TREND

Vég nélküli cukiság: idén ez a magyar divat

2011. május 2., hétfő 13:48 |

Hétvégén lezajlott a Budapest Essential Looks nevű maratoni divatbemutató, ami a magyar divat színét-javát lett volna hivatott bemutatni. Az első részben a könnyedebb kollekciókat vettük górcső alá: volt unalmas minimalizmus, csodás színek és túlárazott játszósruhák is.

A Schwarzkopf Professional szponzorálta Budapest Essential Looks nevű, két napos, több órás maratoni divatbemutató-sorozattól sokan várták, hogy végre valahogy egységesíti a magyar divattervezők seregszemléjét, de ez már hetekkel ezelőtt, a sajtótájékoztatón kihirdetett neveknél elbukott, hiszen több olyan név is hiányzott, akinek itt lett volna a helye, mások jelenléte viszont erősen megkérdőjelezhető volt.

Olyan szempontból mégis talált az esszenciális szó használata, hogy elég pontosan megmutatta, mi az, ami jó lehet(-ne) a magyar divatban, de kíméletlenül rávilágított a fájdalmas pontokra is. Elsőként lássunk három fiatalosabb, vagy hogy kevésbé rosszízű szót használjak, mondjuk inkább, hogy könnyedebb kollekciót.

Nubu: visszafogottság a köbön

A Nubu a kezdetektől kezdve vizezett Nanushka-klónként él a fejemben. Míg azonban az elmozdult egy kicsit más irányba (na nem nagyon, de erre visszatérek), addig a Nubu valahogy mindig ugyanolyannak tűnik. A színek visszafogottak (fekete, fehér, homokszín, szürkék és egy csepp halványsárga), a stílus pedig az, amit egy csomó skandináv divatblogból unásig lehet ismerni: minimalista darabok, amik többnyire az anyagbőségekkel játszanak.

Szeretem a minimalizmust, de kell valami olyan csavar, valami szabászati truváj, ami hozzátesz annyit a ruhához, hogy azt mondjam, ezért hajlandó vagyok több pénzt kifizetni, mint egy tömegcikkért, itt pedig sajnos egyetlen darabnál sem éreztem, hogy azonnal a szekrényembe kívánkozna. Volt sok veszélytelen alapdarab, tunikák, pólóruhák, de például elég nagy számban voltak maxiruhák is, ami bármennyire divatos is épp most, mégis kevés nőn éri el azt a hatást, ami a tervezők fejében él róla.

Garam Juditnak egyébként két Kepp Showroomos tervező, Kovács Adél és Hajdú Anett is a keze alá dolgozik. Utóbbi a kiegészítőkért felelt, és bizony messze a merev nyakékek voltak a legizgalmasabbak az egész kollekcióban.

Je Suis Belle: a csúcspont a ló

A Je Suis Belle-nél az a furcsa helyzet állt elő, hogy ezt a kollekciójukat a tavalyi berlini jelenlét miatt már majdnem egy éve láthattuk, hamarabb, mint az ezt megelőző télit. Ettől függetlenül mégis tudtak rajta frissíteni: a hangsúlyos vörös, királykék, grafitszürke és fekete darabok mellett fehér kánikula-vonallal egészítették ki a kínálatot.

A Je Suis Belle-től jól ismert játékosság és kísérletezőkedv ezúttal például olyan megoldásban jelent meg, mintha a derékon vagy mellkason celofáncsomagként lenne összefogva az anyag, kis ajándékká avatva viselőjét. Szintén több helyen visszatértek a szegés nélkül hagyott szélek is, ez az, amivel soha nem fogok megbarátkozni dizájner ruhák esetében.

A rojt- és fodortengereket sem erőltettem volna, viszont a Szőke Gábor Miklós faló szobrának mintájával ellátott csodálatos kék és vörös darabok viszont egyértelműen a csúcspontot jelentették. A kollekciónak a hibái ellenére is megvolt a Je Suis Belle-es folyamatossága – ami nem egyenlő az unalmas önismétléssel! -, volt egy szép íve. Ilyen egységet semelyik másik tervezőnél nem láttam a két nap alatt - szeretem Dévényi Dalmában és Kiss Tibiben, hogy nem üldögélnek a babérjaikon.

Nanushka: vég nélküli cukiság

Az első nap esti fősávját Nanushka kapta, mintegy a nap sztártervezőjévé avatva ezzel Sándor Szandrát és társtervezőjét, Áron Esztert, de azért ennek a márkának is nagyobb volt a füstje, mint a lángja. A kezdeti monokróm-mánia mostanra pasztellé változott, a szabások továbbra is a szörföslányok sportos lezserségét (lásd lyukacsos mez-anyag) ötvözik valami kordában tartott műaranyossággal meg néhol a modell rock-sikk elemeivel.

Laza pólók, sortok, oversize tunikák, bébidollok, mellénykék, szoknyácskák jönnek vég nélkül – az egész olyan, mint a túl vizes fagyi, ami sose akar elfogyni. Igazából itt is külföldi divatblogger lányok jutottak eszembe, hordányi van belőlük ilyen roppant eredeti stílussal, steppelt, láncos Chanel-táska másolatokkal.

Nem arról van szó, hogy nem venném fel, a csomózott pántos overált például minden további nélkül, de kutyából akkor sem lesz szalonna: ez még mindig túlárazott játszósruha. Akkor is, ha egy ponton a Gru rajzfilm hőse, Agnes visongja a fejemben, hogy „Olyan cuki, hogy belehaloook!” A modellek frizurája meg végig nagyon furcsa volt, ekkorra rá is jöttem miért: az ágyból kócosan kikelt hatás helyett úgy nézett ki a lányok haja, mint egy kicsit elmozdult paróka.

Folytatjuk a többi magyar tervezővel.

A pénteki nap divatbemutatóiról a Hg.hu számolt be.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.02 13:55:56Ahoj-

  Egy egy ilyen rongy több tízerer ft, amit szintén Kínában gyártanak csak a nevet fizeted meg. Van még olyan akiket ez érdekel, ill aki megvesz ilyen sz..rokat?

 • 2011.05.02 14:21:37andibandi

  Ha az anorexiás modelleknek is nagy seggük, előnytelen alakjuk van ezekben a ruhákban, akkor milyen az alakja benne egy normális nőnek????

 • 2011.05.02 15:20:39zmrzlina

  ((((mitől hall az ember egy idegesítően affektáló éles fejhangot a fejében, miközben a cikket olvassa?)))

 • 2011.05.02 16:42:46nevermissabeat

  Kritikusok gyöngye imola írása túl negatív, és rettenetesen lesajnáló... ebben így semmi truváj :(

 • 2011.05.02 19:09:33Dr. R. K.

  Magyar ugar

 • 2011.05.02 23:32:16CziNDerElLi

  Valahogy mindig az az érzesem ezekkel a tervezőkkel kapcsolatban, hogy még mindig nem sikerült befejezniük a diplomamunkájukat.
  Ráadásul olyan kényszerrel probálnak nem 'kommerszet' csinalni, hogy csak eröltetett és fantáziátlan az egész.

 • 2011.05.02 23:58:14sunny_days

  a 2-es/26-os hónaljkutyája felmászott a szemöldökére!
  a 20-as úgy néz ki, mint egy lelenc
  mind a ruhák, mind a modellek többsége borzalmas

 • 2011.05.03 00:12:08Kolombusz

  Borzasztó, viszont a galériába benézve van remény, van pár nem kifejezetten előnytelen darab is.

 • 2011.05.03 07:42:30Vélemény Pécs

  Nagyrészt halott színek, brrr :-(

 • 2011.05.03 08:39:37megadeth1

  Azért nagyon kiérződik a cikkből, h a Nanushkával valamikor összeakasztottátok a bajuszt... Tuti akkor is menne a fika, ha hupilila szkafanderben vonultak volna ki a ropicsajok a placcra.

 • 2011.05.07 08:51:54uristenfőzök

  Azért álljunk meg egy szóra, marha nagy hülyeség a Nubu és a Nunushka között egyenlőséget vonni, vagy keresni. Teljesen más a célközönség, és Míg a NUBU-t magyarországon gyártják és magyar varrónők varrják addig Nanushkát Kínában, Bárki megnézheti hogy bizony bizony a Nagy magyarpárti Nanushka is már Méd in csájna... Ennyit erről.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta