TREND

Ruhát szerezni ingyen: szabadtéri turkáló

2011. április 26., kedd 13:58

Imádom a ruhákat, de képtelen vagyok tőlük megválni. Végül meggyőztem magam, hogy az ökoteregetésen elcserélni a legokosabb, amit a jó állapotban lévő, de nem viselt holmikkal tehetek. Hogy az elvárásaim voltak magasak vagy csak rosszul álltak a csillagok, nem tudom, de ez nem az volt, amire számítottam. Élménybeszámoló.

Sajnos vérbeli gyűjtögető vagyok: még egy félig teleírt cetlit is képtelen vagyok kidobni (tudniillik, az esőerdők). A túl sok cuccon belül is rengeteg a ruhám (de amikor kéne, persze nincs egy rongyom se). Elpakolni már meg sem próbálok, a lakásban két fotel ülőalkalmatosságból ruhatárolóvá avanzsált.

Van köztük sok, amit már nem viselek, de sajnálok elkótyavetyélni, viszont így csak sonyorognak a szekrényben. Persze megideologizáltam, miért nem dobom ki ezeket: hátha olyan ruhabolond utódom lesz, mint én. Tizenévesen eszemet vesztettem volna az örömtől, ha menő cuccokat örökölhetek. Úgyhogy ha egyszer végleg megszabadulok tőlük, olyanra akarom hagyományozni őket, aki értékelni tudja.

Szabadulni csak józan fejjel lehet

Tettem már kísérleteket a helyzet kezelésére, kevés sikerrel. Ha el akartam adni valamit, a lelkes jelentkezőről mindig kiderült, hogy most nincs pénze; amikor ruhacserét rögtönöztünk barátnőkkel, csak egy-két holmitól szabadultam meg, ami helyébe jött más. Az ilyen-olyan szervezetekben és alapítványokban nem bízok. A turkálók nem nagyon vesznek be ruhát, ami igen, csak bizományba vagy borzasztóan áron alul. „Belopni” nem fogom, hogy ők keressenek rajta, Ebay-jel nem bajlódom, hát akkor mi legyen? És akkor eszembe jut az Ökoteregetés. Ez hasonló, mint a barátnős ruhabuli, csak nagyobban: ahány ruhát leadsz, annyit vihetsz haza cserébe. A jelszó, hogy a cserélt, szinte új holminak nagyon fog örülni az új gazdája. Ami pedig a végén senkinek sem kell, az jótékony célra megy. Ez évente csak néhányszor van, de most a Föld napjához kapcsolva rendeztek egyet.

Már egyszer elkezdtem szortírozni, szóval az alapkészlet megvolt. Indulás előtt megszállt a józanság, még egyszer átnéztem a szekrényt és fiókokat: nahát egy sort, ami fel se jön rám, egy garbó, amit alig viseltem, mert szorít a nyaka, és a régi kedvenc pulcsimra hiába jó ránézni, ha úgy összement, hogy már nem tudom felvenni. Hipp-hopp megtelt egy nagyobb szatyor, és még így is képtelen voltam megválni néhány holmitól, bármennyire ésszerűtlen is tartogatni.

Szomorú lerakat

Elbicikliztem a pakkal a Gödörig, bár utólag belegondolva rosszabb lehettem, mint egy lovasszekér. Mire érkeztem, már lobogott az esemény jelképe, a színek szerint kiteregetett ruhákból álló szivárvány, és az asztalokon is kupacokban gyűltek a ruhák, külön a cipők, övek, egyebek. Egy önkéntes megszámolta a ruhákat, kaptam cserébe bónt. Bár azzal az elhatározással indultam, hogy haza lehetőleg 0 ruhát viszek haza, mégis reméltem, hogy találok valami szuper dolgot. Abból indultam ki, hogy hozzám hasonló mániákusok csereberélnek majd, vagy legalább némileg trendérzékeny öko-bio lányok, tehát akkor a ruhák is jó minőségűek és cukik lesznek.

Hát, nem egészen. Bár a csere hivatalosan csak fél 3-kor kezdődött, már jóval előtte fel lehetett mérni a terepet. Volt egy csomó kifakult holmi, amit én hamarabb befognék portörlőnek, minthogy bedobjam a közösbe, és jelentős mennyiségű '80-as, '90-es évek rémálom is ott figyelt. Úgy tűnt voltak, akik lerakatként gondoltak az ökoteregetésre, mert egy csomó izzasztó poliészter cucc is itt végezte. Nyilván nem luxusmárkákra számítottam, inkább kilúgozott H&M-re, de a felhozatal még így is alulmúlta a várakozásaimat. Szinte sajnálni kezdtem a kis ruháimat, de végig azt mantráztam, hogy valaki biztos nagyon fog örülni nekik.

A kilós turkálók szelleme kísért

Volt itt anyuka a gyerekeivel, vintázsvadász trendi csajok, biolányok, férfiak, nyugdíjasok, és a Gödörnél elhaladók közül is többen megálltak. A startra már sokan kupac ruhákkal a karjukon mászkáltak, a Gödör mellett felállított asztaloknál pedig a kilós turkálók rémálma látszott kibontakozni: amikor annyian vannak, hogy nem férsz oda és az emberek vérben forgó szemekkel tépik ki egymás kezéből az árut. Tépni éppen nem tépték, de vagy nyomulósnak vagy szuperhajlékonynak kellett lenni ahhoz, hogy egyáltalán ráláss a kupacra. Mentem pár nagyon felületes kört, aztán egy alaposabbat, de egyetlen említésre méltó holmit sem találtam. Lehet, hogy a szemfüles előválogatók már minden arra érdemes dolgot begyömöszöltek a szatyrukba, vagy csak nem kaptam el a turkáláshoz szükséges ritmust. A saját cuccaim közül mindössze egy nadrágot láttam előbukkanni, de jobb is így.

Az utolsó kísérletem arra irányult, hogy egy jó anyagú férfi pamutpólót kerítsek, amiből atlétát lehet fabrikálni, de ez sem jött össze. Így mielőtt gutaütést kaptam volna a közelharcban, úgy döntöttem, elhagyom a terepet. A küldetést teljesítettem, nem vettem magamhoz felesleges holmit, de még egy jó darabig pörögtem azon, hogy a ruháim tényleg jó helyen végezték-e. Mindenesetre nagyon remélem.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.04.26 15:10:43nagyvárosi lány

  kár. pedig az ötlet jó, én is hasonló problémával küzdök évek óta, mondjuk az én cuccaim nagy része a húgaimnál landol. Egyébként ez miben különbözik a Corvintetős csereberétől?

 • 2011.04.26 15:24:29Advanced Flight

  Na, a posztoló szembesült valamivel, amit persze nem ismert fel, pedig eléggé nyilvánvaló: EZ ITT MAGYARORSZÁG! AZ EMBEREK CSÓRÓK! És nem fogják az 1-2 éves, alig hordott cuccaikat kidobálni, csak mert már nem (annyira) divatos.

  "némileg trendérzékeny öko-bio lányok, tehát akkor a ruhák is jó minőségűek és cukik lesznek."

  Vááááááááá!!! :-)

 • 2011.04.26 16:13:02Pizsi16

  Ami nekem lom ,az másnak kincs lehet és fordítva.

 • 2011.04.26 18:16:23okopiacter

  Amerikában van garázsvásár, Bécsben rendes piaca van havonta a használt cuccoknak és Hollandiában is van híres bolhapiac, nálunk ez az ingyen vagy cserepiac terjed... Talán nem véletlen! Addig hordjuk sokan a jó cuccokat, amíg lehet, továbbadjuk a családban stb., ha tudjuk. Ha tehetném, én is kiárusítanám a muníciót, de kinek kell pénzért? Leginkább azt látom: nem érdemes felhalmozni, nem érdemes ruhába fektetni sokat - leginkább nagyvásárló ismerősök és rokonok példáján, mert gyorsan devalválódik... Az elmúlt 2 évben sokat örököltem a családból is, de egyre kevesebbet tartok meg... De jó, hogy vannak ilyen börzék, mert kb. ugyanezen idő alatt szinte teljesen lecserélődött a ruhatáram. Darab-darab, ami nem válik be, megy a következőre...

 • 2011.04.26 18:25:50okopiacter

  Látom az előző komment elszállt.. amit még írtam, no mindegy. A lényeg, hogy 2 éve tényleg többet találtam és jobbakat én is. Most szerintem fogjuk a Nyuszira! Húsvét előtti szombat volt, meleg, napos jó idő és aki tehette szerintem nem a belváros közepén csereberélt, lehet... Igazából én kicsit megszállott cserélős lettem, és most is volt sok, amit bevittem és hoztam is el szépen. Ki lehetett fogni, de tény hogy ezeken a börzéken az ember nem éppen a világmárkákra számít, vagy a szupertrendi cuccokra, inkább arra, hogy a korábbi cuccait egyáltalán cserélje és más legyen a szekrényében, mint tegnap volt. Tényleg játszik benne némi szerencsefaktor és a küzdő szellem is hasznos lehet néha, meg a türelem. Nem is feltétlen a trendcsinálás a cél, inkább az el nem dobás. Amúgy előfordult, hogy épp olyan cuccot is elhoztam, ami mondjuk szabás-varráshoz kellett csak, 1-1 kevésbé izgi cucc helyett kellett valami,amit nem sajnálok szétvagdosni.

 • 2011.04.26 18:39:17okopiacter

  A másik: a cserebörzéken tényleg "hozott anyagból dolgozunk" maximálisan... Ez van! Amit hoznak, olyanok vannak. Vagy csóróbbak lennénk, mint 2 éve? Nem hinném. 1 hónapja voltam egy másik börzén ahol nagyon sok jó cucc volt. Változó, mikor milyen a felhozatal és persze ízlés kérérdése is erősen, kinek mi a jó a szép stb. Vagy néha méret kérdése is. Ha nekem 44-es kell és csupa 36-os vagy XS-es trikó van, akkor így jártam, ha nyári ruha kell és mindenki az épp kifutott téli szériát dobja be, akkor vagy gondolok arra, h jövőre is lesz tél, vagy hazamegyek. Erre se árt gondolni, mikor otthon bepakoljuk a csomagot. Vajon 30 fokban hány vastag pulcsi megy el? Nagyon sok téli cucc volt a köteleken, amire verőfényes napsütésben nyilván kevesen csaptunk le. Hahó, itt a nyár, reméljük, jobb lesz, mint a tavalyi! Tavaszi és nyári ruhát hozzatok cserélni!

 • 2011.04.26 18:41:10Francia krémes

  Talán többször, több helyen kellene ilyet rendezni, akkor nem lenne tumultus.
  Hozzám pl. nem is jutott el a híre, csak most olvastam, hogy volt. Szélesebb körben kellene hirdetni. Nálam is áll egy halom ruha, amik vagy kicsik, vagy nagyok a barátnőknek, rokonoknak, kidobni meg sajnálom, mert jó minőségűek.

 • 2011.04.26 18:45:11okopiacter

  Pénteken a 8. kerületben a Mátyás téren lesz még egy mindenes börze. nem csak ruci jöhet és szerintem lesz még máshol, máskor is. Igény van, de tényleg szervezés kérdése, befogadó helyszín kell, ahol lehet "ingyen" piacot tartani, ebben ugyanis nincs pénz, és önkéntesek... stb. Hirdetni is leginkább ingyenes felületeken tudunk!

 • 2011.04.26 19:17:13okopiacter

  Többször, több helyen is szokott lenni. Most pénteken is lesz a 8. kerületben a Mátyás téren egy.

 • 2011.04.26 20:18:45penelope garcia

  Khömmm. Szóóóóóóóóval, a fotókon azok a bizonyos... öö... trendi cuccaid vannak, amiket a reménybeli lányodra hagynál legszívesebben? Hogy legyen neki trendi cucca? 20 év múlva.
  Kedves Imola, te láttál már kamasz leányt? Úgy értem, az anyja szekrénye előtt. Tudod, amikor a rém trendi ruhákért könyörög sírva. A 20 éves ruhákért... Tudod...
  Megvan?
  Na, ha elfogadsz egy tanácsot, akkor simán kivágod a Vöröskeresztnek, vagy eladogatod a Teszveszen a holmijaidat, mert hogy a leendő lányod nem fogja sikítozva kitépni a szekrényedből, abban biztos lehetsz. :)))))

 • 2011.04.26 20:56:49Gunoda

  Jópofa ötlet! Kár, hogy nem tudtam róla. :(
  Szabadtéri turkálás különben a Pecsában is van, hétvégenként a bolhapiacon. Igaz, oda hozni nem lehet, csak vinni.
  A saját "kinőtt", nemszeretem cuccaim általában a KÖSSZ Alapítvány Adományboltjában végzik. Ott eladják a behozott holmikat és jótékony célra fordítják a bevételt. Én is vettem már náluk egy csomó jó cuccot.

 • 2011.04.26 23:54:29eszter.hu

  Nekem bejött volna a szoknya az első oldalról. :)
  Kár, hogy nem voltam ott, :)

 • 2011.04.27 10:16:24okopiacter

  Unokatestvérem tini lányainak sokszor már az én 1-2 éves, viszonylag újszerű cuccaim se kellenek. Elfogadom. Más korosztály, más ízlés. Anyáink 20 éves cuccai még hordhatók voltak 20 év után is. Nézd meg azt, amit most veszel meg újonnan - max 2 évet adok neki. Persze, nem világmárkákról beszélek. Kinek van arra pénze? Átlagos "tömegdivat" cikkek zöme 1 idény alatt kiszolgál és a börzén a 100 éves, kifakult cuccok közt elvész. Vagy akkor megy szét, amikor lejárt a számla garancia... Murphy. Ha idényenként 1-2 cuccot néha vesz az ember, az reális, mert használódik minden. A tömegesről leálltam. A csere megoldva. Ha csökkenteni akarom a mennyiséget akkor fehér konténer a legbénábbakból... És mindig kerül a szekrényben olyan, amit le lehet fokozni takarítós-háztartás-rendbetevős, kertben túrós stb. darabnak, vagy csere, családi networking :)) Néha csinálunk csajos csere-bulit is. És persze ott az adománybolt, de oda inkább csak adok...

 • 2011.04.27 10:18:36Panasz Muki

  "Az ilyen-olyan szervezetekben és alapítványokban nem bízok". Milyen-olyan szervezetekben és miért is?
  Szeretném érteni, hogy mi a probléma azzal, ha negyedévente zsákba teszed a megunt holmikat és elviszed egy menhelynek, családotthonnak.

 • 2011.04.27 10:42:12okopiacter

  A tényleg jó cuccokat viszont, ha kezelhető mennyiség, érdemes akár bolhapiacon elpasszolni. Pecsában lehet asztalt foglalni, nem egy ökör ára, vagy eladogatni. Alkalmi ruhát meg érdemes megfontolni, nem jobb-e kölcsönözni, mert csak a szekrény mélyén fog lapulni. Én régebben varrtam párat, volt rajtam max 2x, és kész. A jó és utcán hordhatót meg nem akarom kirakni, ha jó rám. Gyerekruhából vannak 'pénzes" börzék sokfelé, így azokon könnyebben túl lehet adni. Felnőtt ruhából nem sok ilyen van és a Boltkóros naplójában látott nagy kiárusítás nálunk még sajna nem pálya... Pedig az is nagyon tetszett. Ahhoz viszont tényleg olyan cuccokra lenne szükség. Ingóságot nálunk 200e Ft-ig lehet adómentesen eladni, a ruha is ez a kategória! Párszáz ft-os turis és az 1-2 ezres tömegcikk szerint viszont nem olyan jó biznisz... A márkásabbal talán érdemes futni egy kört bolhapiacon, mert legalább az asztal ára (1-3000 Ft/alk) bejön.

 • 2011.04.27 10:47:45okopiacter

  @Panasz Muki: Ha valakinek tényleg sok van és nem ér rá vagy nincs kedve cserélni, semmi baj nincs. Igazából a legnagyobb gond az, hogy sok szervezet helyhiány miatt nem vesz át már cuccokat. A józsefvárosi - vagy bármelyik - nagycsaládosok egyesület, vagy a Menhely Alapítvány viszonylag befogadó. Viszont van olyan cucc, ami annál jobb, hogy csak úgy leadjam, annyira viszont nem, hogy pénzzé tegyem. Erre jó a csere. És a csere végén is az említett pontokon köt ki a cucc, csak előtte még lehet válogatni belőle. Ennyi...

 • 2011.04.27 11:24:44ökoteri

  hajjaj. kicsit elszomorodtam a cikktől. 4. éve szervezzük, és azt kell, hogy mondjam, igaz ami leíródott, sokkal rosszabb ruhák jöttek, mint szoktak. napok óta gondolkodom, hogy mi lehet az oka.
  1. húsvét miatt sokan elutaztak.
  2. nem tudtuk eléggé behirdetni, mert nagyon sokat dolgozunk a lilivel.
  3. nagyon sok cserebere van a városban.
  a tanulságokat levontuk, legközelebb ezekre jobban figyelünk és összeállunk a többi csereberével és közös bónrendszert vezetünk be, ígyy majd lehet vasalóért pólót és könyvért kávéfőzőt cserélni a jövőben.

  amit fontos még elmondani az az, hogy a ruhák tényleg jó helyre kerülnek innen. több vidéki szegény faluba visszük le az idén a motyókat, és válogatnak majd a roma művészeti napra is belőlük.

  amiket nem láttál kint, az vszeg benne maradt a kupacban, és hát több ütemben raktuk ki az előre leadottakat, hogy a későn érkezők esélyei se legyenek sokkal rosszabbak.

  igyekeztünk minél nagyobb területen eloszlatni a ruhákat, hogy ne legyen tumultus, de ennyi önkéntessel sajnos csak ennyire tudtuk. ha valaki legközelebb szívesen beszállna a szervezésbe vagy a pakolászásba, írjon az okoteregetes@gmail.com-ra.:)

  és hát elég fura volt ez az idei ökoteri, 7kor, bontáskor még olyan pulcsikat és kabátokat találtam, amivel vígan vírítva mehetnék a szerkesztőségbe, sajnálom, hogy a tűző napsütés és a tömeg elvette a kedvedet a válogatástól.

  nno, hát szépnapot és köszi a csereberélőknek a lelkesedést!

  fekete angelika

 • 2011.04.27 11:48:17okopiacter

  Azért ne keseredjetek el! Tényleg sok csere volt mostanság, és szerintem fogjuk a Nyuszira! :)) Nálunk se volt mindig egyforma a felhozatal... Ez van, az ember levonja a tanulságot, tényleg és próbálja máskor máshogy. Nem a szervezés hibája ez egyébként legtöbbször és nem is önkénteseké. Csináltunk már 4-5 önkéntessel is szuper börzét... Az említettek mellett elég nagy a szerencse faktor ebben a játékban és ezt szerintem mindenkinek el kell fogadni első körben: szervezőnek és vendégnek is, ahogy egy normál üzletben is vannak jó és rosszabb napok, kisebb és nagyobb bevételek... Aki lemaradt vagy nem talált eleget, pénteken a Mátyás térre is jöhet, elfogadjuk az ökoteri bónokat!

 • 2011.04.27 14:11:50Francia krémes

  Panasz Muki! A Vöröskeresztes szervezetek is válogatósak. Akárcsak a Máltai Szolgálat. Én akárhányszor próbálkoztam náluk ruhaneművel, kisbútorral vagy kisebb háztartási gépekkel, mindig elutasítottak. Pár éve egy nagy zsák játékot vittem le a Máltaiaknak. Megszégyenülve fordultam is ki tőlük, kezemben a zsák játékkal, mert azt mondták, hogy az senkinek se kell, tartós élelmiszert adjak. Eléggé követelőző modorban. Letettem egy játszótér hintája mellé a zsákot, hátha mégiscsak kell valakinek.
  De ajánlottam már franciaágyat is a máltaiaknak, de a válasz ismét elutasító volt.
  Csoda, hogy ezek után már semmit se akarok adni nekik?

 • 2011.04.27 14:57:22okopiacter

  @Francia krémes: erről van szó! Amúgy télen a váci Menhelyeseknek adtunk egy csomó cuccot egyéni akcióban (nem börze szervezésben) és még házhoz is jöttek... Persze, a szakadt vagy dohos cuccot mi se vesszük át, azt a kihelyezett fehér konténerekbe lehet rakni vagy géprongyként műhelyekbe leadni. Városszerte van egy csomó ilyen a bevásárló központok környékén. Végső esetben az is megoldás, ha oda dobjuk. Mi is próbálunk mindig felkutatni olyan szervezeteket, akik átveszik a cuccot. Egy részét meg néha újrahasznosítjuk. Egyre több művészeti műhely feldolgozza a maradékokat, vagy műhely foglalkozások keretében el lehet használni. Régen volt a suliban rongy-gyűjtés amit feldolgoztak, sőt volt nálunk a suliban klubtábor is, ahol rendszeresen ezekből alkottunk. Gyerektáboroztatókat ezért lehet, hogy érdemes megkérdezni, vagy művész táborokat. A Retextil Alapítvány is hulladékból dolgozik...

 • 2011.04.28 22:54:48lmariann

  én nagyon jó ruhákat találtam. szóval köszönöm megint a lehetőséget:)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta