TREND

Penthouse templomból, családi ház víztoronyból - 5 extrém lakás

2011. március 27., vasárnap 18:44

A panelházak lakódobozok, amelyek nem hordoznak semmiféle meglepetést vagy inspiráló mozzanatot. Ennek szöges ellentéte, amikor tökéletesen más feladatra tervezett épületekből alakítanak ki lakásokat - kihívás az építésznek, igazi hódítói feladat. Be kell törni a teret, először lakhatóvá, aztán élhetővé kell tenni - meglepő, mennyire otthonos eredmények születnek ebben a műfajban.

1. Víztoronyból kilencszintes családi ház

Sok budapesti álomlakása a margitszigeti víztorony legfelső emelete, persze, ahhoz, hogy elég legyen egy egész családnak, az alsó, lépcsőházi szineteket is el kell foglalni. A harmincas években épült holland víztorony esetében is így történt, úgy alakították át, hogy az épület egész teste lakhatóvá váljon.

Nem maradt egy négyzetméter sem kihasználatlanul, mind a kilenc szint rejt valami funkciót. A nagy kihívást a fény beeresztése jelentette, végül hatalmas ablaktáblákat illesztettek a torony hasába. Az eredeti fémlépcsők és még számtalan ipari elem megőrzése egészen sajátos hangulatot teremt.

2. Luxuslakás a garázsban

A garázsokról legkevésbé az otthonosság jut eszünkbe, de ez a nagyjából kilencven négyzetméteres kanadai melléképület szokatlan átváltozáson ment keresztül, úgy alakítottak ki belőle teljesértékű lakást, hogy sikerült megőrizni eredeti karakterét.

A garázs régi alkotóelemei okos tárolófelületekké változtak, a konyhában például egy régi vasoszlopra akasztották az edényeket. A hálószoba a felső "polcon" kapott helyet, izgalmas fordulatokat hozva a garázs funkcionális tereibe.

3. Zsinagógából penthouse és egy gótikus templom színeváltozása

Másképp izgalmas a szentélyek átváltozása. Az ipari épületek esetében az indusztriális hatást finomítják, a templomokat viszont a földre kell rántani. A manhattani zsinagóga esetében is sikerült megmenteni a tér arányait és jellegzetes elosztását. A rengeteg üvegfelület célja a légies építészeti hatás mellett, hogy minél több fényt engedjenek be.

Az angol vidéki kúriát pedig egy romos állapotban lévő, középkori templom épületéből alakították ki közel négyszázezer font ráfordítással. Izgalmas a tér, bár egy kicsit hátborzongató, amikor az ólomüveg ablakok alatt, az oltár helyén kanapé áll.

4. Rakétasilóból is lehet lakás

Elég meredek sztori, egy iskolai tanár megvásárol egy hidegháborús bunkert Kansasban. Ekkor még mindent benőtt a gaz, és a beázások miatt a több ezer négyzetméternyi betonalagút egy része is évtizedek óta víz alatt állt.

Az óvóhelyen a hatvanas évek normái szerint túlélhető egy atomtámadás, ami nem utolsó szenpont. Ezzel divatot teremtett, a többi bunker is gyorsan gazdára talált - így alakult otthonná az Atlas F rakétakilövő állomás is. A lakás gyakorlatilag egy központi oszlopra felfüggesztett betonhenger, ami aktív korában hatalmas rugókon mozgott minden irányba, hogy robbanás esetén elnyelje a rezgéseket. Nyolcvanas évekbeli graffitik, végeláthatatlan lépcsők, tonnás biztonsági ajtók emlékeztetnek az épület egykori funkcióira.

5. Nappali egy mozi előteréből

Filmrajongók fantáziálnak ilyen lakásról - Stockholm egykori Plaza-Astoria mozijának meghódítása legalább olyan meglepő, mint a katonai bunker átalakítása.

A maga nyolcméteres belmagasságával - ahol az ötméteres pálma szerény szobanövénynek tűnik - grandiózus lakótérré alakult, a mozi előcsarnoka mint nappali elég merész vállalkozás. De az arányoktól nem válik hűvössé a tér, a hálóval összekötött medence és a végtelen napfénytető láttán nem csak a mozirajongók szíve dobban meg.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.03.28 08:10:38L.A.

  "a margitszigeti víztorony legfelső emelete, persze, ahhoz, hogy elég legyen egy egész családnak, az alsó, lépcsőházi szineteket is el kell foglalni"

  pontosabban: ahhoz, hogy feljuss, szükség van a lépcsőházra.
  a margitszigeti víztorony legfelső szintje HATALMAS, bőven elég lenne egy családnak.

  fotók:[link]

  gömbpanoráma:[link]

  egyébként meg a cikkben lévő képhez a link:[link]

 • 2011.03.28 13:26:18pöndörödő macskafülszőr

  a víztoronyban erősen meggondolja a lakó, boztosan kell-e pipilnie, hova tegye a kulcsot, akar-e enni-inni...stb.
  húzós, ha vki indulásnál veszi észre, hogy a felső szinten felejtette a slusszkulcsot:)))

 • 2011.03.28 13:27:44pöndörödő macskafülszőr

  meg a moziban sem vállalnám az égőcserét:)))

 • 2011.03.29 08:05:01jeanli

  A víztoronylakás nyomasztó nagyon. Köszi a linkeket L.A. A margitszigeti víztorony felső szintje: az tetszett!!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta