TREND

Szuperrövid szoknyák: ökodivat New Yorkból

2011. február 25., péntek 13:22

Az ökológiai és szociális problémákra érzékeny tervezők egy része szerencsére nem ragadt meg a kétezres évek világában, jó néhány figyelemreméltó darab bukkant fel ebben a szekcióban is a New York-i Divathéten.

A kétezres évek nagy öko-design hullámának lecsengése után a többséget nem kavarja fel egy környezettudatos, organikus, fair trade divatösszeállítás - pedig az öko-bio vonal soha nem mehet ki a divatból. Nem engedhetjük meg magunknak addig, amig nem mentettük meg a Földet! Vagy mégis?

A 2011-es téli öko-kollekciók szofisztikált, mégis viselhető, hűvös napokra szánt összeállításokat, a fenntarthatóságot szem előtt tartó textileket vonultattak fel.

Bodkin

Eviana Hartman minimalista, már-már puritán vonalai elsőre talán átlagosnak tűnnek, de amint kiderül, hogy a tervező újrahasznosított gyapjúval és hulladékanyagból reciklált műszállal dolgozik, máris elnézőbbek leszünk.

Organic

Az Organic nevű márka már a nevével is őszinteséget sugall, nem akar többnek látszani, mint ami. John Patrick okosan rétegzett textúrákkal, szuperrövid szoknyákkal és egy olyan kötött sorttal jelentkezett, ami tipikusan az őszi ruhatár Jolly Jokere. Az egyik kedvenc öko-összeállítás a vidéki Anglia hangulatát idéző virágos selyemruha, vastag térdzoknival és mocsárjáró csizmával kísérve.

Study NY

Vajon szerethetőbb egy kézi kötésű maxiszoknya, ha a tervezője a madagaszkári esőerdőkért küzdő alapítvány elnöke? Tara St. James nem csak az erdőkért harcol, egy bolívai asszonyokat segítő szervezetet is működtet - a kollekció egyes darabjai az ő közreműködésükkel készültek. Figyelemreméltóak a kiegészítők is, az újrahasznosított rézcsövekből készült ékszerek nem a szokásos recycle-kliséket ismétlik.

EDUN

Bono és felesége Ali Hewson hűséges az általuk alapított brand afrikai gyökereihez, az Edun legújabb kollekcióját is átitatja az afrikai folklór – az egzotikus tündérmese ezúttal némi rock-and-roll hangulattal vegyül. Váratlan fordulat a nehézkes kötött minták és a légies selyemnyomatok egymáshoz illesztése.

Suzanne Rae

A brooklyn-i tervező nagy sikerrel ötvözi a hipszter és a szofisztikált, szupernőies vonalat. Jó példa erre a férfi szabásvonalak érzékeny felhasználása, de egy visszafogottabb estélyi is becsúszott az utcai viseletek közé.

Christopher Raeburn

Christopher Raeburn a svájci hadsereg hivatalos késgyártójával, a Victorinox-szal együttműködve hozta létre legfrissebb munkáit, amelyek talán az öko-seregszemle legradikálisabb darabjai. A leselejtezett uniformisok és ejtőernyők újrahasznosításával készült uniszex poncsók, kabátok, pulóverek és sálak akár a világbéke szimbólumai is lehetnének.

Fotók: www.ecouterre.com

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2011.02.26 06:36:35miszisz

    Miért kell mindenkinek ilyen rohadt unott arcot vágni? Egy mosoly nincs sehol! Ez azért még nem a világbge, főleg nem ott a kifotón nekik!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta