TREND

Úszósapka az utcára: a feltűnés garantált

2011. február 22., kedd 15:19

Miközben mi még a tavaszra készülünk, New Yorkban már le is zajlottak a 2011-es őszi divatbemutatók. Eszerint pedig szeptemberben a hippikalapokat nosztalgikus úszósapkákra fogjuk cserélni. Laura Barton angol újságírónő egy teljes napig így járt-kelt Londonban, hogy tesztelje a hatást.

Bár a brit főváros híresen toleráns a divathóbortokkal szemben, és akár egy vécéülőkével a nyakában is felszállhat az ember a metróra, senki szeme meg sem rebben, Barton mégis azzal a feltevéssel vágott neki a feladatnak, hogy egy februári hétköznapon úszósapkában valamennyi feltűnést mégiscsak sikerül majd keltenie. Igaza is lett, meg nem is.

Fotó: Sarah Lee, Guardian
Fotó: Sarah Lee, Guardian

Az első, nyilvános fürdőzéshez használt női úszósapkák a 18. és 19. században taftból és szalmából készültek, amit viasszal vontak be. 1883-ra megjelent a gumiból készült változat, amit kívülről selyem vagy szatén borított. Az első latex sapkák az 1920-as években készültek, már változatos színekben, amiket a repülős sapkák mintájára áll alatt lehetett rögzíteni. Az 1960-as években terjedtek el  a virágszirmos felületű modellek, ezután viszont csak 2007-ben tértek vissza a divatba egy riviéra-ihletésű Prada bemutatón.

Amelia Earhartból Marge Simpson

Laura Barton, aki a Guardian újságírója, kíváncsian vágott bele a kísérletbe, mivel szereti a fejfedőket. Elsőként egy csíkos, fejre simuló, Amelia Earhartot idéző úszósapkában lépett az utcára, de a fotós kolléga rögtön lehűtötte azzal, hogy tulajdonképpen jól áll neki, nincs benne semmi vérlázító. A tömegközlekedésen az emberek szeme sem rebben a látványtól, Barton ezért a fotós Sarahra is ráadott egy hasonlót, mielőtt motorra szállnak. Így már több motoros is megbámulja őket, de inkább csak az ugyanolyan kinézetű fejfedő, nem pedig a szokatlan stílus miatt.

Ekkor a jó oknyomozó riporter egy virágos darabra cserél, ami már egyértelműen furább viselet, mintha egy púderes lányregény szereplője lenne Marge Simpsonnal vegyítve. Ezen már a járókelők is rajta felejtik a tekintetüket, úgyhogy még élesebb teszt alá veti. A halas boltba betérve az eladó nehezen bírja röhögés nélkül, és a magyarázat sem hatja meg: "Nem hiszem, hogy ez divatos lenne" - mondja együttérzően.

Fotó: Sarah Lee, Guardian
Fotó: Sarah Lee, Guardian

A helyzet fokozódik

A postahivatalban sem sokkal jobb a helyzet, szinte mindenki elkerekedett szemekkel bámul. A tükörből mintha egy hatalmas jácint nézne vissza rá. A probléma nem is a virágokkal van, a feltűnést az okozza, hogy a szűk szabás és a testszín miatt olyan, mintha a sapka az arc műtéttel odatoltott folytatása lenne, a fejét az eredeti többszörösére nagyítva.

Barton ekkorra már elég kényelmetlenül érzi magát, úgyhogy a hazafelé tartó iskolások elől egy cukrászdába menekül. A kiszolgáló sokat látott embernek tűnik, oda sem figyel, a szomszédos asztalnál ülő férfi azonban kérlelhetetlenül a fejét bámulja. Ekkor dönt úgy, hogy a további gúnyos mosolyokat megelőzendő ideje megszabadulni tőle. És mi volt a végkövetkeztetés? Míg a helyes kis repülő-sapkára emlékeztető darabok simán begyűrűzhetnek az utcai divatba, a hatalmas virágos úszósapkák elterjedése még a hipertrendi Londonban sem túl valószínű.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.02.22 16:31:37tris

  nem rossz. Jobb mint a száj v. orrbavaló. Ez utóbbi kettő kimondottan undorító.

 • 2011.02.22 16:57:21tris

  nem igaz, hogy nem látják milyen csúnya pl. a szájbavaló - főleg amikor eleve csúnyácska arcban van.

  persze a szépeknek nincs szükségük ilyesmire.

 • 2011.02.22 19:16:07ÉSZLÉNY

  inkább vicces mint kellemetlen,
  egy nagy karimájú kalap is lehet kellemetlen annak aki hordja, ha azt nem tudja viselni v. nem élvezi és vicces is lehet ha nem illik az egyéniségéhez
  kíváncsi vagyok milyenek lesznek a piacra dobott darabok a kreáció után szabadon

 • 2011.02.23 12:41:54Johnny Tinenbalm

  attention whore

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta