TREND

Itt a muff-miniszoknya - új márka a magyar piacon

2011. április 22., péntek 14:00 |

A kétezres évek közepén felgyorsult a magyar divatélet, mostanra odáig jutottunk, hogy szinte havi rendszerességgel mutatkozik be egy-egy új márka. De vajon mi a titok, ami egy-két szezonon túl is fenntartja az érdeklődést? A jól meghatározott célcsoport, a hordhatóság és az eredetiség kézenfekvő válasznak tűnik. Az 1975 első bemutatójának közönségét figyelve háromból kettő megvan - ami kimaradt, az sajnos az eredetiség.

Előképek és bestiák

Automatikusan jön a következő kérdés: vajon igényli-e magyar piac az eredetiséget? Amnézia vagy tájékozatlanság vezet oda, hogy 2011-ben lelkesen megtapsolják azt a stílust, amivel Nanushka 2005-ben berobbant a köztudatba? Londonból importált egy fiatalos, kényelmes, letisztult irányzatot, megmutatta, hogy lehet sikk  a "játszósruha" – a szürke mackónadrágot és a kapucnis pulcsit továbbgondolva hozott létre izgalmas viseleteket.

A tréning-pamut védjegyévé vált – igaz, mára több rajongó is befogta otthoni ruhának egykori kedvenc Nanushka-darabjait. Sándor Szandra márkája azóta megtartva alapértékeit számtalan nagy változáson ment át. Ilyen volt, amikor szigorú monokróm (szürke, fehér és fekete) világába bemerészkedett néhány bátortalan szín, például a halványsárga. Az 1975 első kollekciójának felvezetőjében is kiemelték a monokróm fontosságát - kíváncsi vagyok, megéri-e a márka a halványsárga korszakot is.

Nem keveredtem rossz társaságba

Az 1975 bemutatója nem volt traumatikus élmény. Egy-két pillanatot leszámítva, nem éreztem, hogy rossz társaságba keveredtem volna. De ha megnyertem volna a bemutató végén sorsolt vásárlási utalványt - kínos helyzet állt volna elő. Nem láttam egy olyan darabot sem, amit kifogás nélkül üdvözöltem volna a ruhatáramban. Rossz előjelnek vettem, amikor megjelent a magyar celebvilág mélyéről előbányászott Somorjai Ilona - gyengébbek kedvéért Miss Bee, a Bestiák szőke tagja - és bemelegítésképpen elénekelte a Sweet Dreams című számot. De szerencsére ennyivel le is tudtuk a magyar divatbemutatókon kötelező zenés-táncos etűdöt.

Ciki vagy menő: töröknadrág

A show első néhány percétől fogva két kérdés pörgött a fejemben, az egyik a konfekcióval, a másik a szűk szárú töröknadrággal kapcsolatos. Az utóbbi már a talpig 1975-be öltöztetett Miss Bee édesálom-dala alatt foglalkoztatott. Néhány évvel ezelőtt (nagyjából ugyanakkor, amikor Nanushka piacra dobta első kollekcióját) betört a comb és/vagy a fenék vonalán bő töröknadrág, és azóta is jelen van – bár ma már inkább csak a Westendben jön szembe. Nem a töröknadrág ellen szeretnék kampányolni, hanem csak a veszélyekre akarom felhívni a figyelmet, arra, hogy ha nem megfelelő kezekbe kerül, vagy ha egy picit mellényúl a tervező, baj van.

Az 1975 alkotói láthatóan rajonganak érte, de nem minden megoldás sikerült jól. A Miss Bee-re adott nadrág például azt a szabásvonalat követte, amit a nagymamám találóan pelusnak becéz – ha a töröknadrágot szigorúan csak a comb vonalában fújják fel, még a tökéletes alakú modelleken is röhejesen áll. A  könnyedebb esésű változatok viszont szuper nyári viseletnek tűntek, bár eredetiséget nem nagyon fedeztünk fel bennük. És itt jön képbe a másik kérdés: a konfekció.

Konfekció - nem sértés

A konfekció szónak rossz csengése van, pedig nagyon magas szinten lehet űzni, a hazai tervezők nagyrésze (pl. USE) a jó minőségű konfekció képviselője. Ez azt jelenti, hogy többnyire előre, méretre gyártott darabokból válogatunk, de lehet kérni minimális módosításokat, ha valaki pl. két méret közt van. A konfekció nem azt jelenti, hogy olyanok a ruhák, amilyet akár a H&M-ben is találhatnánk. A tervezőktől vásárolt daraboknak értelemszerűen többet kell nyújtania, különben nem érti a fogyasztó, miért kéne kétszer-háromszor annyit kifizetnie. Persze, fontos a magyar termékek támogatása, de sajnos többnyire nem ez a szemlélet ösztönöz vásárlásra.

Mikor kilépett a kifutóra az első 1975-szett, megakadt a szemem egy tiszta, egyszerű fehér felsőn, aztán rájöttem mennyire kockázatmentes darab, akkor sem lepődnék meg, ha a Zarában látnám. Ugyanez érvényes a kollekció néhány jól szabott nadrágjára is – jól sikerültek, de nem látjuk benne azt a kis pluszt, amitől inkább ezt választjuk a jól bejáratott márkák helyett.

Muffok és zsinórok

Persze, tartogatott néhány olyan meglepetést is a show, amivel máshol biztos nem találkozunk. Ilyen volt a vagány szőr-miniszoknya, amit két esetben ajánlatos felvenni, ha valaki Tarzannak akar bejönni, vagy ha megkülönböztetett figyelemre vágyik – feltéve, hogy jól érzi magát a muffokra vonatkozó élcelődések kereszttüzében. A másik trükk a csónak-nyak, hetyke gallérral – szemből drámai, izgalmas hatást kelt, oldalról viszont torzítja az összképet, a mellekkel kerül optikai zűrzavarba. A zsinórokkal húzott rövidnadrág pedig egy olyan mondatba kezd bele, amit már sokféleképp megfogalmaztak, az én kedvencem ebben a műfajban Székely Anna gyönyörűen kivitelezett ruhája, ami teljes egészében alakítható az érhálózatra emlékeztető huzalozás révén.

Ne félj a keresztben csíkostól!

Az 1975 kollekciójában keveredtek a téli és nyári darabok, a nehéz bársony nadrág mellett igazi hőség-ruhák is szerepeltek. Annyi keresztbe csíkos minta tűnt fel, hogy ez már-már a csíkokat ünneplő mantrázással ért fel. Nincs vele baj, ha megfelelő szabással párosul, valóban nem kövérít, az extra-large maxiruhák esetében lehet, hogy jobban meg kellett volna gondolni a mintát. Viszont, nagy pirospontot kapnak a tervezők a vintage, csíkos férfi tornadresszek nyakrészét idéző megoldásért.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.04.22 14:29:02Jetta13

  Ez mókás új divat márka :) Jó vicc újdonságokról beszélni mikor a legtöbb újonnan feltűnő divattervező jelölt csak a kinti trendeket másolja alig átalakítva. Elnézést a kritikáért, de sajnos ezt látom Zoephobic-nál is, hogy Lady Gaga ruháiból merít.Ami nem gond,de nem lehet azt mondani, hogy túl egyedi.Elnézést az őszinteségemért.

 • 2011.04.22 14:47:48Farkasbarack

  De mi az a zsínor...?

 • 2011.04.22 17:25:32Bambano

  az első képen levő gatya jó, nem baj, hogy beszartál, mert van hely az anyagnak:P

 • 2011.04.22 20:08:32TAndika

  Sziasztok:)) Igazat megvallva a cikket olvasva nem kell felsőfokú végzettség, hogy lássam a cikket vagy nannuska írta, vagy a barátnője, aki cserébe kap egy nannuska darabot, mert egyébként a turiba jár:)
  Imádom a divatot, de igazat megvallva egyik említett márkát sem ismerem.Sem a 1975-t, sem a nannuskát.Mivel az évből 6 hónapot Londonban és Párizsban töltök,inkább onnan öltözködöm.Kiváncsiságból megnéztem a két márka honlapját. A privát véleményem:

  Nannuska honlap: lefele tekergetős, olcsó, ,mint a fotós aki a beállításokat fotózta.Ideje újjítani.Remélem a ruhák anyagain így nem spórolnak:))
  1975 honlap: korrekt, európai, Gratula!

  Nannuska kollekció: Vannak jó elképzelések, de a kivitelezés is fontos lenne..
  1975 kollekció: Tetszik! Ha a cikket jól értem a 1975 lopott volna ötletet Nannuska-tól. Hmmmm.. én ezt nem látom, viszont nézve az 1975 kollekciót, értem miért kap a cikkíró térdnadrágot a tavaszi szezonra..de nem kell félni Nannuskának a konkurenciától, mert az 1975-nek a Nannuska nem konkurencia..Tetszik a verseny, csak az egyik fél módszere..hmm,hogy is mondjam...

 • 2011.04.23 05:40:45CziNDerElLi

  Jajj. Ezekkel tényleg ki lehet állni!!!?!!!!!!?
  Azt gondoltam hogy a sugarbird-nél nincs rosszabb!!!!
  Na és a modellek! Ennyi kiélt fejű droidot!
  Gáz!

 • 2011.04.24 12:30:46Mrs. Jackman

  Mé vág ilyen hüle fejet az összes modell?
  Nekem néhány gatyó tetszik, de mondjuk elég régi szabásvonalakkal operálnak itten.

  TAndika, milyen jó, hogy így értesz hozzá...

 • 2011.04.26 17:15:24mandarin85

  Teljesen oszinten; mi a problema azzal, ha egy (mar letezo brand-hez) hasonlo marka megjelenik a piacon?!
  Osszehasonlitva a szerzo altal emlitett londonbol importalt brand-hez; szerintem minimalis hasonlosag van, mind arban (merthogy az 1975 joval olcsobb), mind pedig stilusban... Igaz, talan az alapszinek mutatnak egyezest, de ez barmelyik vilagmarkara igaz lehet...

  Nekem tetszik mindketto brand, a cikkben szereplo nekem elegansabb, nanushka pedig lazabb, sportosabb.... Uramisten, es ezen megy a vita itt sorokon at.??????.. tiltolistara en elobb helyeznem a mayo chix es tarsait , azok aztan az izlestelenseg netovabbjai...

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta