5 ok, amiért soha ne viselj testszínű harisnyát!

A vékony szálú, testszínű harisnya valójában nem barát, hanem ellenség. Azon kívül, hogy nem is testszínű, a jó ízlésű férfiak utálják, és a divattervezők nem ajánlják, még szólnak érvek ellene.

Az erőszakosan alakformáló fűző leváltása annak idején történelmi esemény volt, néhány évtizede már a hajháló is elveszítette evolúciós univerzálé jellegét. Egy kiegészítő maradt, amelyik szilárdan tartja magát a kor ízlése elleni küzdelemben: a testszínű nejlonharisnya. Budapesten a nők egy része kosztümhöz viseli ezt a lehetetlen darabot, valószínűleg a munkahelyi dress code miatt: ez ellen egyedül nem tudunk tenni, több érdekcsoport - plusz a feministák összefogása szükséges.

Régi harisnyareklám, már akkor is ronda volt
Régi harisnyareklám, már akkor is ronda volt

Ebben az összeállításban azokhoz szeretnénk szólni, akik szabad akaratukból hordják a testszínű harisnyát, őket igyekszünk meggyőzni arról, hogy nem éri meg még azt a 350 forintot sem kiadni érte, amennyiért egy 15 denes csoda a Nyugati téri aluljáróban kapható.

Den

A harisnyához felhasznált poliamid szál finomságát jelzi a den (eredetileg denier). Minél kisebb ez a szám, annál vékonyabb harisnyáról van szó. A finom szálú harisnyanadrágok szárához leggyakrabban 15-30 den finomságú szálat használnak, a nadrág rész többnyire vastagabb, 40 den is lehet.

1. Ha már harisnya, nézzen ki harisnyának!

A világháború után a poliamid harisnya még ritkaságnak számított, nagy kincs volt. A körkötött harisnyák a hatvanas évek közepén terjedtek el, amikor divatba jött - Mary Quantnek hála- a miniszoknya, és egyre kisebb igény mutatkozott a kivillanó harisnyakötőre. Eleinte a harisnyanadrágot két részből állították össze, majd hozzávarrták a derék körméretére kötött, harmadik elemet, a szárak alsó végét pedig lépésbetéttel toldották meg. A későbbi harisnyakötőgépekkel a teljes harisnyát egy darabban is el lehetett készíteni, az orrhegy lezárásától a gumírozott derékig. Az újabb innováció a csipkés, a hálós és a figurális kötést is lehetővé tette. Érdemes tehát kihasználni, hogy a harisnyaipar jó ideje ilyen csodákra képes, és azt is, hogy a színes harisnya a menő.

2. Valójában nem testszínű

Az emberi bőrszínt imitáló, finomszálú harisnyák több árnyalatban is kaphatók, a legismertebb színekhez kapcsolódó nevek: sand, american tan, cognac, camel - ezek képviselik a diverzitást a harisnyák terén. De ha jobban megfigyeljük, ezek sosem olyan színűek, mint a bőr, leginkább a béta-karotinnal dúsított önbarnítók színére emlékeztetnek, vagy épp a Jersey Shore szereplőinek cserzett bőrszínére.

Ilyen szép szandálhoz csillogós harisnya jár
Ilyen szép szandálhoz csillogós harisnya jár

3. Megkérdőjelezhető az evolúciós előnye

A jó ízlésű férfiak viszolyognak a testszínű harisnyától, főként az üvegszálas fajtától. Ha a fényviszonyok miatt nem tűnik fel nekik a gyűlölt kiegészítő, akkor tapintás után biztosan átverve érzik magukat. Ha valaki tehát jó ízlésű férfival szeretne összejönni, annak ajánlatos kerülnie ezt a megoldást, bármilyen szín jobb, mint a bézs. Ha azonban pont a kifinomult férfi elriasztása a cél, akkor adjunk bele mindent: villanjon ki a lépésbetétes harisnyaorr a nyitott orrú, piptoe körömcipőből. A legvagányabb ízlésterror a nyitott szandállal és színes lábkörmökkel viselt, áttetsző, krepp harisnya.

4. Egyetlen divattervező sem ajánlotta

Még a magyar divatbemutatókon sem látni testszínű harisnyában kifutóra vonuló modellt, pedig magyar divatbemutatókon sokmindent látni. A modellek többnyire mezítláb viselik a magassarkúkat, szandálokat, vagy pedig színes, vagy mintás harisnyákat kapnak, és olyankor hangsúlyos, hogy harisnyát viselnek.

5. A kompressziós harisnya is lehet dizájnos

Jó hír: az egészségügyi harisnyák gyártói közül már néhányan felfedezték a színeket. A gyógyászati célra gyártott, szorító harisnyák különféle színekben kaphatók, nemcsak feketében és nemcsak bézs színben. Ugyanez vonatkozik az alakformáló, és narancsbőr kezelésre ajánlott harisnyákra is.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek