Újra menő borbélyhoz járni: a villanyborotva mehet a Vaterára

Továbbra is csak a sötét sikátorok mélyén kell félni attól, ha egy férfi borotvával a torkunk felé közelít. A Metropolitan szalon autentikus borbélyszolgáltatást indított, mert a modern férfi már nem csak okos telefonnal jár, de az arcára is igényes.

Az Első Pesti borbélyműhely lényege, hogy ott végre a férfiak is kényeztetésben részesüljenek. A női dominanciát szeretnék csökkenteni ezzel, és az lenne a jó, ha a férfiak is megtapasztalnák azt a fajta egyedi komfortérzést, amelyben a nők sűrűbben részesülnek. A kényeztető törődés, a megújulás iránti vágy nem csak a nők privilégiuma.

Hazánkban a 60-as 70-es években drámaian visszaestek a borbélyszolgáltatások, ahogy bezártak a kávéházak is. Lenézendő úri passzió volt. Az viszont érdekes, hogy a manikűr nem jutott ugyanerre a sorsra. Napjainkban rengeteg férfikozmetikum jelent meg a piacon, ami annak a jele, hogy a férfiak egyre igényesebbek lettek.

Ami hátráltatja őket, az a kozmetika miliője: nem biztos, hogy kellemes egy férfinak egy 20 éves lány keze alá feküdni, és nem szívesen megy be olyan helyre, ahol rózsaszín csipeszek veszik körül és szívecskés kendővel takarják le.

Ha van bőr a képeden, gondozd rendesen

A borbélyszalonban a babapopsi arcot komoly szakemberek garantálják. Az új típusú borbélymunka nemcsak borotválást jelent, hanem arcmasszázzsal és kenceficékkel történő komplett arckezelést. Itt előkerül a sokunk által csak filmeken látott meleg törölköző, a hófehér borotvahab, és a korabeli beretvapengék - ilyen eszközt utcai csetepaték után szoktak lefoglalni a hatóságok, de ami rossz kezekben vért fakaszt, itt az esztétika kelléke.

A villanyborotva mehet a Vaterára

Deák Zoltán az Első Pesti borbélyműhely megálmodója szerint „a férfi is szeret jól kinézni és a legjobb formáját hozni." A kézi borotválás reneszánsza szerint magával hozza azt is, hogy "a villanyborotva mehet a Vaterára. A borotválásnak rituáléja van, a bőrön tapasztalható késérzet pedig leírhatatlan élmény. Nem csak a szőr eltávolítása a cél: egy tökéletes arckezelés után a vendégnek jelentősen megnő az önbizalma.”

Európa borotvált arca

A borbélyok már az ókorban is szépítgették az embereket, sőt  külgyógyászattal is foglalkoztak, sebeket gyógyítottak, fogat húztak, gyógyíreket készítettek. A császárkori Rómában komoly megbecsülésnek örvendtek, ám a birodalom bukásával mesterségük veszélybe került. A XIII. században Európában azonban divatba jött a borotvált arc, így ismét szebb napok virradtak a szakmára.

Hazánkban a szerzetesek voltak az első borbélyok, azonban amikor IX. Gergely pápa eltiltotta a papokat a vérontással járó segítségnyújtástól, ismét a világiak vették át szerepüket. A XIII. században alakultak ki az első borbélyműhelyhelyek, sőt a királyi udvartartásban is részt vettek. Az úrral való gyakori személyes érintkezésüknek köszönhetően bizalmas kapcsolatot alakítottak ki a borbélyok, érdemeikért nemegyszer nemesi címet kaptak.

Borotválás élesben

Felkínálták az egybegyűlteknek, hogy aki élesben is meg szeretné tapasztalni a késérzetet, jelentkezzen bátran. Eleinte nem akadt önkéntes, majd mégis előkerült egy bátor ember: a Pamacs és Penge blog megalapítója, haladó pengefetisiszta.

Miután elterült a borbélyszékben, a mester először feltérképezte az arcát veszélyeztetett szemölcsök és bőrgöröngyök után kutatva, majd szőrpuhító olaj került fel. Ezt követően a klasszikus melegvizes törölköző került az arcra – a mester elárulta, hogy ez a lépés sokat könnyít a munkán. Közben a kolléga borotvahabot kavart, klasszikus borotvaszappanból, majd körkörös mozdulattal felhordta. A mester elárulta, hogy hajat is vág, mely műveletet sikerült már olyan szintre fejlesztenie, hogy oda se néz vágás közben. Ezt az elvet a beretválásnál természetesen nem használja.

Mivel gyorsan szárad a hab, hamar le kell húzni, ráadásul a művelet közben még a lépéseket is magyarázták, így a gyors száradás miatt még egy réteget fel kellett hordani. Aztán végre előkerült az élesre fent beretva, de sem artéria, sem ádámcsutka nem forgott veszélyben, mert szakszerű kéz fogta a pengét. Szőrnövekedés irányába vágta, mert ha nem így tesz, az érzékenybőrűek azonnal kipattognak és nem az a cél, hogy a vendég vörös fejjel távozzon. Megtudtuk, hogy a törzsvendégeknek névre szóló pengéje lesz, amit csak rajta használnak majd. A műveletet gyorsan felszívódó, pórusösszehúzó arczselé-masszázs zárta. Hát, ilyen laza volt az élet a két Világháború között.

Nem csak késelnek, de értéket is mentenek

Megtudtuk, hogy napjainkban a borbélyszakma komoly veszélyben van, jóllehet, még nem halt ki teljesen. Szerencsére sok európai nagyvárosban és Amerikában is reneszánszát éli, s találhatunk a régi iskolát képviselő borbélyokat, akik az igazi borotválást és a múló divatokkal dacoló hajvágást kínálják vendégeiknek. Ezekben az üzletekben kizárólag férfiak dolgoznak.

A legjobb eredmény a hagyományos borotvakéssel érhető el, mely alkalmazása látványnak sem utolsó, és férfias hatást kelt, ha valaki késsel borotválja tükörsimává az arcát. Ezzel élvezetesebbé és szertartásszerűvé válhat a mindennapi kötelező teendő. Ennek ellenére nem ajánlatos otthon kísérletezni vele, főleg a mai készülékek után, mert sebesüléssel járhat. Ezzel nemcsak egy űrt kívánnak betölteni a férfi szépségápolás területén, hanem értékmentést is végezni, hogy e mesterség fennmaradjon a jövő nemzedékek számára.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek