TREND

Pin-up lányok előtte-utána - dögös alak a Photoshop előtt

2011. április 15., péntek 13:00

Egy nemrég közzétett fotóválogatás jól mutatja, hogy az évtizedekkel ezelőtt készült plakátok klasszikus pin-up lányait már annak idején is szívesen átalakították. Más arc, láb, más díszlet.

Aki esetleg abban a hitbe ringatta volna magát, hogy „bezzeg a '40-'50-es években még nem volt photoshop, akkor még nem alakították át a modellek fotóit kényük-kedvük szerint”, annak érdemes egy pillantást vetnie a Buzzfeed által nemrég közzétett képpárokra.

Ezeken ugyanis évtizedekkel ezelőtti, csinos nőket ábrázoló reklámplakát-grafikákat és hús-vér eredetijüket láthatjuk: az pedig már az első pillanatban szembetűnő, hogy bizony akkoriban is előszeretettel alakították át az alapanyagként szolgáló menyecskék lábát, arcát vagy akár haját, ha a tökéletes összhang még nem volt adott – mindezt jó pár évtizeddel a photoshop és társai előtt.

Változott a haj, az arc, a láb

Előfordult, hogy a szexi póz, amelybe a fotós a modellt beállította, később mégsem felelt meg az alkotóknak, így nemes egyszerűséggel helyezték át a lábak pozícióját, a díszletet és a kellékeket – sőt, sokszor az arc teljes transzformációjának is tanúi lehetünk. A látszólag hintán suhanó szépség szoknyáját az eredeti fotón a szél helyett egy férfikéz húzza hátra, a későbbi csúszda imitálására pedig egy, a műteremben felállított deszkalap szolgál.

A felvonultatott képekben közös, hogy szinte egyikről sem hiányozhat a harisnyatartó, a modellek pedig előszeretettel csücsörítenek, mintha legalábbis akkor még ez szexi lett volna. Mindenesetre érdekes, hogy a photoshop szelleme hogyan járja át ezeket a régi felvételeket/grafikákat – az igazi nőideál már akkor sem lehetett elég tökéletes.

Karcsú, de jól táplált, ártatlan, de érzéki

A pin-up stílus létrejötte az 1940-50-es évekre tehető, amikor a korábban jellemző visszafogottabb társadalmi hozzáállással szemben a plakátokon és fotókon fokozatosan olyan erős szexuális kisugárzású, vonzó, de nem közönséges nők jelentek meg, akik szemérmesen, mégis kihívóan viselkedtek a kamera előtt. Fontos mozzanata a pin-up-képeknek, hogy a rajtuk látható lányok azt a benyomást keltik, mintha nem is tudnának róla, hogy valaki – adott esetben a kamera – figyeli őket. A kukkolás élményének ilyen módon való beemelése pedig kétségtelenül fokozta a férfiúi élvezeteket.

A pin-up lány egyszerre karcsú és jól táplált, határtalan elégedettséget és magabiztosságot sugároz, és nem utolsósorban tökéletes idomokkal van megáldva. Sarkalatos pont a gömbölyded mell és fenék, a feszes idomok, amelyeket az említett képeken láthatóan figyelembevettek és szó nélkül korrigáltak. A hiányos – de nem ízléstelen – öltözék is fontos szerephez jut a pin-up esetében: a fűzők mellett elengedhetetlen kellék a csipkés kombiné, a gumírozott csípőszorító, vagy éppen a nejlonharisnya és a combfix, aminek a hatását csak fokozza a harisnyakötő.

Az ideálok megteremtői: a pin-up festők

A legismertebb pin-up-művészek között találjuk például Zoë Mozert festőnőt (1907-1993), aki arról volt ismert, hogy az addigi szexilány-kliséket „igazi” nők, személyiségek ábrázolásával írta felül. Sőt: sokszor ő maga szolgált modellként saját alkotásaihoz. De említhetjük még Harry Ekman, Gil Elvgren vagy Alberto Vargas nevét is, akiket szintén a stílus nagyjai között tartanak számon. Könnyedén megtehették, hogy ecsetjük segítségével itt-ott korrigáltak a modellen, a művészi szabadságba ez bőven belefért – na meg a megrendelő is elégedett lehetett.

Mindenki szeretne szebbnek látszani

A retusálás jelensége persze már az 1850-es éveket követően sem volt ismeretlen: a fotózás iparrá válásának idején gombamód elszaporodott fényképész-műtermek természetesen igyekeztek a lehető legtökéletesebb képet mutatni a kedves vevőnek – például egy portré esetében. A mesterséges megvilágítás mellett sokat tett a képekhez a kézzel végzett javítás és színezés, ami sokszor meseszerű, rendellenes hatást keltett.

A virágkorát a '40-'50-es években élő pin-up jó példa arra, hogy egy aktuális trend figurái hogyan avanzsálhatnak az adott kor nőideáljaivá. Ez a mozzanat pedig erősen hajaz a jelenlegi reklámokban és plakátokon látható, sokszor agyonretusált modellek esetére: a mai tömegmédia sok kritikus szerint egészségtelen és valótlan képet fest a nőkről, és frusztrálja a beteges mintát kétségbeesetten követni vágyó lányokat-asszonyokat.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.04.15 13:54:52bestpixel

  A fotók egyértelműen a festményekhez készített vázlatok, így az összehasonlításnak nem sok értelme van. Olyan, mintha egy mai fotó PS előtt és után vizsgálnánk: ilyen volt, ilyen lett. Úgyis a végeredmény számít.
  Viszont jó látni, hogy elődeink hogyan dolgoztak. ;)

 • 2011.04.15 14:10:42ColT

  Azért akkor is, és ma is vannak szép nők.

  Viszont a korábbi fotókból festmények lettek, amikről azért lehetett tudni, hogy festmény, a mia PS-képeket, meg valódinak akanák eladni...

 • 2011.04.15 15:00:05Babolat

  Ismerős... ismerős. Honnan is?
  Ja, csak 2 nappal ezelőtt olvastam ugyanezt itt:

  [link]

 • 2011.04.15 15:52:17Mrs. Jackman

  Aki szerint ez photoshopszerű, az hülye. Nyilvánvaló, hogy változtattak rajta, főleg, h képek nem fényképek, hanem festmények. Tulajdonképpen, akkor minden festő photosopolta a modelljeit?

 • 2011.04.15 16:28:16balage28

  Sőt, volt olyan festő, aki a tájat is fotosoppolta...

 • 2011.04.15 17:13:28Shinigami Daiko

  sunáznám. Te?

 • 2011.04.15 17:26:22Zigomer Trubahin

  Ezek szerint Boris Vallejo képei is kitalációk? Egy világ omlik össze bennem...

 • 2011.04.15 18:38:58odamondó

  Nem a festők rosszabbak a photosoppoloknál mert ők totál fake képeket csinálnak.

 • 2011.04.15 18:58:29third

  @odamondó: akkor a "legrosszabb" festő Pablo Picasso volt, ő photoshoppolta a legtöbbet....? :D És mi a vélemény Mona Lisáról?

 • 2011.04.15 19:15:15David Bowman

  A fotosopp előtt is volt fotosopp, csak kézzel csinálták. Pl. a Pléhboj fotóit. A csajsziról készült diát kivetítették 2 méteresre, majd airbush (légecset) nevű apró festéxóró pisztollyal átfestették. ezután a képet újrafotózták, és ez került az újságba.

  Amúgy vannak élő fotosoppos csajok, a fanyalgó nők -- legnagyobb elkeseredésére --, csak nem az újságban, hanem nyáron a buszon kell keresni őket. Én nagy tanulmányozója vagyok a jelenségnek, és igenis léteznek hibátlan bőrű egyedek. És 1x láttam 100 pontos nőt is, igaz, mikor mexólalt, le kellett vonnom 5 pontot. Én hülye, azt hittem, a hangja is olyan lessz, mint Halász Juditnak.

 • 2011.04.15 20:33:45Mrs. Jackman

  Zigomer Trubahin, nekem is pont ő jutott eszembe.

 • 2011.04.15 21:33:01Brannagh

  third: én is pont Picassót akartam említeni :)

 • 2011.04.16 11:34:14benedek bence

  itt van egy valódi nő

  [link]

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta