5 épület, ami pont úgy néz ki, mint amit elad

Nincs is praktikusabb reklámfogás, mint hogy egy cég épülete épp úgy néz ki, mint amit kínál: íme 5 olyan építmény, ami rögtön magára vonzza a tekintetet, és még szórakoztat is.

Az olyan épületeket, amelyek olyan alakúak, mint amit eladnak, az építészeti szakzsargon csak duck-nak nevezi – ugyanis először 1931-ben húztak fel ilyen célzattal épületet: Long Island-en egy hatalmas kacsát formázó monstrum hirdette, hogy kacsákat és kacsatojást kínálnak. A világon rengetegen választották a figyelemfelhívásnak ezt a formáját, amelyek közül a Mother Nature Network, illetve a WomansDay.com gyűjtött össze néhányat.

Túlméretezett kosár Ohioban

Az Ohio-i Newarkban székelő Longaberger Company épületét szemlélve semmi kétség nem fér hozzá, hogy mit árulnak: a hétemeletes létesítmény ugyanis egy óriási fonott kosarat formáz – csak éppen 160-szoros nagyításban. A tökéletes összhatáshoz aranycímkék és két kosárfül is hozzájárul, utóbbiakat fűtéssel védik a fagyástól.

Óriásfagyi, amitől garantáltan összefut a nyál a szádban

Az amerikai Twistee Treat Ice Cream 6-szor 6 méteres, országszerte látható házikói egy túlméretezett fagyira hasonlítanak, amitől garantáltan összefolyik a nyál az édességeket egyébként is különösen kedvelő amerikaiak szájában. Anyaga üveggyapot, belül pedig banánsplitet, fagyit és édességet kínálnak.

Egy igazi tejcsárda: a Hood óriási tejesüvege

A Hood gigantikus tejesüvegének története egészen 1934-ig nyúlik vissza, amikor is Arthur Ganger megépítette, hogy ott árulja házi készítésű jégkrémjét. A jelenleg a bostoni gyerekmúzeumban látható építmény a Massachussets-i Tauntonban állt, amíg 1967-ben be nem zárt a bolt. A Hood tejüzem emberei végül megmentették és kipofozták a lepukkant épületet, majd a múzeumnak adományozták, ahol jelenleg snackbárként, illetve fagyisbódéként működik. Több mint 12 méter magas, és ha a valóságban is megtöltenénk, közel 267 ezer (!) liter tejet bírna el.

A dallasi giga-happy meal

Kétségtelen, hogy csakis az amerikaiak képesek olyan lehetetlen épületek felhúzására, mint amilyen a McDonald's Dallas-ban található, túlméretezett Happy Meales doboza. A helyet egyébként a Travel Channel a világ legboldogabb McDonald's-ának nevezte: az épület nem csak kívülről hasonlít egy komplett menüre, belül ugyanis hatalmas hasábburgonya-, Big Mac- és kólaszobrok is akadnak. Ennek ellenére egy percig se higgyük, hogy nem figyeltek oda a részletekre: a hely ugyanis osztrák kristálycsillárokkal, Ralph Lauren-tapétával és gránitpadlóval büszkélkedhet. Nyami.

Egy rakás lemez – Capitol Records

Végül egy emblematikus épületet, a Hollywoodban található, hengeralakú Capitol Records-ot is érdemes megemlíteni: a Los Angeles városképéhez szervesen hozzátartozó építmény egészen úgy fest, mint egy kupac bakelitlemez egy lejátszóra pakolva – még a lemezjátszótű is ott figyel a tetején.

Oszd meg másokkal is!
Mustra