Selyembarack sort és lemosható tetkó - az örök kilencvenes évek

Csütörtök este a Mika Tivadarban rendezett kilencvenes évek partin belemászott a fülembe, hogy “What is love, baby don't hurt me, don't hurt me, no more”. Ezzel a nosztalgikus érzékenységgel indultam el másnap a Merlinbe, ahol egy összművészeti este keretében folytatódott a szellemidézés. Az esemény a MÁS csoport és a B.Kund luxus-trash divatbemutatójával indult - megmutatta, hogy legálissá vált a kilencvenes évek retró, de sok-sok új megközelítést is adott.

A harmincnéhány fokosra felhevült Merlinbe júniusban már csak nagyon indokolt esetben érdemes betenni a lábunkat, ez határozottan ilyen volt. A fülledtségre való tekintettel első utam a bárpulthoz vezetett, ahol azonnal belefutottam az este egyik háziasszonyába, a Ludwig Múzeum divatikonná vált kurátorába, Oltai Katába. Neonzöld, darazsolt fürdőruha alkotta öltözéke felső részét – kinek ne lett volna legalább egy ilyen a ruhatárában 1995 környékén?

Ezután csak fokozódott a kilencvenes évek látomása. A kifutót borító, fakó zöld műbárány szőnyegek azt ígérték, hogy nem egy unalmas divatbemutató következik. A MÁS – Burján Kata, Földi Petra, Kocsis Anna, Sármán Nóra és Veress Réka tervezők, valamint Mátrai Miklós fotográfus alkotta csapat – és a B.Kund olyan megoldásokat villantott fel, amik azontúl, hogy a nosztalgikus érzelmeket mozgosítanak, nagyon is 2011-ről szólnak. Összegyűjtöttük a kilencvenes évek retró kötelező és szabadon választott elemeit!

1. Neonszínek és selyembarack

Nemcsak Oltai Kata nyúlt magnetikus neonszínekhez, a bemutató szettjeinél is központba kerültek. A rikitó neon körmök mellett megjelent egy ennél is magasabb szint, kinyílt a fáradt neonszínek világa. Számomra semmi sem tükrözi jobban a kilencvenes éveket, mint a vad színek elkoptatott árnyalatai, feliratokkal és Disney-figurák árnyékaival. Hangsúlyos volt a neon-narancs álmos barackszínné szelidített változata is.

2. A frottírtigris visszavág

Egy japán ismerősöm azonnal vásárolni kezdett, amikor feltárult előtte  a Balaton-parti törölköző- és plédárusok kincsesbányája. Ez is azt jelzi, a bambuszokkal, tigrisekkel és tukánokkal benépesített alkotások kultúrtörténeti relikviának számítanak – nagyon is üdvözöltük őket a B.Kund frottírhatású pulóverein. Jöttek az elmaradhatatlan musztángok is, természetesen a tenger habjai közül bukkantak elő. Izgalmas társítás volt ehhez a pulóver-jelenethez a MÁS sörénnyel ellátott combfixe.

3. Hajszínező spirál és lemosható tetoválás

Szuper ötletek jelentek meg a smink és haj terén is – Kovalik Natasa sminkes ragyogó domborműveket épített a modellek arcára színes plasztik kristályokból, amelyek a kilencvenes évek nagy őrületét, a ragasztott fülbevalókat idézték. Ugyanez a vonal a lemosható tetoválás, ami már korábban elkezdett visszaszivárogni a divatba – a bemutatón színes pillangórajok kerültek a modellek hosszú combjaira. Megjelent a piros hajszínező is – ki ne emlékezne a spirállal felvihető rikító festékekre.

4. Patchwork, pamutroncsolás, hirtelen snittek

Bár a foltvarrás örök idők óta jelen van, mégis a kilencvenes évek nagy találmányának tekintjük a patchwork-öt. A lehető legeltérőbb anyagok és minták egymásmellé illesztése nem maradt ki a bemutatóról sem – igaz, sokszorosan átértelmezve. Kellemes meglepetés volt a pamutroncsolás is, a felpenderedő pamutcsíkok szintén nosztalgikus hatást keltettek. A hirtelen váltások és a szaggatottság alapvető jellemzője volt a shownak, idesorolnám a szokatlan hasítékokat és illogikus kivágásokat, pl. a mell alatti rés. Kedvencem egy vissza-visszatérő asszimetrikus hátmegoldás, ami leginkább egy nagy amőbára emlékeztetett.

5. Rövid & bő

A kilencvenes években valahogy minden ruha egy kicsit nagy volt mindenkire, de közben mégis sokszor villantottuk a hasunkat. Ez a furcsa kettősség megjelent a bemutatón is, sok volt a bővített és félbehasított megoldás. A hirtelen befejeződő bő ruhadarabok visszatérése könnyen megjósolható. Egyetlen dolgot nem tudtunk megbocsátani, az átlátszó, szilikon melltartópántot. Ez a jelenség is színtiszta kilencvenes évek – igaz, már inkább a vége – de még nem vagyunk felkészülve rá.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek