TREND

A jógaórán ne dobd be a kőművesdekoltázst!

2011. június 12., vasárnap 19:17

A jógával számtalan dolgot el lehet adni, a biokajától kezdve az ezoterikus könyveken át a koncentrációnövelő matracig. A lobbisták egész külön öltözetet is vetetnének, pedig elég csak józan ésszel végiggondolni, hogy mivel is jár ez a mozgásforma.

Fotó: Pat Young
Fotó: Pat Young

A jóga roppant divatos sportág lett nagyon rövid idő alatt, így nem volt kérdés, hogy a divatipar is reagál erre. Jógaoktatók és önjelölt guruk százai fogtak jógaruha tervezésbe, mintha ehhez olyan őrületesen különleges dolgok szükségeltetnének, és persze csakis azért, hogy mi minél jobban tudjuk végrehajtani azt a fejenállást. Külön csillióbilliós jóganadrág vásárlása előtt inkább csak vegyük végig, mire kell odafigyelni, mert lehet, hogy a régi aerobiknadrág is ugyanolyan megfelelő lesz erre a célra.

Jelszó a kényelem

Van tehát tapadós és bő, rövid- és hosszúszárú, organikus pamut, len, spandex, amit csak akarunk. A jelszó mindig a kényelem, hogy mozgás közben ne vágjon, ne akadályozzon sehol és hogy olyat válasszunk, ami a mi izzadási szokásainkhoz, magamutogató hajlamainkhoz megfelelő. Van, aki ujjatlan topban és sortban is remekül elvan az ászanákkal, de akad olyan is, aki csak hosszúujjú pólóban és nadrágban érzi jól magát, és nem feltétlenül azért, mert fázós.

Vegyük figyelembe a jógatípust. Az izzasztóbb órákra, mint a bikram vagy a power jóga, érdemes rövidebb sortot választani, jól lélegző anyagból. A 100% pamut csak első hallásra tűnhet jó választásnak, mert bár szellőzik, megszívja magát izzadsággal, úgyhogy megerőltetőbb órákra talán tényleg érdemes valamilyen speciális, sportoláshoz kitalált, nedvességelvezető anyagú szerelést keresni. A rövidebb nadrágok mellett szól az is, hogy egyes pózokat (pl. a sas vagy a fa pózt) könnyebb elvégezni, ha a bőr bőrhöz tapad. Emellett pedig az anyag legyen kellemes tapintású.

Te mennyit költesz jógafelszerelésre?

 • 31
  Havonta 1-2 ezret
 • 11
  Havonta 1-5000 forintot
 • 5
  Havonta 10.000 forintnál többet
 • 67
  Havonta 20.000 forintnál többet
 • 1381
  Noormálisak vagytok?

Az arany középutat keressük

A túlságosan bő nadrágszár nem célravezető, mert a fordított testhelyzeteknél a nyakunkba csúszik az egész, és ez a felsőkre is igaz. A kötők, madzagok és egyéb bindzsik is sokszor csak zavarnak, nyomnak, a legjobb, ha csak a stratégiailag fontos helyeken lehet szabályozni a bőséget: derékon és lábszáron. Viszont az sem jó, ha túlságosan feszülős anyagból van a nadrág, mert lehet ugyan, hogy jól néz ki, ahogy a tükörben feszül az izom, viszont kényelmetlenül szoros ruhában nem olyan könnyű sem koncentrálni, sem ellazulni. Ahhoz viszont, hogy tényleg a helyén maradjon a nadrág, nem árt ha van rugalmas szál, például némi spandex vagy lycra is az anyagban.

Ezenkívül a hajolgatások miatt nem ajánlott túlságosan csípőre szabott nadrágban gyakorolni, mert egy szempillantás alatt közszemlére tehetjük a kőműves-dekoltázsunkat. Minden más, a színek, minták és hímzések csak a saját szépérzékünk kielégítésére szolgál, de nem lesz tőle senki nagyobb jógi, szóval azért az om-jelért fölösleges plusz ezer forintokat kiadni. Akkor már érdemesebb arra figyelni, hogy ne kinyúlt cuccban menjünk órára, mert az inkább tűnik igénytelenségnek, mint kényelemkeresésnek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.06.12 20:07:19hunvamp

  "A kötők, madzagok és egyéb bindzsik is sokszor csak zavarnak, nyomnak" - ehhez képest ez a rövidgatyesz eléggé madzagos. Bár jól néz ki.

 • 2011.06.12 20:14:17magyar ember teli szájjal

  Jó ez a rövidgatyesz csak könnyen a nyaka köré tekeredhetnek a zsinegek.

 • 2011.06.12 22:59:45Mylady

  Szerintem azok a cuccok, amiket az ember futáshoz, valamilyen tornához vagy éppen kondihoz használ, pont megteszik. Igaz, némileg olcsóbbak, mint a speciálisan jógához árult cuccok, viszont semmi különbség nincs köztük. Igaz, én csak elvétve fordulok elő jógán.

  A kérdéshez meg: hogy értitek azt, hogy "havonta"? Már miért kellene _havonta_ felszerelést venni? Az ember vesz 2 nadrágot meg 2-3 felsőt (ha nem ragaszkodik a drága, ámde semmi pluszt nem nyújtó márkákhoz, akkor a komplett felszerelés kijön 15-20 ezerből) és hosszú hónapokig (évekig) elvan azokkal. Már ha nem divatozni jár ilyen helyekre...

 • 2011.06.13 15:11:28balance

  A címben szereplő dekoltázsra utalás téves. Nem jellemző a fent említett népcsoportra az apóz amikor a laza nadrág miatt hátul láttatni engedi magát. Zárt ruházatban végzi munkáját és csak indokolt esetben lazít rajta. Helyesebb lenne más népcsoportot keresni, mert könnyen megmagyarázzák egy féltéglával, hogy mi a véleményük erről a rasszista megnyilvánulásról.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta