TREND

Selyembarack sort és lemosható tetkó - az örök kilencvenes évek

2011. június 7., kedd 15:33

Csütörtök este a Mika Tivadarban rendezett kilencvenes évek partin belemászott a fülembe, hogy “What is love, baby don't hurt me, don't hurt me, no more”. Ezzel a nosztalgikus érzékenységgel indultam el másnap a Merlinbe, ahol egy összművészeti este keretében folytatódott a szellemidézés. Az esemény a MÁS csoport és a B.Kund luxus-trash divatbemutatójával indult - megmutatta, hogy legálissá vált a kilencvenes évek retró, de sok-sok új megközelítést is adott.

A harmincnéhány fokosra felhevült Merlinbe júniusban már csak nagyon indokolt esetben érdemes betenni a lábunkat, ez határozottan ilyen volt. A fülledtségre való tekintettel első utam a bárpulthoz vezetett, ahol azonnal belefutottam az este egyik háziasszonyába, a Ludwig Múzeum divatikonná vált kurátorába, Oltai Katába. Neonzöld, darazsolt fürdőruha alkotta öltözéke felső részét – kinek ne lett volna legalább egy ilyen a ruhatárában 1995 környékén?

Ezután csak fokozódott a kilencvenes évek látomása. A kifutót borító, fakó zöld műbárány szőnyegek azt ígérték, hogy nem egy unalmas divatbemutató következik. A MÁS – Burján Kata, Földi Petra, Kocsis Anna, Sármán Nóra és Veress Réka tervezők, valamint Mátrai Miklós fotográfus alkotta csapat – és a B.Kund olyan megoldásokat villantott fel, amik azontúl, hogy a nosztalgikus érzelmeket mozgosítanak, nagyon is 2011-ről szólnak. Összegyűjtöttük a kilencvenes évek retró kötelező és szabadon választott elemeit!

1. Neonszínek és selyembarack

Nemcsak Oltai Kata nyúlt magnetikus neonszínekhez, a bemutató szettjeinél is központba kerültek. A rikitó neon körmök mellett megjelent egy ennél is magasabb szint, kinyílt a fáradt neonszínek világa. Számomra semmi sem tükrözi jobban a kilencvenes éveket, mint a vad színek elkoptatott árnyalatai, feliratokkal és Disney-figurák árnyékaival. Hangsúlyos volt a neon-narancs álmos barackszínné szelidített változata is.

2. A frottírtigris visszavág

Egy japán ismerősöm azonnal vásárolni kezdett, amikor feltárult előtte  a Balaton-parti törölköző- és plédárusok kincsesbányája. Ez is azt jelzi, a bambuszokkal, tigrisekkel és tukánokkal benépesített alkotások kultúrtörténeti relikviának számítanak – nagyon is üdvözöltük őket a B.Kund frottírhatású pulóverein. Jöttek az elmaradhatatlan musztángok is, természetesen a tenger habjai közül bukkantak elő. Izgalmas társítás volt ehhez a pulóver-jelenethez a MÁS sörénnyel ellátott combfixe.

3. Hajszínező spirál és lemosható tetoválás

Szuper ötletek jelentek meg a smink és haj terén is – Kovalik Natasa sminkes ragyogó domborműveket épített a modellek arcára színes plasztik kristályokból, amelyek a kilencvenes évek nagy őrületét, a ragasztott fülbevalókat idézték. Ugyanez a vonal a lemosható tetoválás, ami már korábban elkezdett visszaszivárogni a divatba – a bemutatón színes pillangórajok kerültek a modellek hosszú combjaira. Megjelent a piros hajszínező is – ki ne emlékezne a spirállal felvihető rikító festékekre.

4. Patchwork, pamutroncsolás, hirtelen snittek

Bár a foltvarrás örök idők óta jelen van, mégis a kilencvenes évek nagy találmányának tekintjük a patchwork-öt. A lehető legeltérőbb anyagok és minták egymásmellé illesztése nem maradt ki a bemutatóról sem – igaz, sokszorosan átértelmezve. Kellemes meglepetés volt a pamutroncsolás is, a felpenderedő pamutcsíkok szintén nosztalgikus hatást keltettek. A hirtelen váltások és a szaggatottság alapvető jellemzője volt a shownak, idesorolnám a szokatlan hasítékokat és illogikus kivágásokat, pl. a mell alatti rés. Kedvencem egy vissza-visszatérő asszimetrikus hátmegoldás, ami leginkább egy nagy amőbára emlékeztetett.

5. Rövid & bő

A kilencvenes években valahogy minden ruha egy kicsit nagy volt mindenkire, de közben mégis sokszor villantottuk a hasunkat. Ez a furcsa kettősség megjelent a bemutatón is, sok volt a bővített és félbehasított megoldás. A hirtelen befejeződő bő ruhadarabok visszatérése könnyen megjósolható. Egyetlen dolgot nem tudtunk megbocsátani, az átlátszó, szilikon melltartópántot. Ez a jelenség is színtiszta kilencvenes évek – igaz, már inkább a vége – de még nem vagyunk felkészülve rá.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.06.08 02:23:08kéne 1 nick

  Hát a felvezetőben említett szar zene miatt biztos nem.

  De a többi felhozott ökörség miatt sem.

  De mondjuk akkor még jó volt a Sziget, legalábbis 1998-ig, és nem zárták el a zenészeket a közönségtől.
  Együtt lehetett inni koncert után Peter Hamillel (nem, a Csillagok háborújában az a Mark, ez meg Van der Graaf Generator) meg a teljes Therpapy?-val.
  Volt Nap-Nap fesztivál.
  Nem volt szekus szekus hátán pöcsömnyi rendezvényeken is.
  Még jó zenéket tolt a Tankcsapda, a Kispál meg a PUF.
  Működött még az autóstop. Akár városon belül is.
  Nem volt még Dívány meg Velvet, sőt, 1998-ig Index sem.
  Volt viszont FIKA.
  Még nem volt milliárdos Uj Péter, viszont még tudott írni.
  Budapest még működött, és nem volt egy globalizálódott szarkupac, ami csak a részegen hányva üvöltöző turistákat vonzza a Belvárosba.

  Meg ilyenek.

  Ja, meg mi voltunk a jövő reménysége. Meg Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc.
  :-)

 • 2011.06.08 06:12:20FogarasiArpi

  Kérem tisztelettel, a 22.-es képen szereplő modell telefonszámát meg szabadna tudnom?
  Előre is hálásan köszönöm!

  Egy reménytbeli nagycsaládos.

 • 2011.06.09 08:14:03Edward Nygma

  FogarasiArpi: igen, a nevére és számára tömeges igény mutatkozik!

  Legalábbis ketten már vagyunk...

 • 2011.06.09 12:59:38kéne 1 nick

  Ugyanaz a száma és a neve, mint a 13-as, 16-os, 24-es, 30-as stb. képen szereplőé.

  Remélem, segítettem.

  (Viszont a 31-es képen szereplőét tudom. :-)

 • 2011.06.09 18:05:04yeahwhatever

  kéne egy nick szépen osszefoglaltad a 90es éveket,
  Minden fesztivált az első 3 évben érdemes meglátogatni aztán már elanyagiasodik...
  Hiányolom a színes sztreccs nadrágokat... Ezek a ruhadarabok, mint nagy része a 90 es éveknek már vissza is jött, vagy soha el se tünt... Olyan gyors ez a világ, mostmár retro-k lesznek a dolgok mielött kimennének a divatból

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta