Jól öltözni fillérekből is lehet - a divatikonok köztünk járnak

Ma már inkább lefolyónak szokták csúfolni, de néhány éve még azt mondogatták, hogy a Gödör lépcsője Budapest kifutója. 2011-re mindez már csak az emlékeinkben él, de a hétvégén rendezett street fashion show nem a nosztalgiázásról szólt. Miután lement a hosszúra nyúlt bemutató, elégedetten nyugtáztuk, hogy Budapest az utóbbi néhány évben szorgalmasan kitanulta, hogy lehet jól öltözni abból, ami rendelkezésre áll. Persze, a szorgalom nem mindig párosul ügyességgel és arányérzékkel, de annyira sok bátorságot és önálló gondolatot láttunk, hogy jó érzéssel távoztunk.

A street fashion divatbemutató furcsa műfaj. Nem modellek vonulnak a kifutón, hanem “hétköznapi” emberek, akik elég exhibicionisták ahhoz, hogy felvállalják, hogy az öltözködésük önkifejezés, kedvenc szettjüket mutatják be, amikor 20-30 másodpercre megvilágítják őket a villanó vakuk és reflektorok.

Az óvónénik öltözködése is lehet érdekes

Nem véletlenül került idézőjelbe a hétköznapi szó: a street fashion mozgalom kiindulópontja, hogy gimnazisták, biztosítási ügynökök, óvónénik öltözködése is lehet olyan érdekes, mintha egy magazint lapozgatnánk. Sőt, ezerszer izgalmasabb.

A street fashion divatbemutató kicsit arra emlékeztet, amikor a street art művészek galériában állítanak ki, a street fashion ugyanis eredetileg a spontaneitásról, az elkapott pillanatokról szól.

Szebbnél szebb emberek a blogokon

Az utcai öltözködésre koncentráló fotósok évek óta pakolják a blogjaikra a szebbnél szebb lányokat, fiúkat, néniket, bácsikat, gyerekeket, kutyákat, bicikliket, akik ezáltal egynapos-divatikonokká válnak. A bloggerek ízlése mostanra beépült az öltözködési kultúrába, nagyon sokan kezdtek úgy öltözni, részben öntudatlanul, hogy például Scott Schuman (Sartorialist) szemének megfeleljenek, megtanulták az ő ízlése szerint értelmezni az egyediséget. És ez nem feltétlenül a drága ruhákról szól, inkább a designer-vintage-konfekció darabok megfelelő arányú keveréséről.

A street fashion bloggerek hatása a divatra megkérdőjelezhetetlen, izgalmas folyamatról van szó, ideje volt, hogy Budapesten is szervezzenek egy eseményt, ami a témával foglalkozik. A kerekasztal beszélgetéseket követően sor került a bemutatóra, amelyre már hetekkel ezelőtt elkezdtek jelentkezni a résztvevők. Divatbloggerek, ismerős-ismeretlen budapesti arcok vonultak a Gödör lépcsőjén, amit néhány méter fehér ragasztószalag egy pillanat alatt kifutóvá változtatott.

H&M-Je Suis Belle kombó

Rögtön az indító szett láttán elégedett voltam, az ártatlan csipkeblúz és a fekete leggings kettősét csak néhány fordulóval később sikerült felülírnia a neon lila és rózsaszín rétegelt tüllszoknyát viselő kislánynak. De nem csak ő nyúlt bele egy szerencsés választásba a gyerekosztályon, a felnőttek is találhatnak izgalmas darabokat arrafelé – például Séllei Lilla, az esemény egyik főszervezője a H&M-ben vásárolt tinilányoknak szánt keresztbe csíkos biopamut maxiruhát, amit egy Je Suis Belle pólóval és egy klasszikus rózsaszín Casio órával egészített ki.

Nem ez volt az egyetlen keresztbe csíkos szoknya, és a többi példa is azt bizonyította, hogy nem kell félni ettől a mintától – ahogy a sortoktól sem, számtalan jó példát láttunk a rövidnadrág variálására.

Felhúszakadásban brutális platformban

Respekt az önjelölt modelleknek, ugyanis a nagy vasárnapi felhőszakadás után csuromvizes lépcsőkön kellett lesétálniuk brutális platformokban és magassarkú cipőkben. Maximálisan elégedett voltam a cipőválasztásokkal – néhány unalmasabb darabot leszámítva, gyönyörű lábbelik vonultak fel. Egy-két olyan közhelytől eltekintve, mint például a pink H&M műanyagkosárka, úgy általában figyelemreméltó volt a kiegészítők kiválasztása.

Fiúk is szép számmal szerepeltek, a két legjobb kiegészítőt is férfi viselte, az egyik egy ékszer, egy apró kerámia tejesüveg kék zsinóron, illetve egy paleolit stílusú szörme táska, ami egy törékeny fiú vállán lógott, mégis egy pillanatra elhittem, hogy nem is olyan rég ejtette el a vadat. A barátnőm egy fétis matrioska láttán felkiáltott, hogy olyan ez a show, mint amikor az X-Man-ben legalizálják a mutánsokat. És valóban, izzott a Gödör az exhibicionizmustól, de ez nem volt visszatettsző, a különféle szubkultúrák, például a dark is erős felhozatallal képviseltette magát. Úgy látszik, beérett egy folyamat, ami az egyéniségünk felvállalásáról szól.

Oszd meg másokkal is!
Mustra