5 divatos ruhadarab, amit jobb elkerülni!

A laza boyfriend szett a valóságban sokszor úgy néz ki, mintha a melegítődre felrántottál volna egy kabátot, hogy levidd a szemetet. A poliészter ruha bármennyire is dizájnos, mindig az otthonkára emlékeztet. A környakú, kötött kardigán pedig csak a homokúra alkatú nőknek áll jól. Összegyűjtöttük azokat a ruhákat, amelyekkel mellé lehet lőni, ha jól szeretnél kinézni.

Habár kevesen szeretnek tavasszal a nyár végére gondolni, annál többen szoktak járni minden évben az F&F őszi-téli kollekciójának a bemutatójára, amelyet hagyományosan májusban szoktak tartani. A női kollekció idén végre színes és sokoldalú, de a megszokottnál több olyan darabot fedeztünk fel, amelyet hétköznapi viseletre nem ajánlanánk, inkább csak a kifutón mutatnak jól sáskatestű nőkön, komponált fényviszonyok közt. Összegyűjtöttük ezt a pár, jellegzetes darabot, és azt kérjük, arra szavazzatok, amelyiket ezek közül a legkevésbé kedveltek.

1. Poliészter ruha

A színes és mintás női ruha a legjobb találmányok egyike, ha azonban nejlon alapanyagból szabják, már el lehet rontani. Lehet, hogy speciálisan magyar jellegzetesség, hogy erről az anyagról legtöbbeknek a praktikus és antiszexuális otthonka jut az eszébe. Ezt a Szoc Couture remekművet a 60-as években kezdték el gyártani itthon, eleinte szocialista, főként lengyel importból származó, később pedig hazai gyártású, strapabíró poliészter fonalból. Egy divattörténeti könyv szerint az anyaghasználat a szocialista tervgazdálkodáshoz kötődött, amelyben megjelent egy olyan irányelv, hogy fokozni kell a fogyasztási cikkekben a műanyagok felhasználását. Az 1968-as őszi BNV-n mutatták be a Kőbányai Textilművek otthonka modelljeit a mindenkori háziasszonyoknak. Érdemes nem ezt a stílust követni a divat szempontjából színes hatvanas évekből. Az egyetlen gond a poliészter ruhákkal, hogy bármilyen szép is a fazonja, mintája, mégsem kelt elegáns benyomást.

2. Boyfriend kabát

A nyolcvanas évek kabátdivatja 2009-ben visszatért és a maszkulin, női trendben férfiasan helytáll. Az elegánsabbtól az egészen ágról szakadt benyomást keltő blézerekig mindent láthattunk már az elmúlt két évben. A boyfriend stílus egykori ikonja Diane Keaton, aki Woody Allen Annie Hall című filmjében a férfi hivatalnok ruhatár összes fontosabb kellékét viselte. A boyfriend stílus jó találmány, de keveseknek áll jól. A hátránya az is, hogy alaposan össze kell válogatni a hozzá megfelelő ruhákat, hogy az összhatás ne azt sugallja, hogy a melegítőre felrántottad a fiúd kabátját, és épp viszed le a szemetet.

3. Bő szárú, női bermuda

A bő szárú bermuda első látásra úgy néz ki, mintha a Marlene Dietrich-hez köthető extra bő szárú hosszúnadrág minden előnyével rendelkezne. A színésznő a harmincas években szerettette meg rajongóival ezt a fazont. A rövid változat mintha stílusos megjelenést biztosítana, és mintha optikailag nyújtaná a lábakat, de második látásra már nyilvánvalóvá válik, hogy nem közvetíti mindezeket az értékeket. A fazon csak vékony és magas nőknek áll jól. Az arányos testalkatot és karcsú derekat is kiemeli, de akinek a felsőteste erősebb, és nem feltétlenül szeretné, ha ez lenne feltűnő, annak ez a fazon nem nagy segítség.

4. Környakú, csípőig érő, kötött kardigán

A kötött kardigán már a tavalyi F&F kollekcióban is nagy hangsúlyt kapott, idén még változatosabb fazonok kaphatók. Amellett, hogy a hideg ellen remekül lehet védekezni vele, a kardigán nem egy univerzális ruhadarab, nehéz rátalálni a jó fazonra. Divattanácsadók szerint a homokóra alkatú nőknek ideális viselet, mert az alakot finoman követi, különösen igaz ez a derekat kötővel vagy behúzással hangsúlyozó felsőkre. A kötött kardigán azonban ennél már komplikáltabb, az anyaga miatt optikailag erősebbnek mutatja a felsőtestet, amire a környak kivágás még jobban rásegít. Alma alkatú nőnek ezért nem ajánlott, a körte alkatúnak pedig azért nem, mert egész alakját robosztusabbá teszi. Ezt a fazont érdemes eltenni a nyugdíjas évekre.

5. Nejlon térdharisnya

Tavaly tavasszal arra kértünk néhány férfit, véleményezzék az aktuális trendeket. Az összeállításban szó esett a nejlonzoknikról is. „Ez az egyik legijesztőbb ruhadarab, amit valaha kitaláltak. Láttam viszont olyan katalógusfotót, amin tényleg nagyon vékony, rövid zoknit vett valaki szandálhoz, és nem volt vészes. Mondjuk azért az erősen bizarr kategóriába sorolnám"- mondta egyik megszólalónk. Ezen a divatbemutatón fehérneműhöz viselték a modellek, és ez az összeállítás egyértelmű geg volt, ráadásul jó geg, mindnek jól állt, de a valóságban már csak azért is érdemes hanyagolni ezt a szettet, mert nyomot hagy, és az a piros kör a térd alatt nem a férfiak legnagyobb álma.

Érdekességek