Az atléta a legdögösebb - imádunk férfiruhát hordani

Hózentróger, boxer, kalap, nyakkendő és atléta: olyan ruhadarabok ezek, amiket eredetileg férfiakra szabtak, a nők mégis előszeretettel hordják. De hogy ki mért teszi, az változó, kényelem, trend, lappangó vonzalom, fetisizmus és a vágyott férfierő állhat a háttérben.

A történelem során szinte minden társadalomnak megvoltak az öltözködésre vonatkozó szabályai, elvárásai, hogy nőként és férfiként ki milyen ruhákat hordjon. Úgy gondolták, hogy a ruha egy eszköz, ami férfiak és nők közötti különbséget hangsúlyozza.

Cross-dressing: van ilyen műfaj

Ennek ellenére mindig voltak olyanok, akik magasan tettek az efféle megkülönböztetésre, sőt, előszeretettel viselték az ellenkező nem számára szabott ruhákat. Egészen biztos, hogy mindenki emlékezetében él a két legszebb példa, Marlene Dietrich és Katherine Hepburn, akiket többek között Alfred Eisenstaedt fotográfus örökített meg frakkban, cilinderben, öltönyben és nyakkendőben a 20-as, 30-as években.

A másik nemre jellemző ruhák viselését ma a cross-dressing (keresztöltözés) kifejezéssel jelölik, ami a különféle társadalmi konvenciókkal szembemenő irányzatot takar. A cross-dressing kultúránként különbözőképpen értelmezhető; a nyugati világban a nadrág viselése nem tartozik a keresztöltözködés kategóriájába, ellenben a világ más pontjain ezt mind a mai napig tiltják, de a tradicionálisan szoknyát viselő skót férfiak vagy a malájok által viselt szarong sem tartozik ide.

A leghíresebbek

A történelem egyik leghíresebb alakja, Jeanne d'Arc, katonának öltözve harcolt, Johanna nőpápa papruhában, János néven uralkodott, George Sand francia regényíró is jellemzően férfiruhában mutatkozott, míg Tim Curry a filmvásznon, a Rocky Horror Picture Show-ban bújt női ruhákba. Jack Lemmon és Tony Curtis a Van, aki forrón szereti című filmben viselt női álruhát, illetve Barbara Streisand a Yentl-ben játszotta el a zsidó fiú szerepét.

Szimbolikus kasztráció

A jelenséget sokan sokféleképpen megmagyarázták már, egy korai értelmezés szerint, ha egy férfi női ruhába bújik, szimbolikusan kasztrálja magát, megfosztja önmagát a fallikus előjogaitól, míg ha egy nő visel férfiruhát, úgy jelképesen a férfierőre vágyik. A stílusirányzatot sokan transznemű viselkedésként értelmezik, de ma már tudjuk, hogy egyáltalán nem törvényszerű, hogy nemi hovatartozási problémák, netán fetisizmus álljon a jelenség hátterében. Pszichológusok szerint a cross-dressing mögött nem húzódik semmiféle pszichés zavar, amíg az öltözködés az illetőt nem akadályozza életvitelében.

Férfiruha, a vonzódás tárgya

A másik nem ruháinak viselete szexuálisan is izgató lehet, jelenthet frivolitást, de értékelhető úgy is, hogy a vonzerő a tiltásban, konvenciók áthágásában rejlik, de előfordulhat, hogy a férfi/női ruha viselése az emberben lappangó rejtett második én kiélését szolgálja. Sokaknál egy adott ruhadarab fétis is egyben, amely rövid ideig vagy egy egész napon keresztül, titokban vagy a nyíltan viselve, finom testi önstimulációt is okozhat.

A motiváció, hogy a nők miért bújnak férfiruhába, egészen változó. Vannak, akik egész egyszerűen csak sokkolni szeretnének, vagy exhibicionista beállítottságuk tör felszínre ebben a formában, míg nagyon sok lány a férfiöltözék segítségével rejtőzik, de ott vannak azok a nők, akik a férfiruhákban próbálnak beilleszkedni a férfitársadalomba – például az üzleti életben vagy a katonaságnál - külső megjelenésükkel is hangsúlyozva dominanciájukat.

Nálam a nardágtartó alapkellék

Legtöbbször azonban nem kell különleges magyarázatokat keresgélni; az ok lehet egyszerűen a kényelem, az aktuális divatirányzat, a különleges anyag vagy egy őrült jó szabásvonal.

„Az atlétatrikónál szexibb hálóruha nincs.” - fogalmaz röviden és tömören Sára (31), aki rendszeresen a párjától veszi kölcsön az atlétát. Szintén nagy férfi atlétatrikó-fan Anna (29), aki mára komoly kollekcióval rendelkezik a ruhadarabból. A birtokolt darabokat édesapjától és fiútestvéreitől gyűjtött be:„Puha, kényelmes, nem lóg ki belőle a derekam, farmerhoz, blézer alá a legjobb viselet, amit színes kiegészítőkkel és körömlakkal szeretek hordani, de pizsama gyanánt is a legjobb."

De nemcsak Anna lopkodja a férfidarabokat, Eszter (27) ruhatárának kedvenc darabjait a pasiitól nyúlta le: „Nálam a nadrágtartó alapkellék, már komoly gyűjteményem, ugyanis kislány koromban, Cissy volt a kedvencem a Csengetett mylord címen sugárzott angol tv sorozatból. Ez mély nyomokat hagyott. A "boyfriend jeans" fazonú gatyák sajnos szarul állnak, de a hagyományos férfi szövetnadrágokat imádom. Ja és ezer éve szeretnék csokornyakkendőt, de ez kezd már közhelyé válni.”

A fiúm zoknijait lopkodom

Úgy tűnik, a férfi ruhadarabokat mindenki a családból szedegeti össze. Kata (33) érthető okokból a férfi zoknikra kapott rá. „Tizenévesen apám zoknijait lopkodtam, aztán a fiúiméit, és ez örök konfliktusforrás, sosem értették meg, hogy ha úgy tapasztalom, hogy a férfizoknikat mindig sokkal jobb anyagból készítik, nincs rajtuk csík, meg szívecske és kényelmesebbek is, akkor miért nem férfizoknit veszek magamnak; ezt igazából én sem értem.” És ami nem hiányozhat a kedvenc férfidarabok sorozatából, az a boxer alsó, amit legtöbben pizsama helyett hordanak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek