palackokból készült. Jelenleg a Rainforest samponok, hajbalzsamok és az Earth Lovers tusfürdők hordják csomagolásukon ezt az ikont.

A vizek védelme

Különös körültekintéssel választják ki az "Eco-Conscious" logót viselő termékek alapanyagait. Csak olyan anyagok kerülhetnek bele, amik nem hatnak mérgezően a vízi élőlényekre. Ezért a Body Shop nem használ termékeiben olyan alapanyagokat, melyek nem bomlanak le természetes úton, melyeket akkumulatívnak (felhalmozódónak) vagy mérgezőnek minősítenek.

A Rainforest samponokban és az Earth Lovers tusfürdőkben nincsenek

- színezékek, azaz a tusfürdő a saját, természetes színét látod a palackban

- parabenek (tartósítószerek), melyek irritálhatják a bőrt,

- szulfátok (sodium laureth sulfate és sodium lauryl sulfate), melyek allergén hatásúak,

- habzást segítő adalékok,

- szilikon, amely szintetikus hidratáló

- szappan

A Body Shop termékeiben, mivel nincsenek

- szulfátok: amelyek anionos felületaktív anyagok révén kiválóan habzanak, ezért a tusfürdők és samponok használata közben visszafogott habzásra kell számítani. Azért, hogy könnyebben el tudd kenni a bőrödön, hajadon, keverd össze a kezedben egy kis vízzel.
- parabenek: melyek régóta használatos baktérium- és gombaölők, olcsó tartósítószerek, ezért a Rainforestben és az Earth Loversben termékeknek az átlagosnál rövidebb a szavatosságuk (12 hónap).
- szilikon: amely a hajadra rárakódva megvastagítja, ugyanakkor blokkolja a hajhagymák működését, és előbb-utóbb a természetes fényéből és rugalmasságából is veszteni fog a haj, ezért érdemes megvárni, amíg a szilikon réteg lekopik a hajadról. A Body Shop hajápolóitól 1-2 hónap után már gyönyörű fényes és természetes rugalmassága lesz hajadnak.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek